Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda je jednoduchá. Potřebujete jen rybíz a cukr. Kyselkavý rybíz je oblíbená surovina nejen na moučníky, ale i na zavařeniny. A nejběžnější využití rybízové marmelády je použít ji jako náplň lineckých koláčů a cukroví.

Rybíz se snadno sklízí, protože se trhají celé kranečky s bobulemi. Po omytí se z nich otrhají kuličky - vyzkoušejte to pomocí našich vychytávek. Na marmeládu potřebujete protlak. Ten připravíte několika způsoby. Buď v speciálním ručním nebo elektrickém (příslušenství k robotu) mlýnku na protlak, kam se vkládají celé třapiny a vytéká čistý protlak. Druhou možností je rozvaření kuliček rybízu a následné vystření přes síto na protlak. Třetí možnost je kuličky rozmixovat a protlak přecedit. Získaný protlak zvažte.

Kolik cukru na rybízovou marmeládu

Vyplatí se nahlédnout do sešitů po babičce a marmeládu připravit podle nich.

  • Na 1 kg protlaku potřebujete 0,8 kg cukru.
  • K protlaku přidejte asi třetinu cukru a vařte 10 minut.
  • Bez přerušení varu pomalu dosypte zbytek cukru a proveďte rosolovací zkoušku.
  • Hotovou marmeládu lijte ještě horkou do suchých nahřátých skleniček, zavřete víčkem a otočte na 5 minut dnem vzhůru, aby se vysterilovalo víčko.

Jak je vaření rybízové marmelády snadné, to dokazuje i náš videorecept, který začátečníkům ukáže názorný postup krok za krokem.

 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky