Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na kuře na paprice podle originálního maďarského receptu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Kuře na paprice patří mezi naše oblíbená jídla. Považujeme tohle jídlo za typicky české, přestože původní recept pochází z Uherské říše, tedy z dnešního Maďarska. A dodneška tam tuhle jemnou delikatesu připravují Maďaři fantasticky. Proto jsem loni zkusila uvařit kuře hezky po maďarsky. A je to lahůdka!

Kuřecí paprikáš

Kuře na paprice, neboli paprikás csirke, čili kuřecí paprikáš, je již dvě století maďarským národním jídlem a dokonce se považuje za „čestné hungarikum“, protože má všechno, co charakterizuje maďarskou kuchyni: maďarskou papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu.

Mnozí dokonce tvrdí, že tento lahodný pokrm ani nelze dostatečně vychválit, protože kuřecí paprikáš je skutečnou esencí maďarské kuchyně. Tradičně se v Maďarsku připravuje z kuřecích dílů, které se dusí na cibuli a mleté maďarské paprice spolu s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu správný šmrnc, stejně jako nakonec zakysaná smetana.

A právě v těchto ingrediencích je rozdíl oproti české verzi. U nás připravujeme kuře na paprice pouze s cibulí a mletou sladkou paprikou a omáčku pak nejčastěji zahušťujeme smetanou s moukou. To ale ještě stále není odlišnostem konec. Zatímco tady servírujeme hotové jídlo s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, v Maďarsku se kuřecí paprikáš podává obvykle s malými nočky, podobnými haluškám, a porcí kysané smetany, která zdobí omáčku. Celkově jídlo chutná velice jemně, voní po paprice a zelenině a s nočky může jít skoro až o sváteční pokrm. 

Kuře na paprice 

Chcete-li vyzkoušet originální maďarskou verzi, připravte si: sádlo na smažení, 2 cibule, 5 kuřecích dílů (stehna, křídla, prsa…), 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky (ideálně maďarské), 2 světlé zeleninové papriky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená taky nadrobno, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany (plus na dozdobení) a 2 lžíce hladké mouky.

Postup je jednoduchý: Na sádle osmažte oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli dosklovita, pak ji zasypte mletou paprikou, přidejte kuřecí kousky a společně vše opečte. Přidejte nadrobno nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete a podlijte vodu. Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne.

Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce. Pak rozmíchejte mouku v zakysané smetaně a vlijte do ní trochu omáčky nebo vody, řádně rozmíchejte a vše vlijte do hrnce. Znovu promíchejte a provařte asi 10 minut. Pak omáčku propasírujte do jiného hrnce a vložte do ní maso a prohřejte. 

Mezitím, co se dusí kuře, připravte si nočky. Budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1lžíci soli, 1 vejce a 1 žloutek a asi 400 ml vody – dle hustoty těsta, má být řidší, než na halušky, ale hustší, než na kapání.
Jak na to? Všechny suroviny na halušky smíchejte a nechte odstát, aby mouka mohla začít pracovat. Pak těsto zavařujte do vroucí osolení vody přes „haluškovač“. Cílem je vytvořit malé nočky, které připomínají nám známé bramborové halušky. Nočky vařte několik minut a poté je vyjměte děrovanou naběračkou. Podávejte s kuřetem a omáčkou. Na talířích ještě dozdobte kysanou smetanou. Dobrou chuť!

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

13. 9. 2022 23:12

:-? Šárka Adámková: Proč dáváte recept na kuřecí paprikáš (kuře na paprice), když je téměř slovo od slova opsaný z článku z 20.8.2021:

;-) Stačil recept na halušky a odkaz na recept na kuře z r. 2021.

Přidat komentář