Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Peru věští z brambor, v Irsku hází chlebem o zeď. Jak se slaví Silvestr ve světě?
Zdroj: Felix Wolf, Pixabay.com

Silvestr je oslavou rozloučení se s 365 předchozími dny a uvítání toho, co na nás čeká. Otevíráme šampaňské, přejeme si navzájem hodně štěstí, někteří si dokonce dávají předsevzetí. Správný způsob, jak Silvestr slavit, neexistuje. Proto se také liší oslavy po celém světě. Jak vítají nový rok ve Španělsku, Číně nebo v Zimbabwe?

Dánsko

Dánové se na novoroční oslavy rádi sdružují do velkých skupin. Je tradicí poslechnout si královnin proslov a vydat se ke Královskému paláci v Kodani, kde velké množství lidí každý rok čeká na půnoční zvonkohru. Zvykem je také rozbít nepoužívané nádobí, vylézt na židle a při odbití půlnoci do nového roku doslova skočit ze židle pro štěstí.

Estonsko

Pokud máte strach, že budete na Silvestra hlady, stojí za to zkusit ho oslavit v Estonsku. Lidé jedí tradičně sedm, devět nebo dvanáct jídel, aby dalších 365 dnů bylo plných hojnosti a štěstí. Tato čísla jsou totiž považována za ta nejšťastnější, což je pro porušení dietního plánu skvělou výmluvou. Nechat prázdný talíř jen s drobky se ale také nemá! Estonci věří, že zanechání zbytků jídla na talíři zjednoduší starým duchům přestup do nového roku.

Irsko

Před samotnými přípravami na silvestrovské oslavy mají Irové ve zvyku důkladně poklidit celý dům společně s autem a zahradou. Jak se přibližuje půlnoc, Irové házejí na zdi domu chléb, aby odehnali zlé duchy. Poté následuje speciální večeře, kde vzpomínají na rodinu a blízké přátele, kteří zemřeli. Aby uctili zemřelé blízké, nechávají dveře odemčené a jedno místo u stolu volné.

Španělsko

Někteří lidé zapíjí novoroční oslavy dobrým vínem. Španělé vínem slaví také, ale nikoli tím v lahvi. Tradicí je postupně o půlnoci vkládat do úst dvanáct hroznů, kdy každý reprezentuje jedno z vašich přání. Pokud se vám povede nacpat si do pusy všechny, všechna přání se splní. Další tradicí je nosit barevné spodní prádlo, kdy každá barva reprezentuje jinou naději pro nový rok.

Austrálie

V Austrálii se Silvestr díky poloze Země v tento čas na oběžné dráze slaví uprostřed léta. Symbolem konce roku jsou masivní ohňostroje nad zátokou v Sydney. Celý den se relaxuje, griluje a tráví se čas s rodinou.

Zimbabwe

Proč slavit Silvestr jen jednu noc? To si zřejmě říkají obyvatelé Zimbabwe na obrovské slavnosti Jameson Vic Falls Carnival.  O nazapomenutelnou podívanou se starají ohniví tanečníci, chodci na chůdách a největší vodopády kontinentu – ty Viktoriiny. Na festivalu vystupuje mnoho DJů a hudebníků.

Jižní Afrika

V JAR berou úsloví "nové dovnitř, staré ven" na Silvestra doslovně. Je totiž tradicí vyhazovat starý nábytek z okna na ulici. Dnes zvyk nahradily spíše četné party s nádhernými ohňostroji. V Kapském Městě každoročně probíhá karneval.

Etiopie

Etiopie je jedna z mála zemí, kde byste v kalendáři nalezli 13 měsíců. Aby toho nebylo málo, Silvestr se zde slaví 11. září, a to obrovskou slavností Enkutatash, což lze přeložit jako "dar drahokamů". Je to tradiční vzpomínka na návrat královny ze Sáby z cest, kde dostala právě drahokamy. Dnes v tento den dostávají děti menší jedlé dárky a lidé se scházejí s přáteli a rodinou.

Kanada

Kanaďané slaví Nový rok velmi podobně jako jejich jižní sousedé z USA. To zahrnuje alkohol, živou hudbu a ohňostroje. Pokud se na to cítíte, můžete vyzkoušet "ponor s ledním medvědem", tradici, při níž lidé plavou v ledové vodě a vybírají peníze na charitu.

Peru

Peruánci slaví Silvestr, podobně jako ve zbytku zemí Jižní Ameriky, hroznovým vínem, ohňostroji a tradičním jídlem. Mají ale svou zvláštní tradici. Ta zahrnuje vložení 3 brambor pod židli. Jedna je oloupaná zcela, jedna částečně a poslední je ve slupce. O půlnoci si člověk se zavřenýma očima vybere jednu z brambor z nichž každá nese jinou předpověď budoucnosti. Pokud si vyberete tu se slupkou, budete prosperovat, částečně oloupaná znamená, že budete mít normální rok, a ta bez slupky je znakem chudoby.

Čína

Čínský Nový rok nastává mezi koncem ledna a třetím únorovým týdnem. Přehlídky tančících draků a lvů představujících dlouhověkost a bohatství se proplétají přeplněnými ulicemi. Lidé po celé zemi zapalují petardy z plastu a vytvářejí hlasité zvuky, které děsí zlé duchy. Rodiny navíc rozdávají peníze pro štěstí svým blízkým. Ty jsou vloženy do červených obálek s příjmením obdarovaného a se zprávami pro štěstí napsanými zlatou barvou.

Mohlo by vás zajímat