Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto), několikrát obrátíme.
Krok 2: Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
Krok 3: Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Zveřejněno 16. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Moje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Nejnovější recepty
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno před 14 hodinami
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno před 20 hodinami
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno před 20 hodinami
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno 13. 5. 2025 17:57
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno 13. 5. 2025 17:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka z červené řepy s křenem
Jan Nemec před 38 minutami
Krůtí nudličky s bylinkami a smetanou
Ewulin před 45 minutami
Mexické fazole s masem
lucanka45 před 1 hodinou
"Americký" moučník
Marcela0123 před 6 hodinami
Chalupářské vepřové maso s bramborami
Marcela0123 před 6 hodinami
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
muraia před 13 hodinami
Sněhové pusinky - uvnitř vláčné
bobinas před 13 hodinami
Lilek zapečený s vejcem
Jitka J. před 14 hodinami
Jablečné linecké řezy
Moanka před 14 hodinami
Nízkosacharidový Red Velvet Cake - Low carb
Nadja před 15 hodinami
Tématické fráze:
nakladane lilky,
lilek recepty,
lilek,
marinovaný lilek,
je lilek jedovatý,
lilek v kuchyni,
lilek nakládaný v v oleji recept,
recepty na lilek,
recepty z fety,
feta recepty,
babicovy dobroty španělský ptáček,
časopis apetit recepty,
marinovany lilek recept,
lilek jedovaty,
nakládaný baklažán,
nakládaný lilek v olivovém oleji,
nakládaný lilek v oleji,
časopis apetit - recepty,
feta recept,
recepty z lilku
Suroviny:
lilek,
sýr feta,
olivy zelené,
sůl mořská,
ocet vinný červený,
voda,
feferonka,
chilli,
koření provensálské,
pepř celý,
olej olivový
Komentáře (11)
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.