Street food v Indonésii: Nejlepší pokrmy na ulici, které musíte ochutnat
22. 5. 2025 Historie a zajímavosti
Indonésie je ráj pro milovníky jídla – pestrá kuchyně, exotické chutě a neodolatelné vůně Vás zavedou na každém rohu do úplně jiného světa. Pokud se vydáte do této země, rozhodně nevynechejte street food, tedy jídlo prodávané přímo na ulici. Nejenže je levné a chutné, ale často i autentičtější než pokrmy z restaurací. V tomto článku Vám představíme ty nejlepší indonéské street food pokrmy, které si zamilujete.
1. Nasi Goreng – Smažená rýže na indonéský způsob
„Nasi Goreng“ je zřejmě nejznámější indonéský pokrm. Tato smažená rýže se připravuje s česnekem, cibulí, sladkou sojovou omáčkou (kecap manis), chilli a vejcem, často doplněná o kuřecí maso nebo krevety. Je to ideální snídaně i večeře a koupíte ji téměř všude – od pouličních stánků po malé warungy.
2. Satay – Maso na špejli s arašídovou omáčkou
Satay (nebo také sate) je klasika: kousky masa (kuřecí, hovězí nebo i kozí) napíchané na špejli, ugrilované nad uhlíky a podávané s hustou arašídovou omáčkou. Nejlepší satay najdete u stánků večer na trzích, kde se mísí vůně grilu a čerstvého ovoce.
3. Bakso – Masové kuličky v polévce
Tento jednoduchý, ale sytý pokrm tvoří masové kuličky (nejčastěji z hovězího), podávané v horkém vývaru s nudlemi, tofu a zeleninou. Bakso je velmi populární hlavně u místních studentů a dělníků – je totiž rychlé, výživné a levné.
4. Gado-Gado – Zeleninový salát s omáčkou z buráků
Jedná se o směs vařené zeleniny, tofu, tempehu, vařených vajec a krekrů, vše zalité bohatou arašídovou omáčkou. Tento vegetariánsky laděný pokrm je nejen chutný, ale také velmi výživný.
5. Martabak – Sladká i slaná palačinka
Martabak má dvě verze: slanou (s vejcem, mletým masem a cibulí) a sladkou (např. s čokoládou, sýrem a kondenzovaným mlékem). Obě varianty jsou velmi syté a běžně je koupíte u nočních stánků po celé zemi.
Kratom – Přírodní pomocník s hlubokými kořeny v Indonésii
Indonésie je nejen domovem chutného jídla, ale i rostliny zvané kratom (Mitragyna speciosa). Tento strom roste především v provincii Kalimantan a na Sumatře a jeho listy jsou po staletí využívány místními obyvateli. Farmáři, rybáři i řidiči becaků (rikš) je tradičně používali pro zlepšení soustředění, snížení únavy a úlevu od bolesti při fyzicky náročné práci.
Zajímavé je, že každý druh kratomu (např. zelený, červený, bílý nebo hnědý) má jiné účinky. I proto si dnes získává pozornost nejen v jihovýchodní Asii, ale i v Evropě a USA. Podívejte se také na recepty s kratomem.
Závěr
Indonésie není jen země ostrovů, ale i země chutí. Pouliční jídlo zde odráží pestrost kultur, jazyků i přírody. Každý stánek má svou duši a každý pokrm svůj příběh. A právě v těchto příbězích je ukrytá i tradice kratomu – přírodní síly, kterou Indonésané znají po generace.
Až tedy budete ochutnávat místní satay nebo martabak, vzpomeňte si, že Indonésie má co nabídnout nejen na talíři, ale i v podobě tradičních rostlin, které si pomalu nachází cestu do celého světa.
Mohlo by vás zajímat