Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Zdroj: Toprecpty, RubyRom

Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že není jednoduššího moučníku, než je piškotová roláda. Přesto se přípravě téhle dobroty mnozí raději vyhýbají. Aby byla roláda skutečně krásně nadýchaná a zároveň vláčná a ještě k tomu držela v celku, to je takové malé cukrářské umění. Jak si jej osvojit dnes poradí food blogerka Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.

Jen tři suroviny

Na přípravu dokonalé piškotové rolády skutečně víc nepotřebujete. A dokonce nepotřebujete ani kuchyňskou váhu. Vše se dávkuje po lžících a stačí, když si zapamatujete číslo pět. Na roládu vám totiž bude stačit 5 vajec, 5 lžic moučkového cukru a 5 lžic polohrubé mouky. Někdo sice přidává prášek do pečiva, ale není to vůbec nutné. Pokud budete postupovat podle našeho návodu, roláda bude krásně nadýchaná i bez něj. „Já mám tenhle recept z třicet let staré kuchařky, tehdy se nepoužíval pečící papír a pečení i vaření bylo víc poctivé a nestávalo se, že by v kuchařkách byly chyby,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny a dodává, že nejdříve musíme, jako u každého pečení, začít řádným předehřátím trouby. „Piškotová roláda se peče zprudka v hodně vyhřáté troubě. Takže já začínám tím, že nastavím troubu na 200°C a pak jdu teprve připravovat těsto,“ uvádí Adámková.

Šlehání a míchání

Na roládu je potřeba oddělit bílky a žloutky a bílky vyšlehat dotuha. „Potom stačí zašlehat do bílků prosátý moučkový cukr a žloutky. Ale opatrně! Jakmile je sníh vyšlehaný, už musíme další suroviny vmíchávat jen zlehka, rozhodně ne na plný výkon. Nakonec už jen pomocí stěrky nebo vařečky vmíchejte polohrubou mouku,“ říká Šárka Adámková s tím, že těsto je potřeba vlít na plech vyložený pečícím papírem. „Klidně je možné obejít se i bez papíru. Jen je nutné plech dobře vymazat nějakým tukem, například sádlem, a vysypat polohrubou moukou. A po navrstvení těsta na plech jej ještě stěrkou rovnoměrně rozetřete, ať je těsto všude přibližně stejně vysoké,“ radí Holka u plotny. Roládu pečte v dobře vyhřáté troubě a opravdu se nebojte nastavit klidně 200°C. Těsto na roládu je totiž vysoké asi jen 1,5 cm, je proto upečené doslova za chvilku. Upečený moučník poznáte tak, že nahoře krásně zezlátne a okraje těsta se odchlipují od plechu.

Rolování a plnění

Roládu po upečení vyjměte z trouby a nechte pět minut odpočinout. Pak ji stočte po delší straně a nechte zcela vychladnout. Pokud máte pečící papír, stočte roládu i s ním, pokud nemáte, stočte roládu tak, jak je, případně ji přendejte na suchou čistou utěrku a zarolujte i s ní,“ vysvětluje Adámková s tím, že ona sama vždycky používá pečicí papír a roluje roládu i s ním. „Když je totiž roláda dobře upečená, jde z papíru snadno sloupnout a při balení se netrhá. Pokud si ale nejste jisti, proti trhání rolády může pomoci jeden malý trik: přidejte do těsta lžíci oleje. Roláda bude vláčnější a upečený korpus nebude mít tendenci se trhat.“ Když chcete roládu plnit jen marmeládou, můžete ji na těsto namazat hned po prvních pěti minutách odpočinutí a okamžitě srolovat. V tom případě je samozřejmě nutné pečící papír předem sundat. Jestli chcete do rolády dát ale šlehačku nebo jakýkoliv krém, musí být korpus úplně vychladlý.

„Dříve se do rolády dávaly hutné máslové krémy a nevadí to ani dnes. Ale roláda bude skvělá i se šlehačkou. Můžete použít klasickou smetanu ke šlehání, nebo pařížskou, a po potření rolády šlehačku třeba ještě posypat nadrobno nakrájeným čerstvým ovocem,“ popisuje Holka u plotny a na závěr vysvětluje, jak si poradit s případnými prasklinami. „Pokud se to přece jen stane, nezoufejte, právě krém nebo šlehačka tyhle nedostatky zakryjí. Roládu zkrátka promažte uvnitř i zvenku a nakonec jen dozdobte čokoládou, ovocem nebo třeba strouhaným kokosem.“

Nalákali jsme vás? Pak si zkuste udělat piškotovou roládu s karamelovou šlehačkou podle našeho receptu!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

KaterinaBacova KaterinaBacova

26. 8. 2022 15:28

Roláda se povedla. Je výborná.<3:-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více