Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční kocovina: Tady jsou rady, jak s ní zatočit i varování, co ji jen zhorší
Zdroj: Robin Higgins, Pixabay.com

Kocovina – pro některé téměř synonymum ke slovu Silvestr. Může znamenat bolesti hlavy, svalů, únavu a nevolnost, jednoduše z nás udělat na den nepoužitelné. Někteří mají své zaručené "vyprošťováky", bez kterých si den po oslavách konce roku nedokážou představit. Fungují však některé z nich opravdu zaručeně?

1. Léky - ano, nebo ne?

Protizánětlivé léky

Aspirin, ibuprofen a jim podobné léky mohou pomoci k úlevě od bolestí hlavy a svalů, tedy velmi častých příznaků kocoviny. Při jejich užití je potřebné postupovat dle příbalového letáku, protože mohou velmi snadno vyvolat podráždění žaludku a ibuprofen při chronickém užívání může způsobit žaludeční vředy.

Antacida

Antacida pomáhají neutralizovat kyselinu chlorovodíkovou v žaludku a uleví tak od trávicích potíží po vydatné oslavě. Antacida také zmírní pálení žáhy a únavu. Jsou tedy rozhodně dobrou volbou pro ty, kterým je při kocovině zle od žaludku.

Paracetamol

Při kocovině se lékům obsahujícím tuto látku - jde například o paralen či panadol - obloukem vyhněte. Játra jsou orgánem, který štěpí paracetamol stejně jako alkohol. Tělo je náchylnější k toxickým účinkům této látky, když člověk pije alkohol, což může ve vážných případech vést k poškození jater. Místo toho je lepší pro úlevu od bolesti raději používat protizánětlivá léčiva, jako je zmíněný ibuprofen.

2. Pijte hodně vody

Opětovná hydratace organismu je zaručená propustka z područí kocoviny. Alkohol je diuretikum, což znamená, že zvyšuje množství odpadních látek, tedy moči, kterou musí tělo vyloučit. Výsledná ztráta tekutin může způsobit dehydrataci a nerovnováhu elektrolytů. Tyto faktory přispívají ke kocovině. Cílená hydratace při pití alkoholu může pomoci předcházet nebo alespoň zmírnit kocovinu. Vyzkoušejte vypít sklenici vody mezi drinky a těsně před spaním. Ráno si budete děkovat!

Pomáhají rehydratační roztoky?

Mnoho lidí při kocovině pije sportovní nápoje obsahující elektrolyty nebo rehydratační roztok k obnovení rovnováhy elektrolytů v těle. V současné době však neexistuje žádný výzkum o tom, zda se jedná o účinný lék na kocovinu.

3. Dejte si dobrou snídani

Nízká hladina cukru v krvi hraje do karet některým příznakům kocoviny. Jíst ráno po probuzení pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, čímž lze zmírnit diskomfort. Když tělo rozkládá alkohol, zvyšuje se hladina kyseliny mléčné. To způsobí pokles hladiny cukru v krvi a s největší pravděpodobností kocovinu. Tělo člověka po náročném večeru také potřebuje výživné potraviny, které obsahují bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky a vitamíny. V současné době bohužel neexistuje žádný výzkum, který by potvrdil účinnost některých potravin proti kocovině. Není tedy podloženo, že by mastné nebo smažené snídaně byly účinnější než jiné. Mnoho lidí věří, že sacharidy jsou zvláště účinné pro vstřebávání alkoholu, ačkoli jde opět o neověřenou informaci.

4. Nevynechejte antioxidanty!

Alkohol způsobuje oxidační stres, čímž dochází k produkci volných radikálů v těle. Antioxidanty s tím mohou pomoci. Oxidační stres je spojený s mnoha závažným onemocněními včetně srdečních onemocnění a rakoviny. Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají volné radikály vytvořené právě v důsledku oxidačního stresu ničit.

Mezi dobré zdroje antioxidantů patří:

  • Lesní plody
  • Třešně
  • Hrozny
  • Granátová jablka
  • Mrkve
  • Špenát
  • Zázvor
  • Hořká čokoláda
  • Ořechy a semínka
  • Zelené a černé čaje

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více