Marie Svarcova: Ahoj kuchtičko - no to se čte s rozkoší.
Ten salátek jsem si dělal zkusmo jen tak pro sebe - pozval jsem pár zdejších opilců - ti by smlsli i tu porculánovou misku. Nemělo to chybu. V pátek jsem jel domů, manželka ještě musí do tahu a také má ráda rybku - tak jsem udělal nový salát, poučen z předcházejících nezdarů, opatřil novou kytaru - - mayonézu, saltz, Ilsu - tisíce děkovných dopisů. Nemá to chybu!
Ale proč píšu:
Mám jisté Know-Howgh (zkomolenina), na kterém příliš nelpím, ano, jedná se o žrádlo a to se musí sdělit hned!
Jistě každý zná chvíli, kdy se zkonzumují nakládané okurky ze sklenice a zbyde tam mnoho láku, který je odsouzen ke spláchnutí. Občas si s ním mnozí léči ranní kocovinu, ale většina je k zahození.
A já jsem vymyslel, co s tím lákem dál. Pochopitelně je třeba, aby předchozí okurky byly vyndavány pokud možno hygienicky, tj. bez styku s mastnou hubou - aby se nezkazil nálev a byl, pokud možno, v chladu, zdravý.
Jistě asi znáte, kolik stojí nakládané kapie. A tady jsme u toho: Recept:
- 1 kg červených kapií alá Kaufland 99 Kč/kg - docela předražené, ale počítám, že
další suroviny netřeba.
Kapie odjádříme, nakrájíme na plátky, kolečka, nudličky, malé, velké - jak je libo - a naházíme do sklenice s lákem od okurek, zavřeme a necháme týden až 14 dnů macerovat.
Kam se hrabou ty kupované!!! Chuťově špička, navinulé, křupavé, poloviční cena. Z kila 3 skleničky.
Zkuste to - a máte další recept na vynikající pochoutku.
Pedro123
Včera jsem si tento rybí salát udělal, téměř přesně podle receptu a skutečně to nemá chybu. Kam se na něj hrabe ten kupovaný "ve vaničkách".
Myslím, že majonézy to chce více. Dal jsem nejprve 100 ml tatarky Helmans (jednoporcový pytlíček). Asi za 2 hodiny jsem to promíchal a tatarka se do salátu úplně "vcůcla", takže mi to připadalo moc suché. Tak jsem přidal dalších 100 ml majonézy Helmans - a druhý den úplná bašta! Ano, ten Klasik tam sedí, ale jenom trošku, myslím, že by postačilo i trochu worcesteru.
Cenová rozvaha (včerejší nákup v Tescu): 448 g zavináčů (2 ks) - 89,10 Kč, 200 ml tatarka + majonéza Helmans - 40 Kč, Moravanka 330 g - 44 Kč, ostatní suroviny ze spíže. Celkem cca 980 g = 173 Kč.
Včerejší cena: vanička 150 g rybí salát Varmuža - 25 Kč - v akci.
Po přepočtu domácí salát vychází o 10 Kč dražší než hotový. Cenový rozdíl zanedbatelný, chuťový značný ve prospěch domácího salátu.
Vřele doporučuji.
Díky moc - luxusní recept, přebírám do repertoáru, rodina se mohla užrat! Těch 6 porcí prasklo na jedno posezení, máte náš obdiv!
Jenom poznámka (pokud již někdo nepřipomněl níže; nečetl jsem diskusi): Co s tou zeleninou mrk-cel-pet? Já ji omyl, nakrájel na kostičky a opražil, než se z toho udělala jíška a nakonec v omáčce tyčákem rozmixoval (nebo by šla propasírovat).
Samozřejmě, že každý si to nakonec udělá po svém, ale já se, krom té zeleniny držel Vašeho receptu a vše je chuťově vyvážené. Kvůli dětem to dělám trochu sladší, navinulé.
Máte tupou kudlu - to není výsměch, ale kolegiální upozornění: Tupým nožem se člověk spíše poraní než ostrým.
Pajšl je dnes problém sehnat. Celý kořínek vůbec, veterinární správa ho zakázala prodávat. Na jatkách v Písku jsem sehnal zaledované plicní laloky - to je super, ale nejsou pořád a prý se nad mini také stahují mračna. Informaci mám od prodavačky.
Zdá se, že nás chtějí připravit i o toto "jídlo chudých", které však patří mezi perly české kuchyně.
Ahoj, Pepe Pedro
Ten salátek jsem si dělal zkusmo jen tak pro sebe - pozval jsem pár zdejších opilců - ti by smlsli i tu porculánovou misku. Nemělo to chybu. V pátek jsem jel domů, manželka ještě musí do tahu a také má ráda rybku - tak jsem udělal nový salát, poučen z předcházejících nezdarů, opatřil novou kytaru -
Ale proč píšu:
Mám jisté Know-Howgh (zkomolenina), na kterém příliš nelpím, ano, jedná se o žrádlo a to se musí sdělit hned!
Jistě každý zná chvíli, kdy se zkonzumují nakládané okurky ze sklenice a zbyde tam mnoho láku, který je odsouzen ke spláchnutí. Občas si s ním mnozí léči ranní kocovinu, ale většina je k zahození.
A já jsem vymyslel, co s tím lákem dál. Pochopitelně je třeba, aby předchozí okurky byly vyndavány pokud možno hygienicky, tj. bez styku s mastnou hubou - aby se nezkazil nálev a byl, pokud možno, v chladu, zdravý.
Jistě asi znáte, kolik stojí nakládané kapie. A tady jsme u toho: Recept:
- 1 kg červených kapií alá Kaufland 99 Kč/kg - docela předražené, ale počítám, že
další suroviny netřeba.
Kapie odjádříme, nakrájíme na plátky, kolečka, nudličky, malé, velké - jak je libo - a naházíme do sklenice s lákem od okurek, zavřeme a necháme týden až 14 dnů macerovat.
Kam se hrabou ty kupované!!! Chuťově špička, navinulé, křupavé, poloviční cena. Z kila 3 skleničky.
Zkuste to - a máte další recept na vynikající pochoutku.
Pedro123
Myslím, že majonézy to chce více. Dal jsem nejprve 100 ml tatarky Helmans (jednoporcový pytlíček). Asi za 2 hodiny jsem to promíchal a tatarka se do salátu úplně "vcůcla", takže mi to připadalo moc suché. Tak jsem přidal dalších 100 ml majonézy Helmans - a druhý den úplná bašta! Ano, ten Klasik tam sedí, ale jenom trošku, myslím, že by postačilo i trochu worcesteru.
Cenová rozvaha (včerejší nákup v Tescu): 448 g zavináčů (2 ks) - 89,10 Kč, 200 ml tatarka + majonéza Helmans - 40 Kč, Moravanka 330 g - 44 Kč, ostatní suroviny ze spíže. Celkem cca 980 g = 173 Kč.
Včerejší cena: vanička 150 g rybí salát Varmuža - 25 Kč - v akci.
Po přepočtu domácí salát vychází o 10 Kč dražší než hotový. Cenový rozdíl zanedbatelný, chuťový značný ve prospěch domácího salátu.
Vřele doporučuji.
Jenom poznámka (pokud již někdo nepřipomněl níže; nečetl jsem diskusi): Co s tou zeleninou mrk-cel-pet? Já ji omyl, nakrájel na kostičky a opražil, než se z toho udělala jíška a nakonec v omáčce tyčákem rozmixoval (nebo by šla propasírovat).
Samozřejmě, že každý si to nakonec udělá po svém, ale já se, krom té zeleniny držel Vašeho receptu a vše je chuťově vyvážené. Kvůli dětem to dělám trochu sladší, navinulé.
Máte tupou kudlu - to není výsměch, ale kolegiální upozornění: Tupým nožem se člověk spíše poraní než ostrým.
Pajšl je dnes problém sehnat. Celý kořínek vůbec, veterinární správa ho zakázala prodávat. Na jatkách v Písku jsem sehnal zaledované plicní laloky - to je super, ale nejsou pořád a prý se nad mini také stahují mračna. Informaci mám od prodavačky.
Zdá se, že nás chtějí připravit i o toto "jídlo chudých", které však patří mezi perly české kuchyně.
Ahoj, Pepe Pedro