Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu jiné „oříšky“. Z jedlých kaštanů připravíte jednoduchý dezert i nádivku do krůty
Zdroj: Freepik, dashu83

Vůni pečených kaštanů si spojujeme s předvánočními trhy, hlavně s těmi zahraničními, třeba s vídeňskými. U nás se prodávaly již za první republiky, pak načas vymizely a nyní se opět vracejí, což je jen dobře. Nic totiž tak nezahřeje mrazem prokřehlé ruce jako kornout s horkými kaštany.

Pozor na záměnu s jírovcem

Když se řekne kaštany, většina lidí si představí ty kulatější, které děti na podzim tak rády hledají v závějích spadaného listí. Jedlé kaštany jsou trochu jiné. Jde o plody kaštanovníku setého neboli jedlého, který roste hlavně v teplých oblastech, ve Středomoří a také na Blízkém a Středním Východě. U nás je několik kaštanových sadů na jižní Moravě a pár stromů najdete i v Čechách, převážně v zámeckých parcích. Od známějších a u nás častějších ovšem nejedlých plodů jírovce maďalu se liší pravidelným tvarem na jedné straně zakulaceném, na druhé straně do špičky a víc bodlinkatým obalem. Sezona jedlých kaštanů je v září a v říjnu, u nás vrcholí o Vánocích. Kaštany pak bývají k dostání až do února.

Zdravé a dietní

Lahodnou chuť kaštanů lidé objevili již v dávných dobách. Asi už tenkrát věděli proč, neboť plody kaštanovníku obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Podle webu Healthline.com je v nich hodně vitaminů (B6 a C), ale také minerály jako měď, draslík, vápník, hořčík a železo. Ve srovnání s většinou ostatních ořechů obsahují méně kalorií, protože mají nízký obsah tuku. Naopak ale mají vyšší podíl sacharidů. Jsou výborným zdrojem vlákniny a navíc je v nich hodně antioxidantů. Pomáhají při průjmech, zlepšují zažívání a  regulují hladinu cukru v krvi. Díky draslíku a antioxidantům prospívají srdci. Kromě toho mají pozitivní vliv na krásu vlasů, nehtů a pokožky.

Nejlepší jsou pečené nad ohněm

Pokud byste kaštany rádi ochutnali, běžně je pořídíte v supermarketech nebo v obchodech s ovocem a zeleninou. Při jejich koupi si plody dobře prohlédněte a vybírejte pečlivě. Kaštany totiž snadno podléhají plísním a mohlo by se vám stát, že pak většinu vyhodíte. Je také nutné je rychle zpracovat, neboť brzy vysychají. Povařené kaštany je ovšem možné uložit do mrazáku. V našich krajích si pochutnáváme hlavně na pečených kaštanech, které jsou právě k dostání na různých trzích. Není ovšem problém si je upéct i doma v troubě. Jak na to? Nejdříve je nechte namočené přes noc. Kaštany změknou, půjdou lépe naříznout a lépe se pak i propečou. Namočené kaštany slijte, nařízněte do kříže, aby z nich při pečení mohla unikat pára a neskákaly vám po celé troubě. Nařezané kaštany pečte v troubě rozálené na 200 °C asi 15-20 minut. Upéct je můžete také na venkovním grilu nad rozžhavenými uhlíky nebo jen na roštu či na grilovací misce nad otevřeným ohněm. Díky pečení získají kaštany příjemnou nasládlou chuť. To, že jsou hotové, poznáte tak, že se rozevřou a je vidět žlutá dužina. Oloupat se musí ještě teplé, jinak slupka ztvrdne a oloupat už pak nejdou. Jako "kamínka" na zmrzlé ruce tak fungují opravdu dokonale. Pečené kaštany se pak dají použít do mnoha dezertů, polévek, salátů nebo i k masu.

Kaštanové pyré jako dezert

Kaštany je možné i vařit ve vodě a pak z nich připravit další jídla. Postupuje se stejně jako u pečení, i při vaření se nejprve na špičce nařízne slupka. Naříznuté kaštany se vhodí do vroucí vody a vaří na středním plameni asi 8-10 minut. Z ještě horkých kaštanů pak oloupete vnější i vnitřní slupku. Uvařené kaštany jsou ideální na sladké pyré, které může být základem dezertů i koláčů. Chuť kaštanů dobře vynikne v kombinaci s vanilkou nebo skořicí, pokud je pyré příliš husté, je možné ho naředit trochou mléka nebo smetany. Kaštanové speciality jsou oblíbené v mnoha kuchyních. V Maďarsku třeba prodávají speciální mražené kaštanové pyré (Gesztenyepüré), které vypadá jako kostka másla. To se pak nastrouhá na hrubém struhadle nebo prolisuje přes nějaký lis s otvory do sklenice a ozdobí šlehačkou. Tento snadný dezert nabízejí snad v každé budapešťské kavárně a je důkazem toho, jak z něčeho jednoduchého může vzniknout přímo delikatesa. Trochu jiné kaštanové pyré mají v oblibě ve Francii. Konzistencí se spíš podobá pomazánce a prodává se ve skle nebo v konzervě. Francouzi je s oblibou mažou na jejich slavné sladké palačinky crêpes. V anglicky mluvících zemích pak zase kaštany přidávají do nádivky, jíž se plní krocan. Lze z nich uvařit i polévku a jako příloha se výborně hodí ke zvěřině. Z jedlých kaštanů se vyrábí také mouka. Z ní je možné péct nejen sladké koláče, zajímavě dochutí i těsto na chleba. Vyniká nasládlou chutí, navíc je vhodná při bezlepkové stravě. Je lepší ji ale nakombinovat do těsta s jiným druhem mouky. Doporučuje se jí nahradit jen 25 % z celkového množství mouky v receptu. V opačném případě je těsto až příliš hutné. Ovšem někdy je to záměr. Třeba právě v případě slavného italského kaštanového koláče castagnaccio, který se dochucuje pomerančem a rozmarýnem. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více