Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Vidlička jako ďáblův nástroj a nůž místo párátka: Moderní příbor používáme teprve dvě století
Zdroj: Pixabay, artemtation

S jídlem je samozřejmě spojeno také stolování a jeho kultura. V západním světě (a nejen tam) jsme zvyklí mít k dispozici klasický příbor, tedy v základu vidličku, nůž a lžíci. Jak dlouho už ale lidé jedí příborem? Ne tak moc, jak si představujeme…

Příbor od přírody

Ještě ve středověku se lidé příborem rozhodně nenajedli. Mezi chudými, ale i na hradech v těch nejvyšších kruzích se jedlo buď přímo rukama, případně se třeba maso odkrojilo ostrým nožem. Naši předci ale měli k dispozici lžíci, vidlička měla poněkud zpoždění. Proč?

Jako první se tedy na hodovním stole objevil nůž - ne ale příborový, kterým by si stolovníci krájeli jídlo na jednotlivá sousta. Šlo o osobní, klasický ostrý nůž, a ne každý měl k dispozici ten svůj. Problém ale nastal ve chvíli, kdy některý z hodujících použil nůž místo párátka. To i v "době temna" mohlo vyvolat nelibost ostatních lidí u stolu. Podle historických dokladů se ale nejednalo o žádnou výjimku.

Na rozdíl od nože měli už středověcí lidé k jídlu každý svoji lžíci. Ostatně tu znali i ve starověku, a pokud budeme za lžíci považovat třeba i větší mušli, kterou bylo možné najít na břehu moře nebo i u řeky, museli bychom se vrátit ještě hlouběji do minulosti, abychom našli prvního člověka, který takovou "lžíci" použil. Ve starověkém Egyptě nebo Římě už bychom si mohli pořídit lžíci opravdu parádní, vyrobenou ze vzácných materiálů. Je libo třeba stříbrnou? Není to problém, pokud máte peníze. Kdo ale na zaplacení neměl, pořád si mohl pořídit lžíci dřevěnou, kterou si často lidé dokázali vyrobit i sami.

Jak to bylo s vidličkami?

Možnost napíchnout si jídlo na vidličku považujeme dnes za samozřejmost, které bychom se jistě neradi vzdávali. Stejně jako lžíci znali i vidličku jako takovou už v dávném Egyptě, v Řecku a samozřejmě ve vyspělé Číně. Na stůl se ale tento nástroj nedostal. Svojí velikostí byly tehdejší vidlice určeny jen do kuchyně jako pomocnice při přípravě jídla.

I když se vidlička v některých kulturách, jako třeba v Persii, později začala prosazovat i pro jemnější práci, než je vyndavání velkých kusů masa z hrnce, křesťanský svět s ní měl stále problém. Jako ďáblův nástoj ještě dlouho na stůl nesměla.

Na stolech evropských panovníků se tak vidlička začala objevovat až v polovině šestnáctého století, ale ani tehdy nebylo její šíření nijak rychlé. Muži ji považovali za zbytečnost, mohli se přece stejně snadno nebo snad i jednodušeji najíst rukama. A stále šlo navíc spíš o zmenšenou vidlici, jakou jsme zvyklí využívat při vaření, a ne při stolování. Až v 17. století se vidlička proměňuje a v 18. století získává tvar, který má prakticky dodnes.

Příbor v té podobě, jakým jsme zvyklí jíst i my, používá na světě něco kolem miliardy lidí. O polovinu víc lidí se ale raději nají hůlkami a bezmála pět miliard lidí stále k jídlu používá nástroj, který dala lidstvu sama příroda - jednoduše jedí rukama…

Témata: stolování, příbor, vidlička, nůž, lžíce, historie, zajímavosti

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Hodnocení 0x

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

			Dřeň

Dřeň

Hodnocení 0x

Příprava ovocné dřeně je velmi jednoduchá. Rozmixujeme ovoce podle své chuti, osladíme je medem, je-li to  nutné, a dáme zamrazit. Z dření lze… Číst více

			Fritátové nudle

Fritátové nudle

Hodnocení 0x

Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více

			Guacamole

Guacamole

Hodnocení 0x

Guacamole bychom mohli nazvat avokádovou salsou. Je to naprosto geniální dip, omáčka nebo pomazánka, podle toho, na co ji chceme použít. Základem… Číst více

			Hummus

Hummus

Hodnocení 0x

Hummus je kaše nebo dip z uvařené rozmačkané cizrny, do které jsme přidali pastu tahini, olivový olej, citron a česnek. Patří do jídelníčku především… Číst více

			Majonéza

Majonéza

Hodnocení 0x

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo nažloutlé barvy, vznikající emulgací rostlinného… Číst více

			Pesto

Pesto

Hodnocení 0x

Pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka, ale lze ji připravit i např. z medvědího česneku, špenátu nebo kopru. Název pocházi z… Číst více

			Remuláda

Remuláda

Hodnocení 0x

Remuláda je studená majonézová omáčka s různým složením. Vždy ale základní složku tvoří majonéza, která je následně ochucená ingrediencemi jako… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům