Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto), několikrát obrátíme.
Krok 2: Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
Krok 3: Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Zveřejněno 16. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Moje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Nejnovější recepty
Smaženice
Přidáno před 14 hodinami
Květákový řízek
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso v zelenině s bulgurem
Přidáno 19. 9. 2025 09:58:12
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno 18. 9. 2025 20:59:37
Pohanka s jablky
Přidáno 18. 9. 2025 17:00:02
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno 18. 9. 2025 15:12:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Boloňské špagety
Dreamer_Mike před 40 minutami
Hrnková buchta s tvarohem
lunav1 před 45 minutami
Švestkové čatní
Andyna 777 před 1 hodinou
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Fiki1 před 2 hodinami
Banánová vláčná bábovka
tronickovaj před 3 hodinami
Králík pečený s bůčkem
radekfiala před 3 hodinami
Švestkové knedlíky
Denuli před 4 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Dreamer_Mike před 4 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Sarastro před 4 hodinami
Tématické fráze:
nakladane lilky,
lilek recepty,
lilek,
marinovaný lilek,
je lilek jedovatý,
lilek v kuchyni,
lilek nakládaný v v oleji recept,
recepty na lilek,
recepty z fety,
feta recepty,
babicovy dobroty španělský ptáček,
časopis apetit recepty,
marinovany lilek recept,
lilek jedovaty,
nakládaný baklažán,
nakládaný lilek v olivovém oleji,
nakládaný lilek v oleji,
časopis apetit - recepty,
feta recept,
recepty z lilku
Suroviny:
lilek,
sýr feta,
olivy zelené,
sůl mořská,
ocet vinný červený,
voda,
feferonka,
chilli,
koření provensálské,
pepř celý,
olej olivový
Komentáře (12)
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.