Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: V Thajsku je jasmínová rýže jen pro boháče
Zdroj: ZenoBresson, Pixabay.com

I v tomto díle s Jedlíkem zůstaneme v Asii. Není se čemu divit, právě v tomto koutu světa nalezneme mnoho rozmanitých chutí úzce napojených na vývoj dané kultury. Pro Asiaty je jídlo navíc jakýmsi rituálem a posvátnou chvílí, kterou chovají v obrovské úctě. Z Číny, kde jsme ochutnali nudle na mnoho variant nebo černá vejce, se do země další části článkového seriálu dostaneme i autem. Podíváme se totiž do království ležícího jižně od Číny, které se v posledních letech stalo oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů - uhádli jste správně, jedeme do Thajska!

Patero chutí v thajské kuchyni

Typicky thajský pokrm rozeznáte od ostatních asijských tak, že v něm rozpoznáte 5 hlavní chutí: slanou, sladkou, kyselou, hořkou a pálivou. Thajci si na tom dávají vskutku záležet a jídlo nepovažují za dostatečně uspokojivé, pokud neobsahuje všech 5. Důležitý je také balanc a rovnováha, žádná z chutí nesmí převažovat. Thajci si většinou pochutnávají na pokrmech z masa nebo ryby, zeleninové oblohy a přílohy v podobě nudlí. V menu často figuruje i polévka. Kromě polévky se veškeré jídlo na stole sdílí, polévka se většinou objednává zvlášť nebo na ni každý dostane speciální misku. Dezerty bývají jednoduché, často s čerstvým ovocem, jako je ananas nebo jiný druh vyskytující se v této tropické oblasti (papája, banány, mango, aj.). Případně mohou být propracovanější, podávají se například barevné rýžové dortíky, rýžové knedlíčky obalené kokosem, takzvané grass jelly (želatina vyrobená z rostlin podobných mátě), případně dezerty z fazolí. Thajci jedí pomalu a vychutnávají si jídlo každým soustem. Jídlo berou jako příležitost k trávení času s jejich milovanými

Chutě dnešní moderní thajské kuchyně mají kořeny v hluboké historii. Už ve 13. století přišli staří Thajci s pokrmy, které známe i dnes. Různé druhy masa a mořské plody kombinované s rýží, místní zeleninou, bylinkami, česnekem a pepřem. Později to byli právě Číňané, kdo do Thajska poprvé přivezl nudle stejně jako nejdůležitější pomůcku thajského kuchaře – pánev wok. Thajská kuchyně je také do značné míry ovlivněna indickým kořením a chutěmi, což je znát hlavně na používaní různobarevného kari. S indickým kari si však to thajské nelze splést, svou originalitu si totiž zachovává díky místním surovinám, tedy thajské bazalce, citronové trávě a galangalu (koření podobné kurkumě typické pro oblast Thajska a Malajsie). Do thajských pokrmů se samozřejmě promítají i kuchyně sousedních zemí, Vietnamu, Laosu a Kambodže. Tak obrovské množství zkombinovaných vlivů vytváří komplexní podobu thajské kuchyně – jedné z nejrychleji se vyvíjejících a nejpopulárnějších na světě.

Rýže hraje prim

Žádná jiná surovina se v thajské kuchyni nepoužívá častěji než rýže. Nejvíce podávaná příloha má respekt a nikdy se jí neplýtvá. V Thajsku se pěstují různé druhy rýže. Nejoblíbenější, ale nejdražší je rýže jasmínová, v chudších oblastech se proto používá lepkavá nebo obyčejná bílá rýže. Kuchaři v restauracích věnují vaření rýže mnoho pozornosti a dávají si na ní záležet. Pokud u nás je typické, že každý dělá svíčkovou trochu jinak, v Thajsku to samé platí o rýži. Jak bylo zmíněno výš, nudle také patří k velmi častým a oblíbeným přílohám. Rýže však stále hraje prim.

Prezentace jídla je zásadní

Formální prezentace pokrmů je dalším důležitým aspektem thajské kultury. Obrovská péče a smysl pro detail dělá z thajské kuchyně pastvu pro oči. Nezáleží na chuti jídla, za každou cenu musí vypadat hezky. Prostírání v Thajsku je jedno z nejhonosnějších na světě. Často jídlo dostanete na podnosech dekorovaných ovocem a zeleninou vyřezávaným do tvaru květin. Buddhismus, nejrozšířenější náboženství v Thajsku, odrazuje od vaření celých zvířat, kousky masa často bývají menší a jsou pokrájeny ještě před samotným vařením.

Kromě skvělého jídla jsou Thajci proslulí svojí láskou k malým svačinám. Je snadné sehnat na ulici nebo tržišti jídlo za pár korun, které potěší váš žaludek. Mezi velmi oblíbené patří jarní závitky, kuřecí nebo hovězí saté, syrovou zeleninu s kořeněným dipem, polévky, saláty a sladkosti.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více