Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech

Lucie95 Kuchařka: Lucie95

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 19 názorů

Suroviny

Těsto:
• 250 g másla
• 3 lžíce medu
• 3 vejce
• 300 g cukru
• 400 g hladké mouky
• 1 lžíce sody
• 100 ml mléka
krém:
• 500 ml mléka
• 6 lžic krupice
• 2 lžíce cukru
• 200 g másla
• Salko (obyčejné)
dále:
• rum
• 100 g ořechů (mletých)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce si dáme trochu vody.

  2. Do něj dáme misku tak, aby se nedotýkala vody.

  3. Nad parou tak rozpustíme máslo, med a cukr.

  4. Přidáme mouku se sdodou a nakonec mléko. Důkladně rozmícháme a na závěr přidáme celá vejce.

  5. Pořádně promícháme a vznikne nám tekuté těsto.

  6. Na plech si dáme pečicí papír a roztíráme opravdu tenkou vrstvu těsta. Zbylé těsto necháváme stále nad parou, aby nevychladlo.

  7. Pláty pečeme na 170°C asi 6-7 minut. Záleží, jak tenké pláty děláte a podle toho vám vyjde také jejich množství. Já jsem udělala 5 plátů, může vyjít i 6 nebo 4...

  8. Uděláme si šablonu nebo nějak poměříme, jak chceme medovník velký a ořežeme okraje u všech plátů.

  9. Ty rozdrobíme a smícháme s mletými ořechy - odložíme na později. Pokud okraje nebudou dost "křupavé" na rozdrobení, dáme je ještě na pár minutek do teplé trouby, pak už nám to půjde snadno :-)

  10. Připravíme si krém. Z mléka, krupice a cukru uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zašleháme změklé máslo a nakonec přidáme Salko.

  11. Teď si "sestavíme" medovník :-D. Každý VYCHLADLÝ plát potřeme rumem a vrstvou krému. Dáme další plát a postup opakujeme. Poslední plát potřeme rumem, krémem a hustě posypeme směsí rozdrobených okrajů a ořechů.

  12. Zabalíme i s plechem do potravinové folie nebo alobalu a necháme odležet alespoň 1 den, nejlépe však 2. Krásně změkne :-)

Poznámka

Jiný medovník už dělat nebudu! Je opravdu fantastický!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 813 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech

  • Bahula Bahula

    Dobrá a rychlá varianta :yes:

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    hradska: těsto je spíše měkčí, ale po slepeni jednotlivých plátu a odlezeni ještě hezky zmekne :)

    Odpovědět

  • hradska hradska

    Mohu se zeptat, ma byt testo po vychladnuti tvrde, nebo trosku mekke?

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    petra: Je pravda, že je tužší, ale i tak se dá tenká vrstva udělat. Vždy se mi pak nerovnoměrnosti rozlily v troubě a nakonec byl plát hezky tenoučký.

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    No tak na tento recept jsem se dost těšila, ale docela mě zklamal. Pouze první plát se podařilo "vylít" na plech, druhý už se musel rozmazávat, o třetím a čtvrtém nemluvě..opravdu nevím v čem je to lepší než těsto rozválet...ani udržované v teple neteče:-//

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    štěpánka: Salko se dává jako poslední přísada do krému - vychladlého.

    Odpovědět

  • štěpánka štěpánka(neregistrovaná)

    zdravím, prosím to Salko se vaří nebo co s ním :-)

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    veru.hol: To jsem moc ráda! nedám na něj dopustit! :-8

    Odpovědět

  • veru.hol veru.hol(neregistrovaný)

    naprosto vynikající, nechala jsem ho dva dny uležet. Jen jsem dala o 10 dkg méně cukru do těsta. Příště bych dala ještě méně, ale o lžíci medu navíc, aby byl opravdu medový :yes:

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    rebeka: Přesně tak! :yes::-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    recept si ukládám, je to príma vychytávka... bez válení.. to můžu pak dělat já:-8:-D:-D:yes:;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lucie95:;-):-K

    Odpovědět

  • Lucie95 Lucie95(autorka receptu)

    Těžší variantou jsem myslela těsto, které se musí vyválet. Snadnější si myslím, že je to v tom, že lité těsto ušetří čas :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ja delam testo moji mamci jiz 40 let, ty jsi se zmodernizovala. Jinak tedy tento medovnik vypada dobre!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitka
    Týchto "Marleniek" je tu kopa, ale nechce sa mi študovať rozdiel. Keď som robila ja, tak som skĺbila dva recepty...:-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: fantasticky medovnik marlenka litý medovník na plech výborný krém do medovníku medovník originál recept na plech litý medovník fantastický medovník nejlepší medovník na plech recept na výborný medovník rychlý medovník na plech medovnik bez valeni marlenka bez valeni výborný medovník recept na originál medovníku královský medovník marlenka na plech nejlepší recept na medovník krém do medovníku medovnik recept vynikající medovník domaci medovnik na plech

Zapomněl/a jsem heslo