Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: Mexiko dalo světu čokoládu i barbecue
Zdroj: samuelfernandezrivera, Pixabay.com

V dalším díle článkového seriálu se s Jedlíkem podíváme z Asie do země chilli, kukuřice a sombrér. Kuchyně této země byla ovlivněna španělskými kolonisty, ale vychází ze starých indiánských tradic. Tentokrát jedlík pozná krásy země Aztéků, Mayů a dalších. Tak nasaďte sombréro, všichni jsou už v Mexiku!

Mexiko - kolébka čokolády

Mexická kuchyně je velmi komplexní a stará, vyvíjela se tisíce let. Většina ingrediencí používaných v mexické kuchyni je domácí, spoustu jich ale původním obyvatelům ukázali španělští conquistadoři. I když mexičtí Indiáni s těmi americkými příliš společného nemají, u americké a mexické kuchyně je to přesný opak. Vždyť jedno z nejznámějších mexických jídel – burrito – bylo používáno pro snazší přepravu fazolí přes hranice a jako obal byla použita kukuřičná placka. Jižní státy USA, Texas, Arizona a Nevada, jsou plné mexických pokrmů upravených k americkému gustu. Mexická kuchyně ale není typická jen chilli papričkami, kukuřicí a fazolemi. Mezi původní ingredience bychom řadili i rajčata, avokádo, vanilku a kakao – ostatně, čokoláda je původně vynálezem prastarých Aztéků a dodnes se bez ní Mexičané při vaření neobejdou.

Mexické stolování

Na většině mexického území, hlavně na vesnicích, se jídlo konzumuje většinou doma. Vaří hlavně ženy, a to se týká i velkých oslav, kterými je Mexiko proslulé. Vždyť podle mexické tradice se může žena vdát teprve, až když umí vařit. Hlavní jídlo dne (comida) je většinou oběd o více chodech, která začíná polévkou. Tou je velmi často kuřecí vývar s těstovinou nebo tzv. suchá polévka, tedy těstoviny nebo rýže ochucené cibulí, česnekem či zeleninou. Základem hlavního chodu je maso vařené v omáčce a podávané se salsou, fazolemi a toritillami (kukuřičnými plackami). K večeři je zvykem dojídat zbytky comidy, nebo sladký chléb podávaný s kávou. K snídani Mexičané servírují masový vývar (pancita), tacos nebo maso s vejci a přílohou jsou opět fazole a tortilly.

Slavnosti a jídlo

Mexické jídlo je často navázáno na tradice a slavnosti. Ne nadarmo byla tradiční mexická kuchyně v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. Příprava jídla je svátkem, velké hostiny považují Mexičané za investici do dobrých vztahů s rodinou a přáteli. Dokonce i chutě jsou vybírány pro určité příležitosti. Mexičané mají vlastní pojem pro schopnost dobře vařit (sazón) a považuje se to za dar získaný mnoha zkušenostmi. Při slavnosti Día de los Muertos, tedy svátku Dne mrtvých vaří Mexičané tamales (kapsičky plněné kukuřicí) a na oltářích je obětují mrtvým příbuzným. Pokud je snědí posléze živí, má se za to, že tamales díky duchům ztratí chuť. Ve středním Mexiku se za slavnostní považuje mole (různé druhy omáček), barbacoa (maso pomalu vařené na otevřeném ohni, od tohoto pojmu odvozujeme slovo barbecue) a carnitas (trhané vepřové). Tato jídla často připravuje až několik kuchařů, protože v Mexiku není výjimkou, že oslav se účastní několik stovek lidí.

Nápoje

Kukuřice se v Mexiku nejen jí, ale i pije. Je základem horkého nápoje zvaného atole, který se dochucuje ovocem, čokoládou nebo rýží. Tradiční mexická káva se nazývá café de olla a skládá se z kávových zrn vařených se skořicí a cukrem. Mnoho populárních mexických nápojů lze najít v pouličních barech (frutería). Mexičané rádi pijí i alkohol. Nejznámější je tequilla a mexické pivo, které se také nejčastěji podávají k jídlu. Klasická margarita, hit barů i v Česku, se tradičně míchá z tequilly, cointreau (francouzský likér) a limetkové šťávy.

Mohlo by vás zajímat

Marie