Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Heřmánek platí na rýmu, nespavost i vlasy bez lesku
Zdroj: Unsplash.com, Maria Sabrina Kheddam

V dalším díle článkového seriálu o zdraví prospěšných bylinkách, které má většina z nás běžně doma, se podíváme na pomyslný zoubek heřmánku, který je jakousi celebritou mezi léčivkami. Platí, že heřmánkem nic nezkazíte, ať už jej použijete na nachlazení nebo péči o vyrážku. Na co přesně ale zabírá opravdu nejlépe a v jaké formě jej užívat?

Heřmánek je král

Pro jeho širokospektrální účinky a dostupnost ho znají i ti, kteří se o bylinky nezajímají. Heřmánek máte pravděpodobně v nějaké formě doma, aniž byste si to uvědomovali - ať už jako čaj nebo součást čajové směsi či přidaný do šampónu por krásnější vlasy. Naši předci věděli, že hojivá rostlinka působí prospěšně na řadu neduhů, na co je ale opravdu nejlepší a především, v jaké formě ji na daný problém používat?

Nejprve o heřmánku obecně. Ze všeho nejlépe dokáže zklidňovat a regenerovat, a to jak podrážděnou, spálenou nebo jinak zraněnou kůži, tak třeba stonající krk. Jako léčivka byl znám už ve starověkém Egyptě, ale užívali jej i antičtí léčitelé a pro Anglosasy například patřil mezi devět posvátných bylin. Moderní vědecké výzkumy dosud v heřmánku odhalily na 120 účinných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou silice a flavonoidy, heřmánek dále obsahuje ale také třeba spiroether, který pomáhá zmírňovat bolesti svalů a kloubů. Jeho nespornou výhodou je, že není návykový, naopak nevýhodou zase je, že při častém požívání velkého množství heřmánku na něj může vzniknout alergie.

To se ale stává opravdu jen velmi výjimečně a zároveň je to jediná známá nepříjemnost, která může být s používáním heřmánku spojena. Nyní se podívejme na to, v jaké formě heřmánek nejlépe užít na konkrétní problém.

Heřmánkový čaj na úzkost a nespavost, ale i křeče v břiše

Heřmánkový čaj je základní způsob používání heřmánku, protože dokáže působit opravdu na hodně potíží. Dánská studie z roku 1988 jako jedna z prvních potvrdila příznivý účinek flavonoidů při léčbě úzkostí a nespavosti, a protože heřmánek jich obsahuje mnoho, může pomoci právě s těmito problémy. Pro svůj zklidňující efekt je heřmánkový čaj vhodný konzumovat i při nachlazení a mírném škrábání v krku, ideálně v kombinaci s medem a citronem.

Heřmánek nicméně dokáže nejlépe pomáhat se zažíváním a ve střevech. Dokáže potlačovat bakterii přispívající ke vzniku žaludečních vředů, uvolňuje svaly střev, a tak pomáhá od křečí, zácpy, a dokonce i při ranních nevolnostech. Pokud vás zlobí žaludek nebo pálí žáha, udělejte si čaj půl na půl z heřmánků a čerstvých nebo klidně i sušených lístků máty. Bylinky přelijte na 90°C ohřátou vodou a nechte louhovat cca 10 minut.

Heřmánek na tvrdé boláky v intimních partiích

Zejména ženy to určitě znají; stačí mít těsné nebo nové přádlo, úzké džíny, špatně se oholit - a v intimní oblasti se udělá tvrdý vřed velikosti hrášku, někdy i větší, který bolí jako čert, nejde pořádně vymáčknout a nechce se mu ani zmizet. Na takové nežity, které mohou být někdy i naplněné krví, rovněž platí heřmánek. Pokud vás něco podobného trápí, přelijte jednu čajovou lžičku heřmánku vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat.

Odvar poté přilijte do vody v lavůrku nebo dětské vaničce, ve které si tak připravíte sedací koupel. Květy heřmánku si také můžete přisypat do normální koupele, ale počítejte s tím, že z toho bude trochu nepořádek (a hlavně pozor, aby vám při vypouštění květy neodtekly do odpadu, to by byl malér! Je potřeba použít sítko a heřmánek pak z vany vysbírat ručně). Taková koupel každý den zapříčiní, že do tří dnů vám nežit buď sám praskne, anebo se jej konečně podaří dokonce i relativně bezbolestně vymáčknout. I poté si koupel ještě alespoň jednou či dvakrát dopřejte, protože heřmánek pomůže s rychlejším vyhojením vřídku.

Heřmánkový přeliv na vlasy

Odvar z heřmánku se dá využít i jinak, a to na vlasy. Pomáhá nejlépe na zklidnění podrážděné pokožky hlavy, ať už od barvení či odbarvování, nebo třeba při alergické reakci na nějaký kosmetický přípravek. Po umytí vlasů šamponem si je přelijte výluhem, který připravíte ze dvou hrstí heřmánku spařených vroucí vodou a louhovaných alespoň 15 minut. A ještě bonus pro přirozené blondýnky - pokud si budete hřívu takto přelívat alespoň jednou týdně, vaše vlásky zesvětlají i v zimě jako od letního sluníčka.

Heřmánková mast na ekzémy a vyrážky

Šplouchla na vás vroucí voda při vaření těstovin? Vaše rozverné dítko si při hře spálilo koleno o koberec? Objevila se vám nepříjemná vyrážka od nového kousavého svetru? Na všechno pomůže heřmánková mast, která je vhodná i pro ty nejmenší. Jak si ji vyrobit doma? Je to snadné. V kastrůku rozehřejeme 200 gramů vepřového sádla nebo kokosového oleje. Do tuku přisypeme dvě hrsti heřmánkových květů. Zamícháme, necháme zpěnit a dostavíme z plotny. Necháme vychladnout a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté směs vyjmeme a znovu zahřejeme. Sítko vyložíme plátýnkem a přes to pak směs lijeme do uzavíratelných nádob. Heřmánek v plátýnku na závěr ještě pěkně vymačkáme.