Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl - plíčky na smetaně

Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které cílí na co nejefektivnější zpracování všech jedlých částí zvířete. Výhodou je fakt, že vnitřnosti jsou daleko levnější než maso, takže tuto omáčku připravíte za pár korun.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min

100 min (100 min příprava)

15. 4. 2009 18:48

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.

O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janky3 janky3

12. 4. 2022 15:22

Nám dělali ve školní jídelně výborný pajšl, někdo to nejedl, ale já se těšila. Já ho občas vařila, ale bez plic, doma je nikdo nechtěl, ale dělala jsem je zejména ze srdce, předvařila jsem ho a pak nakrájela. Dávala jsem ho na cibulku, s divokým kořením a pak přidala po hrsti jemně strouhané kořenové zeleniny, nechala ji trochu opéct a pak teprve zalila vývarem ze srdce a nechala dusit. Do smetany jsem zakvrdlala mouku a dochutila. Nedávala jsem tymián, jako do svíčkové, protože jsem si pamatovala tu školní chuť.

Miroli

6. 3. 2022 14:18

Výborný recept, dlouho jsem právě takový hledala - klasika našich babiček. Potřebovala jsem najít postup. Děkuji!

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 1. 2022 20:33

magdalenka: Máš naprostou pravdu, idem to dochutiť, a pľúcka sú pľúcka, chýba tam, tá chuť! ;-(
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké! :-K

magdalenka magdalenka

18. 1. 2022 20:28

Veronika.Hrozna: ale srdiečka sú srdiečka a nie pľúcka...je to chutné určite.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 1. 2022 17:54

magdalenka: Mé obavy stran koření, byly naprosto liché! Vařila jsem z krůtích srdíček 1/2 kg.
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření !;-( Naštěstí mi zbyla ještě voda z vaření srdíček do té jsem přidala koření a vařím to, aby se mi to vylouhovalo a pak to půjde do omáčky. Snad to bude dobré. No ale, vařila jsem poprvé a naposled jsem plíčky jedla ještě ve školní jídelně , pak už ne, tak nevím jestli se mi to podaří líp, podruhé! Myslím, že to správně dochutit, je umění! No v každém případě, to manžel určitě sní. :-D

magdalenka magdalenka

17. 1. 2022 21:31

Veronika.Hrozna: tak daj dva bobkáče...je dôležité, koľko vody sa použije na varenie - či dáš 1 liter alebo 5 litrov...a nie je bobkáč ako bobkáč - mám aj 10 cm list aj 3 cm list. Pestujem na záhrade, nevymrzne. Ale čerstvý je silný, vždy si nasuším.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

17. 1. 2022 20:47

casino: Mohu to množství koření použít, není to moc vavřínu 3 ks, nebude to hořké! Budu vařit poprvé, takže každá rada je dobrá!

Vselicha

6. 1. 2022 18:55

Já to dělám léta ale z krůtích srdíček. Plíčky mi nikdy nechutnaly od dětství,ale omáčku jsem milovala. Dneska jsem ty srdíčka po dlouhé době potkala a už je vařím. Těším se.

Merylas Merylas

13. 5. 2019 11:03

Mitka: Já je u nás seženu. Mívají je občas ve dvou různých řeznictvích. Jen vím, že to je celkem nedostatkové zboží, tak nejsou v nabídce pořád. Takže to není nějakým zákazem EU. Zkuste se poptat v nějakých menších, ideálně regionálních řeznictvích. :-K

jirik50

26. 1. 2019 23:49

:yes:

Zdena Kormos

12. 1. 2018 15:13

Dělám pro děti i vnoučata z krůtích žaludků a srdíček! Asi trochu jinak, ale je to vynikající! I tak, díky za recept! Ukládám!

Tonda

2. 9. 2017 14:21

U nás v závodce dělal kuchař vídeňský pajšl.Byl lehce nakyslej s okurkou a pravděpodobně se spařenou cibulí.Byl hned vyprodán,úžasná záležitost ale tady jsem recept nenašel,snad podoba od pani Stániny by tomu mohla odpovídat :yes:

Pepa

5. 7. 2017 18:44

U řezníka se plíce nedají už dlouho sehnat, když jsem se ptal proč je nemají, řekl že evropská unie je zakázala!

casino casino

13. 10. 2016 09:53

Pajšl je špica:-)
cekrops:
Zeptat se můžete:-) ale proč se nepodíváte do kdysipodobných:-) Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé:-D
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp;-( Ale platí, všeho s Mírou a raději méně:-)
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří:-K

cekrops cekrops

12. 10. 2016 22:55

Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky

Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana sladká, ocet, cukr

TopRecepty.cz

Pajšl - plíčky na smetaně

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vgY0