Vůbec svému zubaři neříkejte, že je jíte! Tyto potraviny jsou nebezpečné pro naše zuby

4. 12. 2020 10:09

Zdraví Tomáš Knap

Zdroj: klimkin, Pixabay.com Zdroj: klimkin, Pixabay.com
Jste to, co jíte. Známé rčení, které je nejlépe vidět na zubech. Je to z toho důvodu, že mnoho jídel a nápojů vytváří zubní plak plný bakterií, který vážně poškozuje zubní sklovinu. Po snězení tyčinky plné cukru vypustí bakterie na zubech kyseliny ničící povrch zubů. To může dokonce vyústit ve vznik zubního kazu. Zubní kaz je nejběžnějším chronickým onemocněním, kterým trpí děti a mladiství od 6 do 19 let. Při zanedbávání zubní hygieny se může plak změnit v zubní kámen a ten je častou příčinou onemocnění dásní a změny barvy zubů. Jak se dá takovým problémům předcházet? Kromě pravidelné zubní hygieny a návštěv zubaře se ke svému chrupu můžete chovat šetrně i změnou jídelníčku.

Kyselé bonbony

Není překvapivé, že sladkosti nejsou pro zdraví našeho úsměvu to nejzdravější. Kyselé bonbony ale navíc obsahují kyseliny, které zuby pomalu leptají. Navíc tím, že bonbony je potřeba důkladně rozžvýkat, se lepí na zuby a riziko vzniku kazu je daleko vyšší. Pokud vás honí mlsná a sladké si prostě nemůžete odpustit, sáhněte raději po čokoládě. Ta se dá rozžvýkat dobře a její zbytky se dají ze zubů snadno smýt.

Ani cukr, ani lepek! Nejnebezpečnější věcí ve vaší kuchyni je tichý zabiják jménem E621

Ani cukr, ani lepek! Nejnebezpečnější věcí ve vaší kuchyni je tichý zabiják jménem E621

Zejména v posledních letech se hodně mluví o tom, co je pro náš organismus škodlivé, a přitom to…

Chléb

Že ten vypadá neškodně a zubům nic udělat nemůže? Omyl! Při žvýkání chleba mění naše sliny toto běžně se vyskytující pečivo v cukr. Pokud budete chléb žvýkat dlouho, bude mít sladkou chuť. Hmota vzniklá žvýkáním chleba má nejlepší předpoklad k tomu, aby se dostala do mezizubních prostor a vytvořila ideální zázemí pro zubní kaz. Dobré je nahradit bílý chléb radši tím celozrnným. Neobsahuje tolik přidaného cukru a k tomu zbavíte svůj jídelníček přebytečných sacharidů.

Pozor na skrytý gluten! Jak začít s bezlepkovou dietou snadno a rychle?

Pozor na skrytý gluten! Jak začít s bezlepkovou dietou snadno a rychle?

Bezlepková dieta je nutností pro celiaky, ale vhodným jídelníčkem i pro lidi bez zdravotních…

Alkohol

Všichni víme, že pití alkoholu není pro naše tělo nejlepší. Ale všimli jste si, že při pití alkoholu se nám vysouší ústa? Suchá ústa trpí nedostatkem slin, které potřebujeme pro ochranu našeho chrupu. Sliny brání zaseknutí jídla v zubech a přirozeně zuby čistí od malých zbytků. Sliny dokonce pomáhají zabránit rychlému propuknutí zubního kazu, onemocnění dásní a dalším infekcím v ústech. Pro hydrataci vašich úst pijte spolu s alkoholem i dostatek vody, čímž se také vyhnete silné kocovině.

Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků

Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků

K dobrému jídlu patří i dobré pivo. Zlatavý mok však k němu nemusíme jen popíjet – poslouží také…

Slazené nápoje

Nic moc dobrého se do našeho těla ze sodovek a slazených nápojů nedostane. Ani z těch s líbivým přívlastkem "dietní". Sycené sodovky umožňují zubnímu plaku, aby produkoval daleko víc kyselin ničících zubní sklovinu. Takže pokud popíjíte colu celý den, prakticky zuby koupete v kyselině. Stejně jako alkohol, i slazené nápoje vysouší ústa a zbavují je slin. V neposlední řadě mohou tmavé slazené nápoje změnit barvu vašich zubů. Pozor! Nečistěte si zuby ihned po vypití slazeného nápoje; může to zrychlit tvorbu zubního kazu.

Jak a proč vznikla Kofola? Slavná česká limonáda nahradila Pepsi i Colu

Jak a proč vznikla Kofola? Slavná česká limonáda nahradila Pepsi i Colu

Kofola patří ke skvělým vynálezům, které přežily z dob Československa do dnešních dní a stále se…

Led

Led je tvořen z vody, takže je v pořádku ho kousat. Nebo ne? Tvrdá struktura kostek ledu může vést k fyzickému poškození zubní skloviny, jako je naštípnutí či zlomení, případně může vést ke ztrátě korunky. Led můžete použít k vychlazení nápojů, rozhodně ho ale nežvýkejte.

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě

Přepadla vás chuť na zmrzlinu? Žádný problém – příprava domácí zmrzliny je mnohem snazší, než se na…

Citrusy

Pomeranče, grepy a citrony jsou chutné samy o sobě i ve formě džusu, navíc jsou plné vitamínu C. Ale obsah kyselin v nich může vést k rozpadu zubní skloviny, čímž se zuby stanou náchylnější ke vzniku zubního kazu. I vymáčknutí citronu do vody znamená přidání nebezpečných kyselin. Citrusy navíc působí dráždivě vůči rankám v ústech. Pokud si přesto chcete dopřát příval antioxidantů ve formě citrusů, konzumujte je s mírou a vždy se je snažte spláchnout čistou vodou.

Léčil dásně námořníků, pomáhá chránit před koronou! Překvapivá fakta o citronu a jeho využití

Léčil dásně námořníků, pomáhá chránit před koronou! Překvapivá fakta o citronu a jeho využití

Citronová šťáva byla již starými Egypťany uznávána jako zázračná věc, která dokáže ochránit před…

Brambůrky

Na bramborových lupíncích snad všichni milují jejich křupavost. Brambůrky jsou ale plné škrobu, který se mění v ústech na cukr a při zaseknutí mezi zuby vytvoří ideální prostředí pro zrod bakterií. Navíc většinou sníme víc než jeden brambůrek, takže příval nebezpečných kyselin do našich úst nějakou dobu trvá. Snažte se poté, co dojíte pytlík, použít mezizubní nit a předejít tak vzniku zubního kazu.

Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit

Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit

Bramborové chipsy jsou starší, než si možná myslíte. Za téměř 170 let si tahle solená křupavá…

Sušené ovoce

Nejspíše si řeknete, že sušené ovoce je přece zdravou svačinou. Může to být pravda, ale řada druhů sušeného ovoce – meruňky, švestky, fíky a rozinky – se na zuby lepí a zanechávají za sebou množství cukru. Pokud patříte mezi milovníky sušeného ovoce, ujistěte se, že po jejich konzumaci si vypláchnete ústa čistou vodou a posléze si vyčistíte zuby. Přesto je nejlepší jíst čerstvé varianty, protože obsahují daleko méně cukru.

Mýty vs. fakta: Jsou dietní nápoje opravdu dietní?

Mýty vs. fakta: Jsou dietní nápoje opravdu dietní?

Je jasné, že přívlastek dietní neplatí úplně beze zbytku. Pro fitness nováčky může nahrazení coly…

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!

    Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!

    Ačkoliv setkání s ní může být nepříjemné, kopřiva patří k našim nejcennějším léčivým bylinkám. Pro…
    Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

    Jak jíst sladké dobroty a přesto hubnout? Poznejte tajemství fitness mistrů

    Držíte dietu, ale máte šílenou chuť na sladké? To je naprosto přirozené a navíc; na tom dopřát si i…
    Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží

    Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží

    Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo. Slunečné dny střídaly déšť, teploty kolem nuly a…
    Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

    Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

    Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
    Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

    Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

    Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
    Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

    Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

    Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
    Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

    Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

    Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
    Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

    Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

    Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…