Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Užívání doplňků stravy může souviset se vznikem rakoviny, zjistili vědci
Zdroj: Steve Buissinne , Pixabay.com

Užívání doplňků stravy plných vitamínů a minerálů provází několik kladů, ale záporů. Hlavním kladem je, že příjem některých z nich pomáhá v prevenci předčasného úmrtí. Zápor můžeme najít ve faktu, který odkryla studie vědců zveřejněná v deníku Annals of Internal Medicine minulý rok. Podle ní lze toho kladného efektu docílit pouze příjmem důležitých látek přímo z jídla, nikoliv z tabletek. Jak to s doplňky stravy vlastně je?

Účinek doplňků stravy může být opačný

Stejná studie ukázala, že konzumace některých doplňků stravy ve velkých dávkách může způsobit víc škody než užitku. Přijímání vysokého množství vápníku ze suplementů je dle studie spojené s vyšším rizikem vzniku rakoviny. Studie analyzovala informace od více než 27 000 dospělých ve věku od 20 let v USA, kteří se zúčastnili národního průzkumu zdraví v letech 1999 až 2010. V rámci průzkumu tazatelé zjišťovali, co účastníci jedli za posledních 24 hodin a zda užívali doplňky stravy za posledních 30 dní. Účastníci byli poté sledováni v průměru asi šest let. Během sledovaného období zemřelo asi 3 600 lidí; a z nich 945 zemřelo na srdeční choroby a 805 zemřelo na rakovinu. Studie zjistila, že lidé, kteří přijímali dostatečné množství vitamínu K nebo hořčíku, měli během studovaného období nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kterým se odpovídající hladiny těchto živin nedostávalo.

Navíc u lidí, kteří konzumovali adekvátní množství vitamínu A, vitamínu K, zinku nebo mědi, existovalo nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění ve srovnání s těmi, kteří trpěli nedostatkem těchto živin Ale když vědci porovnali zdroje těchto živin - jídlo vs. doplňky stravy - pouze živiny z jídla byly spojeny s nižším rizikem úmrtí s jakoukoli příčinou nebo srdečních onemocnění. Studie navíc zjistila, že konzumace vysokých hladin vápníku z doplňků - alespoň 1 000 miligramů denně - souvisí s vyšším rizikem úmrtí na rakovinu. Neexistovala však žádná souvislost mezi příjmem vápníku z potravy a rizikem úmrtí na rakovinu. Zjištění naznačují, že přiměřený příjem živin z potravin je spojen se sníženou úmrtností, zatímco nadměrný příjem z doplňků by mohl být škodlivý.

Vědci přesto poznamenali, že nebyla možnost objektivně měřit to, co účastníci konzumovali, ale místo toho se spoléhali na to, co účastníci uvedli v dotazníku, a to nemuselo být úplně přesné.

Rizika doplňků stravy

Tato studie není první, která hledá souvislosti užívání doplňků stravy se škodlivými účinky na lidské zdraví. V roce 2011 velký výzkum zjistil, že užívání doplňků stravy obsahujících vitamín E je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prostaty u mužů. V tomto roce také samostatná studie mezi staršími ženami prokázala, že užívání doplňků je spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí během dvacetiletého pozorovacího období.

Akademie výživy a dietetiky doporučuje, aby se lidé snažili získávat živiny zdravou stravou, která zahrnuje potraviny bohaté na tyto látky. Zdůrazňuje také, že potraviny mohou obsahovat prospěšné složky, které se jako doplňky stravy v regálech lékáren a drogerií nenajdeme, kupříkladu vláknina nebo bioaktivní sloučeniny. Přesto lidé s určitými poruchami trávicího traktu nemusí být schopni získat všechny živiny, které potřebují, z potravy, a proto jim jiná možnost než suplement nezbývá. Například těhotné ženy často musí užívat doplňky obsahující kyselin listovou nebo železo, aby předešly vrozeným vadám a pomohly rostoucímu plodu. Lidé s určitými alergiemi na potraviny se také bez doplňků nemusí obejít. Ponaučení je ale v zásadě jasné - lidé by měli před konzumací jakýchkoliv doplňků zvážit konzultaci se svým lékařem nebo lékárníkem.