Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třídenní dieta mezi svátky: Zázrak na hubnutí, nebo zdraví škodlivý nesmysl?
Zdroj: Louis Hansel, Unsplash.com

Ještě do Silvestra si budu dopřávat a od 1. ledna cvičím a držím dietu - tuhle větu si zřejmě nyní v hlavě opakuje většina z nás. Ti, které po vánočním obžerství trápí štíhlá linie, možná už narazili na tzv. třídenní dietu, a dokonce je třeba napadlo ji mezi svátky vyzkoušet. Je tato hubnoucí metoda zázrakem, nebo zdraví nebezpečným nesmyslem?

Třídenní dieta - pro a proti

Honba za štíhlou postavou je pro současnou společnost jedním z charakteristických znaků, a proto výživoví poradci, sportovci, fitness trenéři i obyčejní nadšenci do zdravého životního stylu přichází se stále novými způsoby, jak shodit nechtěná kila. Jedním ze způsobů, jak to zvládnout rychle, je tzv. třídenní dieta. Ta slibuje, že za pouhé tři dny vás dokáže zbavit právě toho jednoho či dvou kil, která podle vás nevypadají dobře. Přesně toho jednoho či dvou kil, která jste možná nabrali během svátečního vánočního obžerství a nyní provinile přemýšlíte, jak se jich zbavit.

Jenže: jak vám řekne každý lékař, všechny způsoby, kterými váhu shodíte zázračně rychle, jsou nebezpečné, protože většinou spočívají v hladovění, které není zdravé za žádných okolností. Třídenní dieta není výjimkou - nejedná se totiž o žádné kouzlo nebo spciální surovinu. Její princip je prostě v tom, že na tři dny drasticky snížíte příjem kalorií. V rámci třídenní diety většinou ten, kdo ji drží, přijme maximálně 1000 kalorií denně. Pro srovnání - pro zdravou dospělou ženu se denní příjem kalorií pohybuje mezi 1600 a 1800 kaloriemi, o mužů je to zhruba o 500 kalorií víc.

Druhy třídenních diet

Je hned několik druhů třídenních diet. Princip všech je stejný, ale forma se mírně liší...

1. Tři jídla denně. Tato dieta povoluje pouze tři jídla denně a ačkoliv se v jejich rámci může jíst cokoliv od zeleniny přes pečivo až po maso, co jde, to musí být nízkokalorické. Jednotlivé porce jsou navíc velmi malé; jako příklad uveďme, že ke snídani si můžete dát maximálně jogurt (neslazený, bez příchutě, bez ovoce) nebo třeba grepefruit. K obědu si smíte dopřát poloviční porci kuřecího prsa napřírodno a k tomu dva žitné knäckebroty, večer dojítě zbytek kuřete a k tomu zeleninovou oblohu a jako dezert (na zahnání chuti na sladké, kterou s tak malým příjmem jistě mít budete) jeden kus ovoce. To není mnoho, co říkáte?

2. Kávová dieta. Kávová dieta se od předchozího typu liší jen tím, že se ke každému jídlu konzumuje hrnek silné černé kávy (nebo černého čaje). Je to proto, že kofein prokazatelně zvyšuje rychlost metabolismu tak, že urychluje spalování tuku. Kromě kávy/čaje pak strávník jí především proteiny, takže typický oběd pro tento typ diety je například jedna káva a 150 g tuňáka. Ano, to je vše.

3. Ovocná třídenní dieta. Jak již název napovídá, při této dietě se jí jen ovoce, a to ke snídani, k obědu i k večeři. Ale pozor! Nečekejte žádné ovocné saláty či smoothies. Spíš je to jeden či dva kusy ovoce k jednomu dennímu jídlu. Problém této diety je dvojí - ačkoliv je syrové ovoce plné vitamínů a dodá vám vlákninu, je rovněž plné sacharidů. A naopak vám citelně budou chybět bílkoviny. Efektem této diety může být nejen nafouklé břicho a hlad, ale také nepříjemné překyselení žaludku.

4. Cayceho jableční dieta. Specifickým druhem ovocné třídenní diety je jídelníček, který sestavil americký léčitel Edgar Cayce. Jeho menu se skládá z 8 až 10 kusů kyselejších jablek, která si strávník rozloží do tří jídel za den. Jediná další věc, kterou smí konzumovat, je lžička panenského olivového oleje, která pomůže jablka lépe trávit, a k tomu samozřejmě hodně čisté vody. 

Třídenní dieta - ano, nebo ne?

Pokud vás na Silvestra čeká důležité rande, na které si chcete vzít šaty, do nichž prostě to kilo či dvě shodit musíte, můžete mezi svátky třídenní dietu vyzkoušet. Počítejte ale s tím, že si tak drastickou změnou jídelníčku pravdpodobně rozhodíte trávení a celý organismus, a navíc budete mít po skončení diety šilený hlad a chuť "stláskat" všechno možné. Snadno se tak může stát, že efektem vaší třídenní diety místo zhubnutí ve finále bude 5 kilo nahoře. Raději si ještě dopřejte a od 1. ledna si vyberte nějakou dlouhodobou a udržitelnější dietu. Sice zhubnete postupně a pomalu, ale zato zdravě a trvale.

Komentáře

Hanes Hanes

29. 12. 2020 11:06

No, z vlastní praxe mohu jen konstatovat, že takováto dieta a jí podobné, jsou holým nesmyslem:no:. Ano, patrně zhubnete nějaká 2,3 kila a možná i víc. Otázkou ale je, co zhubnete. Věřte mi nebo ne, bude to drahocenná svalovina a tuky Vám zůstanou. Takže na tom budete hůře než dříve.
Není to tak složité. Jen se musíte dostat do negativní kalorické bilance. Tedy Vy a Vaše tělo musíte spotřebovat víc kalorií, než přijmete. Abyste ale zajistili dostatek krmiva pro svalovou hmotu, musíte mít v jídelníčku dostatek bílkovin (maso, vejce, proteinový koncentrát atp.). K tomu minimum tuků a sacharidů na každý den jiné množství. Celodenní porci živin rozdělit do 5-6 jídel, dostatečně pít a také se alespoň trochu hýbat. Důležitá, ne-li zásadní, je ona porce živin. Není až tak dobré vycházet z průměrné kalorické hodnoty pro ženu či muže. Lepší je spočítat si svůj bazální metabolismus a z toho vyjít. Zcela jiné množství živin potřebuje tělo, které má 40% tuků než to, které má 25% tuků. Ano, množství svaloviny není zanedbatelné. Ovšem vycházím z toho, že nejste kulturista, který se chce zbavit svalů:-).
Funguje to, mám to vyzkoušené na sobě i na řadě přátel, známých, klientů... Chce si to jen srovnat v hlavě, vydržet a být striktní. Není nereálné zhubnout za 12 týdnů 20-25 kilogramů.
Pokud to budete myslet vážně, klidně se na mě obraťte, rád Vám zdarma pomohu a nebo poradím. Ani žádné preparáty Vám nebudu podsouvat :-D. Mám jen jednu podmínku, pokud už teď hledáte výmluvy, proč zrovna Vám to nepůjde, protože máte třeba málo času, tak nepište. Hledejte způsob, jak zajistit, aby to šlo.
Můžete mi nechat vzkaz zde na Topkách (Hanes) a nebo i zde u článku, pokud to tedy nebude vadit.
A ještě na závěr, pokud máte nemocnou štítnou žlázu, pomoci Vám bohužel neumím. I diabetes by mohl být problém, ale to je otázka.
Tak vzhůru k lepším zítřkům :-Q
Hanes

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více