Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda třikrát jinak: Svěží citronová mají italský šmrnc a na voňavá perníková zužitkuje i nepovedené perníčky
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Vosí hnízda patří k nejoblíbenější nepečeným druhům vánočního cukroví. Jsou sice trochu pracnější než třeba kuličky, rozhodně však stojí za to se do jejich přípravy pustit. Vosí hnízda totiž zbožňuje snad každý. A pokud by vás originál omrzel, můžete je vyzkoušet i v jiných příchutích.

Nejoblíbenější nepečené

Vosí hnízda jsou přesně tím cukrovím, do něhož se pouštíme, když už máme vše napečeno (a mnohdy i snědeno ze spíže) a my chceme ještě doplnit zásoby. I když jsou typickým cukrovím na poslední chvíli, v mnoha rodinách se na ně těší ještě víc než třeba na rohlíčky či perníčky.

Navzdory jejich oblíbenosti jsou zrovna vosí hnízda největším předmětem sporů, a to kvůli jejich názvu. Někde totiž upřednostňují vosí hnízda, jinde stejnému cukroví říkají včelí úlky. Vždy však jde o stejný druh cukroví mající podobu malého kopečku postaveného na piškotu a naplněného vaječným rumovým krémem nebo vaječným likérem.

Hnízda nemusí být jen piškotová

Základem cukroví bývají obvykle nadrcené piškoty, které se smíchají s máslem a rumem tak, aby vznikla hmota, z níž se dají tvarovat úlky. Vzhledem k tomu, že se do směsi přidává i kakao, bývají vosí hnízda obvykle tmavá. Vosí hnízda však nemusejí nutně být jen z piškotů – tvar můžete „uplácat“ i z jiné hmoty – získáte nejen cukroví specifické chuti, ale i odlišného odstínu.

Třeba světlá vosí hnízda můžete udělat z ořechů (vlašských či lískových) nebo mandlí místo piškotů a získáte rovnou i bezlepkové cukroví. A jaká další vosí hnízda můžete vyzkoušet, pokud se nebojíte experimentovat ještě víc? 

Kokosová vosí hnízda

Vosí hnízda s kokosem jsou zajímavou alternativou k pečeným kokoskám nebo nepečeným kokosovým kuličkám. Na sváteční stůl vnesou trochu exotiky, navíc jsou hezkým protikladem ke klasickým kakaovým úlkům. Jak na ně? 

Budete potřebovat: 200 g kokosu, 2 lžíce nastrouhaných piškotů, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 lžíce mléka, 2 lžíce rumu, 1 bílek. Na krém: 60 g měkkého másla, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 0,5 sáčku vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, kulaté hnědé piškoty na podklad a moučkový cukr na vysypávání formiček. 

  1. Na těsto smíchejte všechny ingredience. Směs namačkejte do formiček na úlky/hnízda předem vysypaná moučkovým cukrem. Úlky nechte 2 dny zaschnout.
  2. Všechny přísady na krém pak umíchejte dohladka. Do každého úlku udělejte ze spodní strany otvor a naplňte jej krémem. Hotová hnízda pak položte na hnědé piškoty a lehce přimáčkněte.

Perníková vosí hnízda

Pokud patříte k milovníkům perníčků, tato vosí hnízda vás nadchnou. Chutnají a voní po perníkovém koření, náplň je činí vláčnými, a hlavně do nich můžete využít nepovedené a polámané perníčky z předchozího pečení. Připravíte je snadno podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 100 g perníku, 80 g dětských piškotů, 80 g másla, 2-3 lžíce mléka, 120 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 50 g mletých vlašských ořechů, rum, celé piškoty. Na náplň: 120 g másla, 40 g cukru, 2 žloutky, 3-4 lžíce rumu a trochu vanilky. 

  1. Perník a piškoty rozmixujte, smíchejte se zbylými surovinami a vypracujte těsto.
  2. Prošlehejte suroviny na náplň. Těsto vtlačte do formiček na hnízda vyložených fólií nebo vysypaných moučkovým cukrem. Do každého hnízda udělejte důlek, naplňte je připravenou náplní a uzavřete piškotem. Hotová hnízda vyklopte z formiček. 

Citronová vosí hnízda

Toužíte už po všem tom sladkém máslovém cukroví po něčem svěžejším, jsou pro vás citronová vosí hnízda ta pravá. Toto cukroví má trochu italský šmrnc, místo rumu se do nich totiž dává známý italský likér limoncello, který jim dodá sladkou i lehce nakyslou chuť. A jak tato neobvyklá hnízda uděláte?

Budete potřebovat: 120 g piškotů, 45 g najemno mletých mandlí, 70 g moučkového cukru, 70 g másla, citronová kůra podle chuti, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce limoncella a 50 g slazeného kondenzovaného mléka. Na krém: 50 g másla, 30 g moučkového cukru a 2 lžíce limoncella (místo másla můžete použít i citronovou pomazánku lemon curd), piškoty nebo linecká kolečka dospod vosích hnízd. 

  1. Piškoty rozemelte a smíchejte s mletými mandlemi, moučkovým cukrem a máslem. Přidejte kůru, šťávu, likér a salko a vypracujte těsto. To pak vmáčkněte do formiček na hnízda vysypaných moučkovým cukrem. 
  2. Prošlehejte ingredience na krém. Do každého hnízda udělejte důlek a naplňte je krémem. Uzavřete piškotem nebo lineckým kolečkem a dobře přimáčkněte. 

Náš tip: Světlá bezlepková ořechová vosí hnízda pak můžete udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více