Desatero na téma sladká roláda: Příprava není složitá, ale výsledek stojí za to
Roláda je plát pečeného nebo nepečeného těsta, potřený náplní, smotaný do svitku a posléze krájený napříč na rovné nebo šikmé plátky. Jednoduchý rychlý dezert je ideální pro odpolední svačinu i pro nečekané návštěvy.
Rolády, převážně ty piškotové, mohou i při své jednoduchosti způsobit kuchařce pár problémů, které se však dají lehce napravit. Stejně jako u jiných moučníků je potřeba vyzkoušet recepty, které nám budou vyhovovat a pak už vše půjde samo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Co je to sladká roláda
Na rozdíl od závinu, který se připravuje z kynutého, listového nebo tvarohového těsta, je sladká roláda z těsta piškotového - to znamená ze žloutkové pěny s přidáním vyšlehaného bílkového sněhu. Plát upečeného těsta se po natření marmeládou a libovolnou náplní smotá do válečku a ozdobí jako dort.
2
Z čeho se peče roláda
Záleží na tom, jakou má roláda mít příchuť. Kromě slepičích vajíček se používá cukr, hladká nebo polohrubá mouka, olej a dochucovadla - kakao, čokoláda, kokos, ořechy, citrónová kůra, káva, skořice, ale i rum. Při přidání kakaa, ořechů nebo kokosu musíme ubrat stejné množství mouky, aby roláda nebyla suchá.
3
Jak se peče roláda
Do ušlehaného sněhu s cukrem postupně zašleháme žloutky a pak na malé otáčky mouku a olej (díky němu je těsto vláčnější a nepraská). Těsto vylijeme na plech na pečicí papír, rozetřeme a dáme péct na 180 °C do růžova. Po vyndání z trouby plát otočíme, sejmeme papír a roládu lehce smotáme. Necháme vychladnout.
4
Čím se plní roláda
Fantazii se meze nekladou - plát potíráme marmeládou, máslovými krémy, šlehačkou s mascarpone, ušlehaným tvarohem nebo ořechovou nádivkou. Náplň můžeme poklást pokrájeným ovocem, posypat ořechy nebo nasekanou čokoládou. Velice efektní je použití červené marmelády, světlého krému a ovoce.
5
Jak se roláda roluje
Důležité je určit, která strana plátu bude na vrchu rolády a tím způsobem ji po upečení zabalíme. Krém nenatíráme až do krajů, protože má tendenci při rolování vytékat. Roládu položíme na spoj a pokud máme strach, že se zploští, zabalíme ji do potravinářské fólie jako knedlík a dáme před ozdobením do lednice.
6
Jak se zdobí roláda
Vybalenou ztuhlou roládu umístíme na podnos, na kterém se bude podávat. Omažeme ji krémem a uhladíme nožem nebo vytvoříme vzor kůry nebo vlnek. Posypeme boky kokosem, ořechy nebo čokoládou a zbytkem krému nastříkáme na povrch moučníku růžičky, ozdobíme ovocem nebo cukrářským zdobením.
7
Jak se krájí roláda
Používáme ostrý nůž, který máčíme v horké vodě a hned osušíme. Plátky nesmí být potrhané , ale opravdu rovné a hezké. Nejpoužívanějšími řezy při krájení rolády jsou kulaté nebo oválné plátky, ale i trojúhelníky. Použitím dvou náplní, popřípadě ovoce, vznikne na řezu dekor, který vynikne právě po správném nakrájení moučníku.
8
Jaké jsou jiné rolády
Výborným moučníkem je jablečná roláda, kdy se jablka pečou přímo s těstem. Bezé roláda z bílků, cukru, případně ořechů je vynikající s ušlehanou šlehačkou. Nepečené rolády mají ve svém základu kokos a jsou součástí vánočního cukroví. Rolády s bezlepkovou moukou si mohou dopřát i lidé s intolerancí na lepek.
9
Chyby při přípravě rolády
Suché těsto způsobí, že roláda při smotávání popraská. Sníh proto nešleháme úplně do pevna a na konci přidáme do těsta trochu oleje. Menší množství cukru umožní plát motat až po vystydnutí. Pokud roládu zdobíme hned po naplnění a nenecháme ji s náplní ztuhnout, zploští se a plátky po nakrájení nejsou kulaté, ale oválné.
10
Jak se skladuje roláda
Jako každý moučník s krémem se roláda skladuje v chladnu nebo v lednici, kde vydrží i dva dny. Vložíme ji do dózy s víkem, ta bude chránit ovoce a krém před osycháním a přijetím pachu z lednice. Někdy stačí položit na moučník fólii. Roládu můžeme i zamrazit, ale tu se šlehačkou radši sníme - šlehačka totiž po rozmrazení zřidne.
Rychlá jablečná roláda se připravuje pečením jablek a piškotového těsta najednou. S její přípravou vám může poradit naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 13 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct piškotovou roládu. Vyzkoušejte oblíbené recepty na nadýchaný moučník
Jak nakrájet dort. Nestačí připravit skvostný dort, důležité je ho také lákavě nakrájet a vkusně naservírovat
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Komentáře