Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DOMÁCÍ PEKÁRNA

Druhé pečení chleba se mi povedlo výborně. Vynechala jsem žitnou mouku dala kvásek i trochu droždí a chleba je super akorát je světlejší než ten na který jsme zvyklí. Chci zkusit ještě jednou i s tou žitnou moukou jestli se mi povede. Mám doma i kmínovou mouku přímo na chleba dá se zkombinovat ještě s jinou moukou ? Zkoušela jsem z této mouky chleba byl velice dobrý ,tak by mě zajímalo jestli by šla třeba i smíchat s jinou.

Reni, je to jen o zkoušení, až se dobereš k dobrému výsledku. jak se říká: Chybami se člověk učí, takže určitě přijdeš na správný poměr surovin a pak chlebík bude OK.

Tak chleba sice upečený ,ale nic moc budu muset ještě asi trošku ubrat ty tekutiny ,ale jinak je celkem dobrý. No nevadí budu pokračovat taky dál nevzdám to trpělivost naštěstí mám. Pokud to nepůjde ,tak se vrátím ke svému osvědčenému receptu ,který je dobrý .

REBKO. Pečeme kvanta a kvanta chleba, zvláště na chatě a chleba se nám nepropadá. Kamarádovi se to 2x stalo a po konzultaci je to OK. Podcenil množství vody a i když měl odměrku, dával o trochu více a taky se mu to propadlo. Po dodržení dávky vody NE.Jednomu sousedovi zase proto, že byl na průběh pečený zvědavý a mrknul dovnitř moc brzo. ( V určité době se nesmí otevírat). Mne se propadla pouze 1x podinková bábovka a tak dávám méně pr. do. pečíva a o jeden pudink více( místo 4 dáváme 5 ).To se časem srovná, není si dělat hned kávu jako na obrázku. Ha Ha.

Já jsem si upravila Kladenský chléb od peldy,mám malou pekárnu,tak místo 400 g hladké mouky dám jen 250 a přidám 150 g chlebové mouky a peču na rychlý,je dobrý a dobře vykynutý.Naposled jsem dělala Obyčejný žitný chléb a trochu se propadl a pekla jsem na základní.Budu zkoušet dál:-8:-8:-D

Díky moc zítra až přijdu z práce vyzkouším a napíšu jak to dopadlo ted musím nakrmit svou rodinu ,tak zatím ahoj

Pokud budeš dávat kvásek, tak tekutinu musíš ubrat určitě. Pokud dáš jen kvásek, tak v každém případě musíš péct min. na dlouhý program, na rychlý ti to nevykyne. S kváskem totiž těsto kyne dýl, stejně jako s žitnou moukou. Žitná mouka prostě hůř, pomaleji, kyne. Můžeš dát kvásek i droždí (ale míň) spolu, ale pak kvásek neplní hlavní funkci pro kynutí, tu převezme droždí a kvásek je tam jen "na chuť". Kvásek by ti měl i nahradit žitnou mouku, tu bych už nedávala vůbec nebo míň, nebo pak budeš mít už žitný chleba a ten musí kynout déle. To se dělá tak, že po posledním kynutí, před pečením, vypneš pekárnu, necháš těsto kynout bez programu (příp. na 2 minuty - ale ne déle - zapneš Pečení, aby se pekárna nahřála). Až je chleba dostatečně vykynutý, zapneš program Pečení a je to.

Tak jestli bych tam chtěla dát domácí kvásek musím ubrat taky tu tekutinu?Já dávám 350g hl.mouky a 150g žitné sůl droždí teda víc jak ty a podmáslí 350 ml i víc záleží od jakého výrobce - některé je hustější a chtěla bych tam dát ten kvásek můžeš mi poradit jestli dát mouku půl na půl a kolik kvásku píšou tak 2OOml a jestli i trochu droždí? Děkuji

Určitě zvládneš, nic na tom není, jen vychytat poměr mouka-voda-droždí a je to. Já mám 750 g mouky, cca 520 ml vody (podle nasákavosti mouky, někdy trošku víc, někdy trošku míň), 1/2 nejmenší odměrky droždí, nějaké to "zrní", sůl. Někdy přidám bramborovou kaši v prášku, někdy vařené brambory (ale pak musí být ještě míň vody), někdy burizony, ovesné vločky, prostě jak se mi chce a co mi padne do ruky. :-))

Děkuji moc za radu budu dělat pokusy a uvidíme jestli to zvládnu

Reni, v receptech u směsí je napsáno moc vody, proto kdo dodrží recept, tomu se chleba propadne taky. Musí se tam dát míň vody, pak je to OK. A bohužel, recept na moskevský chleba nemám.

Nemám tolik zkušeností,tak možná časem dojde i na delší pečení .Mi nešel upéct chleba ani z kupované směsi taky se propadl, no asi to chce čas. Ctěla jsem se zeptat nemáte náhodou recept na moskevský chleba kdyby jo byla bych moc vděčná .

Reni, jasně, jestli jsi zvyklá na Rychlý program a chlebík z něj ti vyhovuje, nic proti tomu samozřejmě nemám. Já jen chtěla říct, v čem může být chyba při propadání chleba. Je jasné, že u programu Rychlý je chleba hutnější, protože nemá čas dobře vykynout, ale chuťově je určitě stejný.

Zkoušeli jste místo vody dát podmáslí? Chleba je jemnější nedrobí se a je déle čerstvý .

Já nikomu nevnucuji svůj názor na pečení chleba ,protože každý má svoje zkušenosti a taky nemám pekárnu dlouho ,ale rozdíl pečeného chleba klasik - rychlý byl jen v tom,že nebyl tak nadýchaný je jen hutnější a na chuti se nic nezměnilo u nás všem moc chutná

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 2 hodinami

„Prosím inspirujte- nápady při kombi dietě“ Nadja, 11. 6. 2024 12:41

„Přání a gratulace“ Anna Kocikova, 7. 6. 2024 19:28

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více