Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V době, kdy se ceny obědů v Praze běžně pohybují mezi 250 až 300 korunami, působí restaurace Lacinka jako příjemné překvapení. Jen kousek od autobusového nádraží Florenc a stejnojmenné stanice metra nabízí tříchodové polední menu za 157 korun. A nejde o žádnou výjimku nebo slevovou akci, tuto cenu zde najdete každý den.

Nabídka předčila očekávání

Na restauraci Lacinka nás upozornila reklama na sociálních sítích, která slibovala téměř nemožné. Obědové menu za 157 Kč, v němž najdete předkrm, hlavní chod a dezert. Prostudovali jsme tedy webové stránky podniku, kde jsme se dozvěděli, nejen, kdo vaří a že se prostor hodí i na pořádání firemních akcí či oslav, ale především menu na daný den.

Za uváděnou cenu jsme očekávali nabídku jako v jídelnách, které v minulosti bývaly součástí prodejen masa, nebo klasické pokrmy, které lze uvařit ve velkém množství za takovou cenu. Místo toho jsme však našli menu, za které by se nemuseli stydět ani v lepší restauraci

Důležité je přijít včas

Restaurace se nachází na Sokolovské ulici, jen pár minut chůze od výstupu z metra nebo od autobusového nádraží Florenc. Díky tomu je dobře dostupná nejen pro místní, kteří si chtějí „skočit“ na rychlý oběd třeba z kanceláře, ale i pro cestující, kteří hledají rychlý a cenově dostupný oběd v centru, než vyrazí z autobusáku pryč z Prahy.

Podnik láká už zvenku výhodnou nabídkou i rozsáhlým menu. V pracovní dny totiž nabízí od 11 do14 hodin minimálně 6 hlavních chodů, vždy doplněných o předkrm, například ve formě pomazánky, a dezert, který může být nahrazen třeba čerstvým ovocem. To vše za avizovaných 157 Kč. K tomu ještě můžete ochutnat denní polévku za 35 Kč.

Kdo nestihne přijít do 14 hodin, musí počítat s tím, že do 19 hodin probíhá už pouze doprodej toho, co se zatím nevyprodalo. To se přihodilo i nám při naší návštěvě, ale rozhodně to nebyl důvod k odchodu. 

Jídla pro každého

Kromě toho, že je nabídka široká, je i velmi zajímavá. Mezi polévkami najdete třeba bramboračku, hovězí vývar s játrovou rýží nebo česnečku s krutony. Jako předkrm dostanete například drůbeží rillettes s křenovou majonézou a italskou foccaciou, budapešťskou pomazánku či tu z červené řepy. Největším tahákem jsou však pochopitelně hlavní chody.

K obědu si zde totiž můžete dát smažený karbanátek s bramborovou kaší, čočku nakyselo, zeleninový salát s uzeným lososem nebo kuřecím masem, šunkofleky, pstruha po mlynářsku, restované vepřové nudličky s kari a zázvorem, tortillu s mletým masem, medailonky z vepřové panenky, grilovaná telecí játra s blanšírovanou brokolicí, pečené kuřecí stehno s omáčkou z uzené papriky nebo konfitovaný vepřový bůček s bramborovou lepenicí.

Naše návštěva

Do Lacinky jsme vyrazili s velkým očekáváním. Už webové stránky totiž ukázaly, že „tady se někdo stará“. Stejný pocit jsme měli i v momentě, kdy jsme do restaurace, vzdálené necelých pět minut od zastávky metra Florenc, přišli. Čisté prostředí, uklizeno po právě odcházejících hostech, všechny volné stoly připravené pro další zákazníky.

Na úvod se nás paní v obsluze zeptala, zda jsme v podniku poprvé, a když jsme přitakali, s úsměvem nám vysvětlila, jak vše chodí. Není to nich složitého, vyberete si, s jakým hlavním chodem chcete menu dostat, následně si buď objednáte polévku, která není v ceně 157 Kč, a společně s předkrmem ji dostanete do ruky a jdete si sednout na vámi vybrané místo.

Poté, co polévku a předkrm zkonzumujete, vrátíte nádobí do „okénka“, které se nenachází přímo v jídelně, takže neruší. Po cestě zpět ke stolu si vyberete hlavní jídlo, s nímž si opět jdete sednou ke stolu, opakuje se situace s vracením nádobí a dezert si již sami naberete na talířek, který posléze zase dáte do okénka. Abychom nezapomněli, během konzumace se vás obsluha přijde zeptat, zda si budete přát něco k pití (plzeňská dvanáctka 0,5 l za 65 Kč, malinovka 0,5 l za 40 Kč). V poslední fázi už jen zaplatíte, kartou nebo hotově a můžete vyrazit zpět do světa.

Co jsme ochutnali

Při naší návštěvě jsme stihli už pouze tři pokrmy z nabídky, protože jsme do Lacinky přišli krátce po 14 hodině. Začali jsme ovšem polévkou, protože na bramboračku ve zdejším podání jsme byli hodně zvědaví. Na talířek jsme k ní dostali i předkrm, budapešťskou pomazánku a kousek domácí foccaci. Ze všech těchto jídel jsme byli mile překvapeni, obzvlášť z polévky. Nešizená, poctivá bramborová polévka se zeleninou a houbami, perfektně dochucená a s nezbytnou majoránkou. 

Jako hlavní chod jsme zvolili restované vepřové nudličky s kari a zázvorem s jasmínovou rýží a rozhodně jsme neudělali chybu. Velká porce kvalitního jídla musí potěšit každého strávníka. Maso libové, omáčka lehce štiplavá a jemná po smetaně, rýže dobře uvařená. Vše zakončil jahodový koláč, který byl příjemnou sladkou tečkou na závěr.  

I s polévkou jsme se vešli do 200 Kč, což je cena, za kterou se třeba v nedalekém fastfoodovém řetězci zdaleka nenasytíte. 

Hodnocení je zřejmé

Jídelny a restaurace s polední nabídkou za rozumné ceny navštěvuje redakce webu Toprecepty.cz velmi často, proto můžeme srovnávat. Lacinka rozhodně patří mezi ty, které můžeme naprosto jasně doporučit. Kombinace dobře uvařeného jídla, které chutná a navíc je ho velká porce, se totiž najde málokde. Tady máte skutečně hned po dojedení pocit, že si návštěvu musíte zopakovat, protože chcete ochutnat i jiná jídla, která zde nabízí v denní nabídce. Pokud se budete pohybovat v okolí Florence, pár kroků do této restaurace určitě stojí za to.

Nahlédnout do restaurace Lacinka můžete v naší fotogalerii:

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete doma připravit chutné kuře na kari se zeleninou.

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli