Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Jsou dietní nápoje opravdu dietní?
Zdroj: Ernesto Rodriguez, Pixabay.com

Je jasné, že přívlastek dietní neplatí úplně beze zbytku. Pro fitness nováčky může nahrazení coly její dietní variantou na první pohled vypadat jako nedrastická změna jídelníčku a pohodlný přechod na zdravou stravu. Je ale třeba si uvědomit, že sladkou chuť cukru musí i v dietních nápojích něco nahradit. Krátkou a rychlou odpovědí je chemická látka aspartam. Jak ale aspartam působí na lidský organismus? A jsou dietní nápoje opravdu dietní?

Aspartam

Aspartam, také označovaný jako aspartame, je jedno z nejznámějších umělých sladidel. Na etiketách dietních nápojů bývá uveden pod označením APM nebo E951. Aspartam byl poprvé objeven už v roce 1965 při výzkumu léku proti vředům. V 80. letech byl schválen americkým Úřadem pro kontrolu léčiv a od té doby se hojně rozšířil do různých výrobků. Dnes se používá jako nejčastější náhražka cukru a odhaduje se, že aspartam je přísadou až 6000 druhů potravinářských výrobků, a to od nízkoenergetických nápojů po přípravky pro ústní hygienu.

Aspartam je asi 200 krát sladší než běžný cukr. Aspartam může být spojený s dalšími zdravotními problémy, mezi které patří například deprese, podrážděnost, úzkost, ale dále i únava, ztuhnutí svalů, nadměrná žízeň, zadržování kapalin v těle, zvýšený krevní tlak, opuchnutí končetin, či dokonce nepravidelný menstruační cyklus. Možná nejzávažnější potíží je ale karcinogennost. Aspartam se totiž může v těle změnit na karcinogenní formaldehyd a metanol. Proto jsou umělá sladidla často spojována se vznikem rakoviny.

Zvýšený apetit

Když se na jazyk dostane sladká chuť, mozek odešle signál do jater, aby se připravila na příjem nové energie (nebo cukru) z požívaného jídla a kalorií. Ve výsledku játra přestanou tvořit cukr z bílkovin a rezerv škrobu v těle a začnou ukládat zdroje energie, které kolují tělem. Játra čekají na živiny dostupné z přijímané potravy, o níž se dozví právě díky sladké chuti na jazyku. Jenže těch se jim ze sladké limonády nedostane, metabolismus je oklamán a hůře pak omezuje chuť k dalšímu jídlu. Navíc - čím sladší chuť doprovází přísun kalorií, tím větší má tělo potřebu jíst. To dietě příliš nenahrává.

Zadržování vody

Konzumace dietních slazených nápojů má za následek zadržování vody. Plechovka dietní limonády může obsahovat až 40 mg sodíku. To nemusí vypadat na první pohled jako moc, ale když člověk vypije plechovek hned několik denně, množství přijatého sodíku se může rychle vymknout kontrole. Přílišná konzumace sodíku, a to ve formě soli i jiné, způsobuje zadržování nadměrného množství vody v těle. To pro tělo znamená další nechtěné nabírání váhy, nafouklost a někdy i oteklost končetin.

Pokud chcete zhubnout na váze, produkty slazené umělými sladidly se mohou zdát jako atraktivní a dobré řešení, ale mnoho zdraví vám napřinesou. Zároveň mnoho studií naznačuje, že nadměrná konzumace umělých sladidel je spojena s nárůstem tělesné hmotnosti, a to právě kvůli zvyšování chuti na jídlo. Dietní nápoje jsou možná lahodné, ale určitě nestojí za zbytečná kila navíc. Jedno je jisté; pokud to s dietou myslíte opravdu vážně, čistá voda je vaším nejlepším přítelem.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více