Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Zhubněte pomocí kopřivy! Žahavá rostlina je skvělá na odvodnění
Zdroj: Pixabay.com, Summa

Leden je ve znamení hubnutí a detoxu. Jednou z věcí, které je po Vánocích dobré udělat, je odvodnit organismus. Zavodněný organismus je totiž zbytečně a nepříjemně nafouklý a ještě navíc kvůli tomu váha ukazuje vyšší číslo, což nepůsobí zrovna motivačně. Jednou z bylin, které jsou na odvodnění nejvhodnější, je obyčejná kopřiva. Její konzumace má i mnoho jiných benefitů.

Kopřiva pro ploché břicho a štíhlé kotníky

Možná jste si už někdy všimli, že i když jíte rozumně a sportujete, jsou dny, kdy máte oteklá lýtka, kotníky nebo třeba obličej a k tomu nafouklé břicho. Může to souviset s různými věcmi, častou příčinou je ovšem zavodnění organismu. Je to nejen nepříjemné, ale rovněž demotivující při hubnutí, protože voda člověku zbytečně přidává na váze. Zadržování vody v těle je způsobeno například stresem, přemírou soli nebo cukru v jídelníčku, ale také třeba užíváním hormonální antikoncepce či špatnými spánkovými návyky. Změna životosprávy samozřejmě pomáhá, ale pokud se vám zdá, že ji máte v pořádku, a přesto se cítíte jako lidské vědro plné vody, pomohou vám s tím bylinky. Jednou z těch vůbec nejúčinějších "léčivek" na odvodnění je obyčejná kopřiva.

Kopřiva je bohatá na vitamíny A, C, K a vitamín B, dále na vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík a je vědecky dokázáno, že její konzumace zvyšuje v těle antioxidanty. Je častou součástí hotových odvodňovacích směsí, které ve formě čaje nebo tobolek pořídíte v lékárně či v drogerii. Výborná je ale také kopřiva samotná. 

Odvodnit organismus ale není to jediné, co kopřiva umí. Možná ještě lepší je v boji s potížemi s močovými cestami. Pokud máte časté nucení na močení a ani po skončení vykonávání potřeby nepociťujete úplnou úlevu, případně máte dokonce bolesti, kopřiva je vhodnou přírodní pomocí. Klinická studie uznávaného ruského urologa Nikolaje Lopatkina z roku 2007 potvrdila, že užívání kopřivy má příznivý efekt na chronické a dlouhodobé potíže s močovým traktem. Pravděpodobně je to díky chemikáliím, které rostlina obdahuje, a které působí na hormony, co způsobují to časté puzení a neschopnost zcela vyprázdnit močový měchýř.

Kopřiva dále pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a snižovat vysoký krevní tlak. Mast z ní je výborná na ekzémy a kožní vyrážky, což ocení "majitelé" citlivé pokožky, kteří nemohou sahat po chemických krémech a dalších kosmetických přípravcích. I proto se přidává do šamponů určených k boji proti lupům. A výborná je také při bolestech a onemocněních kloubů. Není divu, že si ji tak oblíbily naše babičky.

Jak kopřivu užívat?

Pro odvodnění organismu je nejlepší připravovat si z kopřivy čaj. Dvě polévkové lžíce sušených nebo čerstvých listů kopřivy zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Čaj pijeme po jeho zchladnutí jedenkrát denně po dobu tří týdnů. Stejným způsobem se připravuje nálev, kterým si můžeme přelévat vlasy po mytí nebo oplachovat místa na těle postižená ekzémem či vyrážkou. Ještě lepší je ale na tohle domácí kopřivová mast, kterou vyrobíme tak, že v hrnci rozpustíme 500 gramů přírodního tuku (nejlepší je sádlo, bambucké máslo nebo kokosový olej), přisypeme do něj dvě hrsti sušených kopřivových lístků a při teplotě 60°C směs vaříme 5 hodin. Poté přecedíme, přidáme včelí vosk, naplníme připravenou skleničku nebo kelímek a necháme zchladnout a zatuhnout. Skladujeme v lednici.

Smícháním nadrcených sušených listů kopřivy s medem si zase lehko vytvoříme přírodní pleťovou masku vhodnou pro mastnou pleť. Kopřiva je vynikající i jako jídlo, v minulosti se používala poměrně běžně místo špenátu, můžete ji tedy připravit podobným způsobem. A tradičně je rovněž součástí nejen velikonoční nádivky. Také se dá z kopřivy vyrobit krémová polévka. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více