Objevte netušené rozdíly ve vanilce a skořici
22. 11. 2013 Vaření
Vanilka je koření neoddělitelně spojené s vánočním pečením. Ostatně co by to bylo za vanilkové rohlíčky, kdyby byly ochuzeny o svou nejpodstatnější ingredienci – vanilku? Ještě v kuchařkách z 50. nebo 60. let najdeme vanilku jako běžnou součást většiny receptů. Postupem času byla drahá vanilka, často pocházejících ze znepřátelených zemí, nahrazena chemickou náhražkou – ethylvanilinem, jehož chuť se však pravé vanilce nevyrovná. Vanilka tak z českých kuchyní postupně zcela vymizela a teprve v poslední době se pomalu vrací na scénu.
Vanilka je koření neoddělitelně spojené s vánočním pečením. Ostatně co by to bylo za vanilkové rohlíčky, kdyby byly ochuzeny o svou nejpodstatnější ingredienci – vanilku? Ještě v kuchařkách z 50. nebo 60. let najdeme vanilku jako běžnou součást většiny receptů. Postupem času byla drahá vanilka, často pocházejících ze znepřátelených zemí, nahrazena chemickou náhražkou – ethylvanilinem, jehož chuť se však pravé vanilce nevyrovná. Vanilka tak z českých kuchyní postupně zcela vymizela a teprve v poslední době se pomalu vrací na scénu.
Vanilka nemusí být drahá ani suchá
Mýtus, který se často o vanilce traduje, říká, že vanilka je po šafránu druhým nejdražším koření na světě. Není to pravda, vanilku lze zakoupit za rozumné ceny, které nijak výrazně nevybočují z ceny ostatních koření. Jen v českých obchodech je vanilka většinou stále drahá a navíc nekvalitní – neplatí to však vždy.
Kvalitní vanilku poznáte tak, že ji můžete ohnout, dokonce i zauzlovat a nezlomí se, na povrchu je vlhká a jde bez problému rozříznout. A samozřejmě příjemně voní. Takovou vanilku nejlépe seženete ve specializovaných obchodech, a ty dnes působí zejména na internetu. V dobrém internetovém obchodě Vám ochotně poradí s nákupem, a hlavně umí nabídnout prvotřídní vanilku z Madagaskaru za méně než 20 Kč za jeden kus. A vanilky v nižší kvalitě ještě výrazně levněji. A nejen to, na serveru www.pravavanilka.cz koupíte vanilkové lusky ze dvou odrůd vanilky Vanilla Planifolia, která dává klasickou, někdy též tzv. bourbonskou vanilku, a Vanilla Tahitensis, tedy vanilku tahitskou. Zatímco bourbonská vanilka má aroma těžší, s tóny čokolády, rozinek a sušených švestek, vanilka tahitensis má aroma svěží, s nádechem květin, skořice a tóny dřeva. Rozhodnout o tom, která je lepší, však není snadné, protože i zde platí, že sto lidí – sto chutí. Je tedy nejlepší ochutnat a najít svého favorita.
Použití vanilky
Mnoho lidí neví, jak vanilku využít. Zpracování vanilky je přitom jednoduché, stačí lusk podélně rozříznout a semínka, která se v něm nacházejí, použít tam, kde je potřeba – do těsta, do krémů, do cukru apod. Krátkou instruktáž naleznete na http://www.youtube.com/watch?v=ZlaiI13QdLM. Samotný lusk však po vyškrábání semínek nevyhazujte, ale vložte do dózy s cukrem. Vytvoříte si tak navíc ještě opravdový vanilkový cukr. S vanilkou se také skvěle experimentuje – Madagaskarská vanilka je vynikající překvapivě i ve slané kuchyni, na jehněčí, zvěřinu, i na kuře.
Ovšem čerstvé vanilkové lusky nejsou jediným způsobem, jak vanilku použít. K standardním ingrediencím při pečení patří také přírodní vanilkové extrakty, které jsou okouzlující svou jednoduchostí použití – stačí lžička a vše, od krému po míchaný nápoj, krásně voní. Místo práce s luskem lze také pracovat s mletou vanilkou, pravým vanilkovým (nikoliv vanilínovým) cukrem nebo vanilkovým sirupem. A těm, co experimentují skutečně rádi, lze doporučit vanilkový vinný ocet, který je skvělý na mořské plody či do sladkých ovocných salátů.
Není skořice jako skořice
Podívejme se nyní na další koření spjaté s vánocemi, a tím je skořice. Ovšem není skořice jako skořice. Skořice prodávaná v ČR je až na výjimky odrůdy cassia – což je levnější a chuťově méně komplexní druh skořice. Pravá cejlonská skořice, Cinnamomum zeylanicum, roste téměř výhradě na Srí Lance a vyznačuje se příjemnou sladkou skořicovou chutí s tóny citrusových plodů. Kromě toho je křehká a dá se snadno rozkousat. Na pohled ji poznáte snadno, není to jeden kousek zatočené kůry, ale je vevnitř vyplněná jako doutník. O tom, že je vhodná i do svařeného vína netřeba pochybovat – ostatně, směs na svařák, právě s cejlonskou skořicí, vanilkou, badyánem, hřebíčkem a kardamomem, to je nepostradatelná výbava pro dlouhé zimní večery. A pro milovníky tekutých forem je v nabídce skořicový sirup. Cejlonská skořice je zkrátka jiná než klasická skořice a určitě stojí za to ji vyzkoušet.
Fandit vanilce – proč ne?
Vanilce můžete i fandit, jednak jen tak doma a pro sebe, a nebo veřejně na vanilkových facebookových stránkách, kde se také dozvíte aktuální události právě ze světa vanilky, můžete přidat recept, a nebo se můžete na cokoliv z oblasti vanilky a skořice zeptat odborníků na slovo vzatých.
A nyní už jen zbývá popřát příjemné pečení, zdařilé pekařské výsledky a veselé voňavé Vánoce.
Veškeré uváděné zboží, ale i mnohé další, nakoupíte na www.pravavanilka.cz. Při zadání slevového kódu „recepty2013“ (bez uvozovek) získáte slevu 5% na celý nákup. Slevový kód je platný do 6.12.2013.
PR článek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 5 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 15 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře
7. 7. 2015 14:50
4. 12. 2013 17:12