Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?
4. 12. 2020 Životní styl
Je vám po každém jídle nevolno? Máte pocit na zvracení, jste slabí, nafouklí, pálí vás žáha? Pak máte pravděpodobně překyselený organismus. Předtím, než sáhnete po osvědčené chemii z lékárny, zkuste rozbouřený žaludek uklidnit přírodní cestou...
Překyselené břicho umí potrápit
Pokud se vám stává, že po jídle trpíte mírnou, ale i silnější nevolností, je vám na zvracení, slabo, jste bledí, škrundá vám v břiše a pálí vás žáha, buď jste snědli něco zkaženého, anebo vykazujete příznaky překyseleného žaludku. Stát se to může každému a velmi snadno. Na vině je zvýšená konzumace kávy či alkoholu, ale také smaženého či hodně tučného jídla. Žaludek si sám k trávení jídla vytváří kyselinu chlorovodíkovou, z potravy ale tělo přijímá další kyselinotvorné látky. A právě nezdravé chuťovky, které jsou plné barviv, konzervantů a dalších "éček", pak v žaludku kvasí, a to se mu samozřejmě nelíbí.
Mohlo by vás zajímat
Nevolnost způsobená překyselením žaludku může trvat pár desítek minut, ale třeba i několik hodin a v nejhorším případě se vám bude dělat zle po všem, co sníte i pár dní. Nebude to nic nezvladatelného, ale při dlouhodobém překyselení organismu tělo přichází o důležité vitamíny a minerály, které musí vynakládat na neutralizaci kyselého prostředí. Akutní překyselení se dá řešit něčím z lékárny, ale také přírodní cestou - existují potraviny, které žaludek zklidní. Dlouhodobě pak pomůže překyselení předcházet a zabránit jen trvalá změna jídelníčku.
Co jíst a co ne?
Z logiky věci je při překyselení žaludku potřeba rychle přejít na zásaditou stravu. Do té primárně patří většina druhů zeleniny, takže si dejte cuketu nebo okurku, špenát, rajče, mrkev, ale klidně i česnek a cibuli. Možná překvapí, že z ovoce mezi zásadité dobroty patří citron a grapefruit. Jiné druhy ovoce ale vynechte, snad ještě banán tvoří výjimku. Úplně nejlepší je dát si něco kysaného, kefír nebo acidofilní mléko. To rozhněvané útroby vyloženě pohladí.
Dále se hodí mandle, celozrnné pečivo a suchary nebo luštěniny. Můžete si dopřát také slabší hořký kvalitní černý čaj a čistou vodu. Nezapomínejte, že překyselení jen posiluje stres a celková únava, takže součástí domácí léčby by měl být i klid a odpočinek na lůžku.
Mohlo by vás zajímat
Naopak se zcela vyhněte mléčným výrobkům, jako jsou sýry či máslo. Zapomeňte na pomeranče, ananas, bílé pečivo nebo cokoliv z kynutého těsta. Zapovězená jsou rovněž jablka, obzvlášť ta zelená. Samozřejmostí je vynechat i alkohol, kávu, výrazně kořeněné nebo solené výrobky a vše smažené. Z ořechů nejsou vhodné kešu a para, nepomohou vám ani arašídy. A dát si na pár dní až týdnů pauzu od sladkostí - tyčinek a bonbonů - tělu také jenom prospěje.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více