

Hrušková povidla
Suroviny
- 1,5 kg hrušek (zralých)
- 0,5 kg krystalového cukru (lze i želírovací - je spolehlivější nebo 20 g želírovacího cukru pro diabetiky)
- šťáva z 1 citronu
- konzervant proti plísním
- (Já používám jako cukr fruktozu nebo želírovací cukr pro diabetiky.)
Postup přípravy receptu
Hrušky oloupeme, vyloupneme jádřinec a rozkrájíme. Vložíme do kastrolu společně se šťávou a za častého promíchání je rozvaříme do měkka.
Pak je rozmixujeme nebo propasírujeme.
Vložíme na plotýnku, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí - to trvá až 2,5 hodiny podle druhu cukru a zralosti hrušek.
Uděláme na talířku zkoušku hustoty a pokud už kapka zůstane tuhá, je hotovo.
Horká dáme do nahřátých sklenic,potřeme konzervantem proti plísním a zavíčkujeme.
Obrátíme na víčka a necháme vystydnout.
U želírovacího cukru se podstatně doba vaření zkrátí - ale i zde se vyplatí zkouška tuhosti
Poznámka
Ani zde hrušky neloupu, protože je pak pasíruju
Povidla se nemusí sterilizovat, kdo ale chce, může je dát na 20 min. do trouby vyhřáté na 85°C.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Hrušková povidla
-
Misa:
-
Zkuste do povidel přidat i kousek nastrouhaného zázvoru, to je taková mňamka a navíc je to v zimě super prostředek proti nachlazení a ozkoušený lék při rýmě (hlavně pro děti, protože zázvor je hodně pálivý, ale v těhto povidlech nepálí vůbec)
-
Iva Z. - souhlas, dělám je bez přidání čehokoliv, tedy bez cukru! Chce to trochu trpělivosti a opravdu odpařit téměř všechnu vodu a jsou výborná. Jen bych je už nemrazila (z důvodu úspory energie, které jsem spoustu spořebovala už při vaření).
-
HRUŠKOVÁ POVIDLA VAŘÍM NĚKOLIK LET.POUZE HRUŠKY OČISTÍM,VYNDÁM JADŘINCE NAHRUBO NASTROUHÁM,VAŘÍM DO ZHOUSTNUTÍ-BEZ PŘIDÁVÁNÍ ČEHOKOLIV.POTÉ DOSOUŠÍM NA AKUMULAČKÁCH NEBO KRBU.DÁVÁM SI JE DO MRAZÁKU.NEZMRZNOU-NENÍ V NICH ŽÁDNÁ VODA A JSOU KDYKOLIV IHNED PŘI RUCE A V MRAZÁKU ŽÁDNÉ PLÍSNĚ NEMAJÍ ŠANCI.DÉLE NEŽ ROK NÁM NEVYDRŽÍ JSOU TOTIŽ VYNIKAJÍCÍ.
-
Jinak o těch Diasladidlech to je na http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=555
-
Hele jdi na pokec, nechci být sprostá
-
No, já věděla, že se zesměšním. Vždyť jsme si o tom už psaly. Bože, no, mdlý rozum...ti naši na mě fakt šetřili
-
Jani - už jsem psala na diskuzním foru o cukrech pro diabetiky
- a cukr Fruktozu koupíš přesně pod tímto názvem, je to ovocný cukr a vhodný pro diabetiky - mrkni na forum Dia sladidla
-
Jo a pokud použiješ želírovák, tak tam se píše, že stačí asi 3 minuty varu, proto se ptám.
-
Prosím tě, co to je fruktóza, je mi blbé se na to ptát, je to nějaký druh cukru, nebo co?
-
Jani - já dávám fruktozu, nebo želírovací pro diabetiky. A takhle mámten recept i s poznámkama.Jo, ale ta doba odváření je dlouhá, to tam dopíšu - není to hned.
-
spagi, do povidel želírovací cukr? Já dávám do marmelád a džemů, ale do povidel? To se mi nějak nezdá. To se právě má dlouho vařit, někde jsem dokonce četla, že i přes noc, aby byly hlaďounké, no, nevím!!