Proti koronaviru můžeme bojovat i jídlem. Kde najdeme pro imunitu důležitý vitamín D?
11. 1. 2021 08:07

Bez déčka to nejde
Naše tělo bez vitamínů nemůže správně fungovat, a to platí samozřejmě i také o "déčku", tedy o vitamínu D, o němž víme, že je nepostradatelný jednak pro tvorbu a pevnost kostí, a pak také - a to v současné době jistě všichni uvítáme - pro posilování imunity. Není tedy nic jednoduššího, než zařadit do jídelníčku takové potraviny, které nám jej dodají. Jaké to jsou a jakou dávku vitamínu D bychom měli denně přijmout?
Doporučené denní dávky vitamínů se udávají jako hmotnost a pro dospělého člověka tato hodnota činí 5 mikrogramů. Kojenci, děti, těhotné a kojící ženy by pak měli dávku zvýšit alespoň na dvojnásobek. Pro výrazné posílení imunity je potřeba přijímat 25 - 50 mikrogramů vitamínu D denně. Jde ale o zdraví, a tak je vždy vhodné pro jistotu se poradit s lékařem.
Na sluníčko spoléhat nemůžeme
Vitamín D se tvoří také v pokožce, která je vystavena slunečním paprskům. Na to ale v zimě spoléhat nemůžeme, a tak je možné jej doplnit buď prostřednictvím nejrůznějších doplňků stravy, které jsou běžně k dostání v lékárnách, ale také ještě přirozeněji díky vyváženému a správně sestavenému jídelníčku.
Kde najít dostatečné množství vitamínu D? V potravinách živočišného původu, a to hlavně těch, které obsahují také určité množství tuku. Je potřeba si uvědomit, že vitamín D patří do skupiny těch, které se řadí do kategorie rozpustné v tucích. Rozhodně bude dobrou volbou, podíváme-li se po tučných rybách, jako je třeba treska a zvláště pak její játra, ale vhodný je rovněž například losos nebo sardinky. Už jen to je jistě příjemná zpráva. Pochutnáme si a ještě uděláme něco pro zdraví.
Maso, mléko i vnitřnosti
Z produktů, získaných z lidmi chovaných zvířat, jde o mléko a mléčné výrobky, které jsou doporučeny hlavně pro děti. Vitamín D najdeme tedy i v másle, proto je dobré používat hlavně právě máslo a ne rostlinné tuky, i když i do těch bývá často vitamín D přidáván. Takové tuky jsou samozřejmě touto informací na obalu vybaveny.
Milovníci masa a hlavně vnitřností se mohou poohlédnout po hovězích játrech. Dalším významným zdrojem jsou potom také vaječné žloutky. Při výběru vajec bychom ale měli sledovat, v jakých podmínkách byly slepice chovány. Vejce z klecového chovu totiž obsahují uvedeného vitamínu mnohem méně než ta, která snesla slepice, kterým je umožněn volný pohyb, ideálně ve venkovních výbězích.
Nedostatek vitamínu D neznamená jen horší imunitu, ale může hlavně u dětí, ale i u dospělých způsobit až deformaci kostí. Vzhledem k tomu, že je dnes tento vitamín přidáván i do potravin, které by ho běžně obsahovaly jen malé nebo dokonce žádné množství, takto extrémní dopady prakticky nehrozí. Přesto jeho podávání tělu obecně prospěje. Vitamín D totiž mimo jiné přispívá je správnému hospodaření s vápníkem a fosforem v těle, podporuje dělení buněk a mimo jiné také pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.
Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!
Ke článku nejsou žádné komentáře.