Rumfordská polévka (jušele)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 863 kJ / 206 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,87 g |
Tuky | 1,28 g |
Vláknina | 22,31 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 340 mg |
Sůl | 0,74 g |
Sacharidy | 31,62 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Literárně doložená existence tohoto receptu:
» Ten pán věděl z vlastní zkušenosti jak to chodí; on byl vykonavatel podobných milosrdných skutků; u něho se také vařila polívka – rumfordská prý – jíž se chudý lid poděloval. Ta rumfordská polívka byla taky na tři třídy rozdělena. V menším hrnci byla hustá, silná, mnoho masa, mnoho rýže – ve větším hrnci také dost dobrá – v kotli odpadky, trhané krupky a tak ledacos, a když pán v poledne přišel a zkoušel polívku v kotli říkal své ženě: „Dost dobrá pro tu lůzu – nač potřebujou silnou; darmo by si žaludky zkazily“, a ženám, které přišly pro polévku, vylál, jestliže přinesly větší hrnky, něž žejdlíkové. „Přijdete s takovými džbery; copak myslíte, že toho vaříme po vědrách? Taková silná polívka jako malvaz; té zahřeje lžička více než jiné plný talíř, a vy jí dostáváte žejdlík.“ Když chudé ženy odešly se svými porcemi, přišly děti rozličného stáří, malé, velké, chlapci i děvčata s hrnky, a ti říkali tomu pánovi a jeho ženě „pane kmotříčku“ aneb „strejčku a tetičko“ a těm se dávalo z většího hrnku, z té lepší polívky. Konečně, když bylo vše poděleno, zbyl hrnek té nejsilnější polívky, toho malvazu a pán se svou rodinou k ní zasedli, chválili si ji a bylo každý den maso i nějaký přívar, co od té rumfordské odpadlo.« (Božena Němcová: „V zámku a podzámčí“)
Hrabě Benjamin Rumford se narodil r. 1753, vlastním jménem Benjamin Thomsen a byl to americký fyzik, zabývající se zejména zkoumáním tepla. Kuchařem nebyl ani zdaleka, ale dá se předpokládat, že byl mlsoun a do kuchaření se rád pletl a dokonce v něm dokázal uplatnit i tu fyziku. Tak např. prý už v r. 1804 vyzkoumal, že vaječný bílek je velmi špatným vodičem tepla a okamžitě to vyzkoušel (úspěšně) při zapékání zmrzliny do sněhu z bílků!
Poté, co musel opustit Ameriku, Benjamin Thomsen vstoupil do služeb bavorského kurfiřta a jeho úkolem bylo zejména zreformovat ubohou bavorskou armádu. Začal experimentovat s hustými polévkami, které měly postavit zbídačené vojáky na nohy. Když v Bavorsku, v důsledku neúrody, začal hrozit hladomor, na Thomsenův popud a podle jeho receptu začalo panstvo vařit pro chudé velmi hustou polévku. Rozdávali ji zdarma, hladomoru bylo zabráněno a fyzik Thomsen si tím vysloužil titul hrabě Rumford.
O polévku, zdroj výživy vojáků mohutné francouzské armády, projevil zájem i císař Napoleon. Rumfordská polévka dosáhla dočasně věhlasu po celé Evropě jako všelék na hladomory a chudobu. Tak se recept dostal i do archivu hraběte Vladimíra Mittrowkého, tehdejšího majitele pernštejnského panství.
Rumfordská polévka byla vlastně polévka z krup a zeleniny, zahuštěná kaší ze žlutého hrachu a s přídavkem brambor – tehdejší gastronomické novinky. Brambory byly dosud pěstovány jako okrasná rostlina a jejich pojídání bránila pověry, že způsobují nejrůznější nemoci včetně těch smrtelných.
Zmínka u Němcové svědčí o tom, že se její používání hodně rozšířilo, takže recept měl asi mnoho variací, ale důležité bylo, že to byla polévka výživná, zahřála a mnohým lidem pomohla přežít. Rumfordská polévka je na jídelníčku charitativních organizací dodnes (Zuzana Chlumská; Mlsotník)
Zdroj: středověká kuchyně
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2016 06:23
7. 10. 2016 18:35
skvělé obojí polévka i povídání
7. 10. 2016 17:25
vyborny ale misto krup dam ryzi
6. 10. 2016 10:25
Krása! Polievka i "povídání", díky!
6. 10. 2016 08:12
Ani jsem netušil, že se tak jmenuje podobná políffka co občas vařívám (bez samozahřívacího zázvoru a místo krup dávám vločky)
No, asi proto, že jsem byl za školou když se brala B.N.
tejaja:
Zmrzlinu taky občas peču; úspěch vždy zaručen
Ale avšak dosud jsem, bláha, žil v domnění, že izolantem jsou vzduchové bublinky ve sněhu...
No, asi proto, že jsem byl za školou když se brala B.N.
tejaja:
Zmrzlinu taky občas peču; úspěch vždy zaručen
Ale avšak dosud jsem, bláha, žil v domnění, že izolantem jsou vzduchové bublinky ve sněhu...
5. 10. 2016 20:23
Daniela B: já ho tam mám taky, jen jsem na něj zapomněla - doplním
5. 10. 2016 19:52
ta bude nejen výživná, ale i zdravá, složilo nás letošní proměnlivé počasí, zítra vyzkouším, asi přidám i česnek, to bude zdravá bomba
5. 10. 2016 18:55
,uložila jsem si a vyzkouším...
5. 10. 2016 17:12
Pěkné
5. 10. 2016 13:31
To rozprávanie sa mi páči. Inak tú zmrzlinu do snehu zapekám aj ja, ibaže v torte, takže konečne viem, odkiaľ to pochádza. https://www.toprecepty.cz/recept/13841-dubnovy-dor...
5. 10. 2016 13:23
Recept i povídání se mi moc líbí
5. 10. 2016 11:55
Moc pěkné
5. 10. 2016 11:41
Tak to se mi moc, moc líbí - jak polévka, tak to povídání
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 6 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Právě bylo uvařeno:
Šlehačkový beránek
elh97786 uvařila před 19 minutami
Vepřové kotletky z krkovice pod sýrovou krustou
PaveL2002 uvařila před 1 hodinou
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 1 hodinou
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 2 hodinami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 2 hodinami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 2 hodinami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 3 hodinami
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 3 hodinami
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 3 hodinami
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rumfurdská polévka polévka rumfurdská rumfurdska polévka recept rundfordská polévka recept polívka rumfordská rumfurdska rychtarska polievka runfurdská polévka recept runfordská polévka recept rumfordská polívka - polévka rumfurdská recept polivka pro chude rumfrtská polévka rychtarska polívka polívka s čerstvého hrachu recept rumfurdska polevka rundfurdska polevka rumfurdská polévka recept nejlepší bavorska gulasova polevka recept runfurdska polevka
Suroviny: skelet kuřecí, cibule, česnek, zázvor, brambory, mrkev, celer, kroupy, hrách, sůl, pepř
Rumfordská polévka (jušele)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3xqn
13 názorů