Domácí bujón do zásoby
Při vaření se rychle nashromáždí spousta odřezků. Pokud nemáte v úmyslu přidat je hned do vývaru, domácí bujón je skvělou možností, jak podpořit chuť jídla a zároveň omezit plýtvání.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 49 268 kJ / 11 775 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1 662,06 g |
Tuky | 542,36 g |
Vláknina | 38,50 g |
Cholesterol | 2,70 g |
Sodík | 5,17 g |
Sůl | 13,48 g |
Sacharidy | 44,64 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Nejlepší je z hovězích kostí, přidají polévce na síle a chuti. Budeš mít dobrou a rychle vařenou polévku. S vejcem, smaženou strouhanou zeleninou a krupicí je milionová.
Při zpracování masa jedno jakého si odkládejte odřezky a kosti do sáčku uložte do mrazáku ty potom přidejte.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 11. 2020 15:26
Já si dělám bujon často. Raději mám slepičí než hovězí. Výborný je i místo čaje či kafe - zažene jak hlad, tak žízeň. Jen tu první vodu po vzkypění celou vyleju. Nechám první vodu dojít k varu a po 3 minutkách jde do výlevky i s největší dávkou vysrážených bílkovin. Pak začnu znovu - maso či kosti pořádně umýt, stejně tak hrnec, novou vodu a teprve z ní je pak vývar. Když pospíchám, pomůžu si nějakým kvalitnějším hotovým vývarem od Kostery: https://www.chut.cz/exkluziv-vyvary/
23. 2. 2015 16:18
jarda Kadic:
Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratí
Těmi bílky čiřím vývar když dělám postudenu kapra namodro...; je to rcp na 2dny, takže to pomalé filtrování se tam v čase jaksi ztratí
23. 2. 2015 15:37
jarda Kadic: čištění bílky znám, mě překvapily ty skořápky člověk se stále učí...
23. 2. 2015 15:31
KatkaKatka: Někde jsem četl,že se dá bujon vyčistit bílky,ale nikdy jsem to nezkoušel teď jsem si rozkliknul příspěvek od cassina....a tam to je
23. 2. 2015 15:28
isindy: ten bujón nemá chybu Odjíždím nachytat pár bizonů
23. 2. 2015 14:01
bujonila jsem teď taky, ale jen bez zeleniny, měla jsem velké nasekané bizoní kosti i s kousky neořezaného masa - to byl jediný základ, táhla jsem asi 6 hodin ve třech hrncích, poté zcedila přes plátno a redukovala a redukovala, ke konci přisolila...zbyl cca 1 litr tmavě hnědého, krásně čirého a po vychladnutí pevného bujonu se silnou masovou chutí, konzistence Haribo želé medvídků, ztuhlo v menších mističkách, poté ve folii uloženo do mrazáku Přidávám fotku
23. 2. 2015 12:16
KatkaKatka:
Zakalený vývar?
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemražené
Zakalený vývar?
http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0002.html
...a kdesi jsem četl, že má vliv i to, zda bylo použito maso mražené či nemražené
23. 2. 2015 11:27
Vyšlo mi 60 ledových kuliček z celé dávky, ale mám sáčky po 20 větších kuličkách. Akorát mi zůstal zakalený i když jsem stahovala pěnu a pak ke konci dala pár růžiček květáku na vyčištění. Ale na chuti to nic nemění a to je hlavní. Je to super. Dnes se pustím do slepičího nebo kuřecího, podle toho co bude na pultě v obchodech.
18. 2. 2015 21:15
také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka
18. 2. 2015 21:15
také jsem dneska dovařila slepičí bujon chuťově výborný děkuji za recept Jarka
18. 2. 2015 16:31
Bujon jsem uvařila podle receptu, krásně voní i chutná. Jen mi přijde strašně málo výsledné množství Pokud budu dávkovat jako u kupovaných kostek, pak nám moc dlouho nevydrží
2. 2. 2014 20:28
nicky292: To záleží na tom jak jsou velká tvořítka ve kterých to budete zmrazovat . A také na tom jak silné polévky máte rádi. Já to používám spíše pro tzv dotažení omáček a když mám málo masa nebo kostí a nebo jen drůbky tak používám místo masoxu nebo kupovaného bujonu v kostkách.
2. 2. 2014 13:06
Dobrý den, mohla bych se zeptat na kolik litrů polévky vytvořený bujón asi přibližně vyjde? Většinou vařím polévky v hrnci na 2,5 litru, tak mě jen odhadem zajímá, na kolik hrnců polévek to vystačí?
28. 10. 2013 12:40
Dobrý recept, navíc se jako vedlejší efekt nakrmí pes i otec, což mě pobavilo nejvíc :)
20. 8. 2013 14:54
Skvělé, dělám to trochu jinak, ale princip je zhruba stejný. Jen navíc to mixuji.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 8 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 1 hodinou
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 2 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 3 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 6 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: hovezi bujon recept hovězí bujon polevka z bujonu kuřecí bujón domácí kuřecí bujon vyvar z bujonu jak se dělá bujón příprava bujonu jak vycistit kalny vyvar kureci bujon recept zeleninový bujon recept bujon z kostí kuřecí vývar z bujonu jak vyčistit zakalený vývar polévka z hovězího bujonu kalný vývar kuřecí polévka z bujonu vývar z bujonu recept recept na hovězí bujón hovězí polévka z bujonu
Suroviny: kost hovězí, slepice, kosti kuřecí, sůl, koření nové koření, pepř, mrkev, kořen petržele, celer, cibule, nať petrželová, nať celerová
Domácí bujón do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OgPp
28 názorů