Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečená vánoční roládka je krásně vláčná, má kokosovou peřinku, voní silnou kávou a nejdůležitější je správně vyválet těsto
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Lahodné měkoučké cukroví, které snadno a rychle připravíte? Nepečená vánoční roládka je přesně tím případem. Je hotová během pár minut, skvěle vypadá a ze stolu mizí jako první.

Nepečená roláda

Nepečené rolády jsou velmi oblíbené pro rychlou přípravu. Není třeba žádné dlouhé dny odležení, i když vychlazení do druhého dne většinou dezertu velmi prospěje. A už vůbec není potřeba žádné zapínání trouby. Rychlé recepty, které můžeme přichystat na poslední chvíli a zvládne je i začátečník v kuchyni, zkrátka milujeme.

Těsto pro nepečenou roládu

Do těsta pro nepečenou roládu se využívá zahušťující složka, kterou mohou být  klasické kulaté piškoty, ale také různé druhy sušenek. Často se využívají i třeba esíčka, ale také koka, derby nebo například máslové sušenky. K tomu přidáváme cukr, kakao, rum a důležitou složkou je i studená instantní káva

Náplň nepečené rolády

V náplni nepečené rolády mohou být tři ingredience: máslo, cukr moučka a rum. S tímto základem ale můžeme pracovat dále a trochu si ho vyladíme. Někdy se využívá i žloutek. Pokud se rozhodneme dát na obalení hotové rolády kokos, můžeme ho využít i vevnitř, tedy v náplni. Vyplatí se zvolit hezky šťavnatý strouhaný kokos, který dodá svěžest. Vhodný je i vanilkový cukr na provonění. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Nepečená vánoční roláda

Na jednu roládu budete potřebovat: 200 g mletých dětských piškotů, 150 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu a šálek silné studené instantní kávy (zhruba 100 ml). Na náplň: 125 g změklého másla, 1 žloutek, 50 g cukru moučka a strouhaný kokos.

Jak na to? Do mísy nasypte mleté piškoty, přidejte cukr, kakao a kápněte rum. Postupně přilévejte studenou kávu, aby výsledkem bylo tvarovatelné těsto.

Do druhé misky dejte žloutek a nasypte cukr. Vše vyšlehejte do pěny. Na pracovní desku nebo vál dejte potravinářskou fólii a rozválejte na ni těsto do podoby obdélníku. Na těsto dejte druhou fólii a vyválejte zhruba půl centimetru vysokou obdélníkovou placku. Vrchní fólii pak sundejte.

Těsto potřete krémem a pomocí spodní fólie stočte do rolády. Stočený dezert obalte ve šťavnatém strouhaném kokosu. Výslednou roládku pevně zabalte do alobalu a dejte do ledničky, ideálně přes noc. Druhý den ji nakrájejte na plátky.

Náš tip: Připravte si nepečenou kokosovou roládu podle tohoto videoreceptu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více