Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové muffiny můžete ozvláštnit vším, co máte rádi.
Zdroj: Vilém Besser, Toprecepty.cz

Cukety na všechny způsoby. Právě tak v současnosti vypadají mnohé české a moravské kuchyně. Úroda je totiž taková, že docházejí klasické recepty, jak zeleninu upravit. Zkuste tedy netradičně použít cuketu do muffinů, budou díky ní krásně vláčné.

Využijte, co dům dá

Po několika týdnech, kdy na zahradách dominuje nadúroda cuket, je velmi složité stále vymýšlet, jak tuto surovinu ještě využít a být při tom originální. Kdo už upekl perník, uvařil polévku nebo cuketu použil třeba do ratatouille, hledá další způsoby úpravy. Přitom se stačí podívat do lednice, jaké potraviny nám „zbyly“ a použít je do jednoduchého receptu.

Nebojte se experimentů

Muffiny z cukety totiž mohou obsahovat třeba zbytky šunky či salámu, skvěle se do nich hodí sýr, a to jak eidam, tak třeba feta, perfektně v nich vynikne i paprika. Nebojte se ovšem ani experimentovat s kořením a do těsta na muffiny si přidejte to, co máte nejraději.

Cuketové muffiny

Na přípravu 12 kusů (standardní plech na muffiny) vynikajících cuketových pochoutek budete potřebovat: 150 g cukety, 2 vejce velikosti M, 180 ml polotučného mléka, 40 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 130 g sýru cottage, 160 g hladké špaldové mouky, 60 g šunky, 70 g tvrdého sýra, ½ papriky (např. čerstvé či sterilované kapie).

Jak na to?

  1. Do mísy najemno nastrouhejte čerstvou cuketu ​​​​​. Osolte ji a nechte pár minut odpočívat. Přes cedník odstraňte vodu, kterou cuketa pustí.
  2. Do další nádoby si připravte mouku, do níž přidejte prášek do pečiva a sůl. Postupně přimíchávejte mléko, cottage a vejce velikosti M.
  3. Šunku a sýr si nakrájejte na malé kousky, které vmíchejte do těsta.
  4. Přidejte cuketu a vzniklou směsí naplňte košíčky na muffiny.
  5. Naplněné košíčky vložte na plech na pečení muffinů.
  6. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Cuketa může způsobit, že bude špejle stále trochu vlhká, ale to není na škodu.
  7. Po vychlazení ozdobte muffiny proužky papriky.

Náš tip: Pro lehčí vyndání muffinů z košíčků použijte místo papírových ty silikonové, popřípadě místo plechu zvolte velkou silikonovou formu na muffiny.

Zkusili jste už vynikající cuketový bramborák? Jestli ne, nabízíme vám náš videorecept:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více