Aronii zpracovávám na sirup za studena.
Na odšťavňovacím mlýnku pomlet( je to makačka na fyzičku) a přecedit přes plátno. Šťáva z mlýnku obsahuje hodně původní hmoty a je značně "drsná".
Dlít převařenou vodou s cukrem. Dělám to od oka. Poslední dávka šťávy byla 8l.Do toho 2kg cukru,polévkovou lžíci kys citronové a dva balíčky kys sorbové(jen pro jistotu,i když aronie je proti kvašení odolná).Přelít do sklenic a schovat do chladna a temna.V garáži mi vydrží až do jara.Ale spíš je dřív spotřebovaná.Na zimu super.Střídáme to se šťávou z rakytníku.
Sirup z aronie za studena dělám trochu jinak. Bobule pomelu na odšťavňovacím mlýnku. Nechám překapat přes plátno.Získanou šťávu smíchám s oslazenou vodou,přidám kyselinu citronovou a kyselinu sorbovou.Uložím na chladné místo a v zimě jako když najdeš.
Na odšťavňovacím mlýnku pomlet( je to makačka na fyzičku) a přecedit přes plátno. Šťáva z mlýnku obsahuje hodně původní hmoty a je značně "drsná".
Dlít převařenou vodou s cukrem. Dělám to od oka. Poslední dávka šťávy byla 8l.Do toho 2kg cukru,polévkovou lžíci kys citronové a dva balíčky kys sorbové(jen pro jistotu,i když aronie je proti kvašení odolná).Přelít do sklenic a schovat do chladna a temna.V garáži mi vydrží až do jara.Ale spíš je dřív spotřebovaná.Na zimu super.Střídáme to se šťávou z rakytníku.