Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Litinové nádobí, jaké? Názory, diskuze.

Sabča: nestojí to za to, kamarádka ho má a jsou to vyhozené peníze, je velmi nespokojená

Sabča: Mam od kolimaxu panev a je dost dobra, dlouho jsme vybirala a pomer cena vykon je super. :)

Terka: A jak je to pak s mytím? Dá se to strčit do myčky? (JInak nedivte se, že se na to ptám zrovna já, ale chci koupit sadu hrnců mamce k narozkám a ona furt básní právě o KOLIMAXU)

Připadá mi tahle diskuze,jako obyčejná reklama,jeden neregistrovaný za druhým:no:

Růžena

1. 4. 2016 09:59

jarda Kadic: Nádobí Kolimax se běžně dává do myčky. Mám ho doma, často ho používám a vždy ho myju v myčce. :yes:

Katka: KOLIMAX je značka hodně kvalitního nádobí. Za sebe můžu doporučit. Mám od nich dva hrnce a jednu pánvičku a strašně ráda na tom vařím. :yes:

Sabča: Jo též by mě to zajímalo. Na svých webovkách mají totiž krásné nádobí a též jsem nad KOLIMAXEM přemýšlela... Nebyla jsem si ale jistá tou kvalitou, tak jsem se taky chtěla raději zeptat...

A máte nějakou zkušenost s KOLIMAXEM? Chtěla bych si od nich koupit nádobí, ale nejsem si jistá, zda to vůbec stojí za to... :-p

Skeppshult bez ochranne vrstvy? Vzdyt je tam preci zapeceny rostlinny olej. Takze se do jidla neuvolnuje nikl nebo uloupnuty smalt, ale prepalene zoxidovane zlukle tuky. Ze vseho mi tedy vychazi nejlip Zepter s odstranenym niklem z povrchu. Akorat se mi nezda dloustka vrstvy skoro bez niklu pouze 1 mikrometr. Za jak dlouho se to obrousi?

I.Dosedelová

7. 1. 2016 22:24

tejaja:
Vážený pane,či paní Tejaja,
ne, nedělám si reklamu, ale když narazím na příspěvek, který tvrdí o smaltovaném litinovém nádobí zn.Smalt něco,co se zjevně nezakládá na pravdě:-(:-(, tak se snad mám právo ohradit a vysvětlit, že jde s nejvyšší pravděpodobností o záměnu značek, na tom snad není nic špatného, nebo ano?
Osobně se domnívám,že nádobí, o kterém psal pan Vítek,je právě to, které je opatřené jen tenkostěnným smaltem,které je sem tam potřeba občas naolejovat. Alespoň nám to,říkají zákazníci. Značky,o které jde, raději nejmenuji, aby mi zase nebylo podsouváno,že tu vařím nějakou firemní polívku.
Tak se tu mějte...:-):-).

I.Dosedelová: Vážená pani Dosedělová, vy si tu robíte reklamu?

Nenechte si navěšet bulíky na nos. Čína sama o sobě není jakákoliv známka nekvality. Něco málo z litiny jsem nedávno sháněl a naprosto všude ve všech diskuzích se objevuje agresivní obhájce značky SKEPPSHULT. Přičemž například Le Creuset a nebo i Staub narozdíl od tohoto švédského výrobce, volí smaltovaný povrch svého nádobí. Takže, pominu-li jeho nesmyslné strašení, že čína rovná se litina která není chemicky čistá, u výrobků např. těchto dvou značek naprosto nedocházi ke styku litiny s potravinou, neb je mezitím vrstva smaltu. To jen tak na okraj. zajímalo by mě taky, jestli tento expert je schopný dokázat, že kvalitativně jakkoliv záleží na vstupní surovině, aby byl výstup významně rozdílný. ( tj. Např Lodge vs Skeppshult)

Ono totiž, je fajn si kupovat příběh a tradice a rukodělná výroba a ' švédská ruda ' jistě něco do sebe má. Jestli se ale někdo z jakéhokoliv důvodu snaží´budit dojem, že si člověk kupuje např. U značky Lodge kvalitativně jiný výrobek, či dokonce zdravotně závadný výrobek, pak by měl umět svoje tvrzení dokázat. Což samozřejmě neumí.

PS: nemám nic proti společnosti SKEPPSHULT, kterou svými žvásty tento člověk tak maximálně poškozuje. Ale u této značky platíte za příběh, ne za jakoukoliv přidanou kvalitu. Pokud chce člověk jménem PETAN dokázat opak, ať se klidné realizuje.

Mimochodem, existuje jeśté výrobce, který ude nebyl zmíněn, LAVA METAL. Relativně nová značka litinového nádobí z Turecka, je to ten smaltovaný typ ( ale tenkovrstvý smalt, jako např Staub ). V podstatě je to kopie Staubu, ale za poloviční cenu...

Takźe, chápu, že je fajn si vybrat přesně to, co člověk chce. Strašení čínou do toho uplně nepatří ...

I.Dosedelová

6. 1. 2016 20:51

Vážený pane Vítku,
jsem si téměř jistá, že máte doma nádobí jiné značky než Smalt. Našim zákazníkům totiž rozhodně netvrdíme, že smalt je nepřilnavý a už vůbec jim nedoporučujeme, aby jeho povrch konzervovali olejem!
Toto doporučení dávají výrobci tzv. "černého litinového nádobí", které má bez občasného naolejování jako každé jiné železo tendence k rezavění.
Pokud si koupíte levnější a tudíž méně kvalitní litinové nádobí, hrozí dokonce i nebezpečí, že se mohou z litiny začít uvolňovat do jídla i různé cizorodéwww.smalt.eu látky.
U litinového nádobí Smalt tyto problémy řešit nemusíte, protože u něj je kovový podklad chráněn několika vypálenými vrstvami smaltu. Speciální bílý potravinářský smalt, kterým jsou ošetřeny vnitřky nádob, navíc splňuje nejpřísnější zdravotní kriteria.
Nádobí se myje celkem snadno, snese i zátěž myčky. Většina našich zákazníků ho používá mnoho let.V případě objeví - li se na něm skvrny po větších připáleninách masa,stačí ho nechat odmočit a pak umýt běžným způsobem. S reklamacemi,které by odpovídaly Vámi popsanému nedostatku, se nesetkáváme. Pokud byste ovšem měl prokazatelně u nás zakoupený výrobek, jsme připraveni Váš případ řešit k Vaší plné spokojenosti.
s úctou

PhDr. Eva Dosedělová
Smalt. s.r.o.
Osek u Komárova


Více se dozvíte na www.smalt.eu

Vitek: Já jsem u kámošky, které jsme hlídali dům, také pekla ve velkém litinovém smaltovaném pekáči krkovici(takový pekáč měla naše babička), abychom rekreanty uvítali doma klasickým českým knedlem vepřem a dopadlo to úplně výborně. Vepřo se upeklo luxusně (bylo i kapánek připečené), protože jsme se šli mezi tím vykoupat), "knedlíci bramboráci" se uvařili také výborně (asi sami chtěly....)a zelí bylo také za 1. Všichni se přež...i, nádobí jsme měli sílu mýt až druhý den. Mytí pekáče od připečeného masíka nás nadchlo, šlo to doopravdy dobře, nechávali jsme ho "odmočit", a potom.... sousedovo pes, který měří asi metr, se nenápadně přiblížil, na stole vodu z pekáče vypil, celý stůl zacákal a zbytek mastnoty vylízal tak, že pekáč byl jak nový... a pak že nejde umýt (potom jsme ho ještě nechali umýt v myčce, hygoška musí být). Dopadlo to výborně, na modrý těžký pekáč a sousedovo psa (takového Bohouška), vzpomínáme často.

Dobry den,

stal jsem se vlastnikem litinoveho hrnce se smaltovym povrchem. Pred prvnim pouziti jsem ho dle navodu "namastil", po pouziti bez saponatu omyl. Nyni po ctvrtem pouziti se na dne utvorila "mapa" od peceneho masa. Nejde odstranit, ani kdyz pouziji hrubsi silu (coz se mi nechce vubec praktikovat). Znamky pouzivani jsem cekal, ale ne takto brzy. Navic dle zkusenosti ostatnich by povrch mel byt prakticky neprilnavy, coz se zatim take nedostavilo.

Dekuji za vase nazory.

Vitek

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek