PAJŠL-plíčky na smetaně

Jenda1 Kuchař:

Pokrmy z vnitřností 77 názorů

555

Suroviny

Vepřové plíčky
vepřový jazyk
srdíčko
celý pepř
bobkový list
nové koření
tymián
sůl
sádlo
máslo
hladká mouka
1 sladká smetana
ocet
cukr
(*do polévky ze zbytků: kroupy (používám č.10), majoránka, česnek, mletý pepř)
Recept si zatím oblíbilo 55 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody.

  2. Vznikající šum při začátku vaření sebereme.

  3. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka.

  4. Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.

  5. Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je "rozebereme" - oddělíme od průdušnic.

  6. Nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.

  7. Z másla a sádla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali takové množství mouky, abychom docílili správné hustoty omáčky.

  8. Podle chuti přidáme cukr a ocet, necháme chvíli probublat, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme a podáváme s kynutým knedlíkem.

  9. Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka.

Poznámka

Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 044 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: PAJŠL-plíčky na smetaně

  •  Dalibor Dalibor(neregistrovaný)

    Pepa: Nevím, jestli to zakázala evropská unie, ale fakt je, že pajšl dnes nikde nekoupíte. A pak že dnes není nedostatkové zboží.

    Odpovědět

  • Tonda Tonda(neregistrovaná)

    U nás v závodce dělal kuchař vídeňský pajšl.Byl lehce nakyslej s okurkou a pravděpodobně se spařenou cibulí.Byl hned vyprodán,úžasná záležitost ale tady jsem recept nenašel,snad podoba od pani Stániny by tomu mohla odpovídat :yes:

    Odpovědět

  • Pepa Pepa(neregistrovaná)

    U řezníka se plíce nedají už dlouho sehnat, když jsem se ptal proč je nemají, řekl že evropská unie je zakázala!

    Odpovědět

  • casino casino

    Pajšl je špica:-)
    cekrops:
    Zeptat se můžete:-) ale proč se nepodíváte do kdysipodobných:-) Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé:-D
    Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp;-( Ale platí, všeho s Mírou a raději méně:-)
    Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
    Ať se vám zadaří:-K

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Iveta: .... my ....:-!

    Odpovědět

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    Plíce se dnes již seženou snadno,mi je vždy prostě objednáme u řezníka,dnes jsem donesla 5kg plic bez trubic pouze plíce a stojí kilo 12korun,vždy je nandám do mrazáku a tak kilo nechám na druhý den do pajšlu a ze zbytku vařím po kouskách pejskovi ten je miluje ale mi v pajšlu taky a tak se kupují dost často,do pajšlu přidávám z vnitřností jen srdíčka a jazyky k plícím,uvařím s kořením a také nedávám cibuli,dělám je jak je dělávala babička a zatím vždy mněly pochvalu.:-p

    Odpovědět

  • Stánina Stánina(neregistrovaná)

    Tak já vařím pajšl podle mojí mamky,cibulka do zlatova osmažená,na ní hodím nakrájené plíce,játra,slezinu,srdíčko,obdělám,zaliji vývarem z ořezaných zbytků,přidám 4bobk.listy,8 hřebíčků,8ks..nové koření,opepřím a vařím hodinku,když je vše měkké přidám 3 menší kyselé okurky a povařím,doliji vývar na množství kolik chci omáčky a zahustím po lžících hl.moukou rozdělanou ve vodě...no nakonec vše dosolím a sundám ze sporáku a vmíchám kys.smetanu a pak je pajšl nekonešně žrací a nejlepší je druhý den,když se rozleží...

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    teda lidi, ja se zblaznim.:-* Konecne recept na plicky.:yes:
    Ve skole jsem je jedla v druzine,:-p mamka to delat nechtela, pry je to fuj.;-(
    Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum :-?:-?
    Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne :-8

    Odpovědět

  • Milena Milena(neregistrovaná)

    Bože, pajšl,...tohle jídlo jsem nejedla asi padesát let. A jak jsem ho nesnášela ;-(, ve školní jídelně do pajšlu sekali plíčka i s těmi trubicemi a jako levné jídlo ho vařili hodně často :-((. Dnes, když čtu Váš recept, se mi sbíhají sliny. Plíčka asi neseženu, zkusím ostatní vnitřnosti a věřím, že to bude dobrota, kterou obohatím rodinný jídelníček. :yes:

    Odpovědět

  • Pavlík Vladimír Pavlík Vladimír(neregistrovaný)

    Tak po dlouhé době ho taky vařím a už se těším. Vařím klasiku: srdce, játra, jaz:yes:yk a plíce.

    Odpovědět

  • JITKA JITKA(neregistrovaný)

    atiklisa@seznam.cz:-*Dneska po delší době vařím pajšl tak se dívám jak ho vaříte vy. Úplně stejně jako já,moc se na něj těším určitě se povede :yes::-O:yes:

    Odpovědět

  • Coleta Coleta(neregistrovaná)

    Dělala jsem jen z vepřeového srdce a jsou výborná. Skvělý recept.:yes:

    Odpovědět

  • pohlreich pohlreich(neregistrovaný)

    skvela prace:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    tuhle dobrotu jsem už dlouho nevařila:-O ale jen co seženu základní suroviny, tak se zase pře...... přejíme:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo