Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší zelenina na hubnutí je růžičková kapusta! Zatočí s kily navíc a posílí imunitu
Zdroj: Unsplash.com, Cyrus Crossan

Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví naprosto neocenitelná. Její konzumace je typická pro chladné měsíce, protože se jí daří i v zimě. Obsahuje mnoho draslíku, manganu, vitamínu B1 a hlavně vlákniny, takže je častou součástí dietních jídelníčků. Dokáže ale také posílit imunitu.

Zelený zázrak pro štíhlé i zdravé tělo

Růžičková kapusta je nenáviděnou potravou dětí, protože je zelená, zdravá, a když se rozvaří, tak je skoro až nepoživatelná. Jejímu trochu štiplavému šmaku se musí přijít na chuť, pak má ale člověk o jednoho velkého pomocníka se zdravím navíc. Nenápadná zelenina je totiž plná vitamínů a minerálů a z její konzumace náš organismus těží samé dobré věci.

Kapusta je typicky (pod)zimní zeleninou, protože je snadné ji pěstovat a daří se jí právě i v chladu. Její listy jsou bohaté na vitamín C, ve 100 gramech je ho 85 mg, což je dvakrát tolik, než obsahuje třeba takový pomeranč. Vitamín C je nezbytnou součástí kvalitní imunity a obzvlášť v zimě a uprostřed pandemie koronaviru jej potřebujeme mít opravdu dostatek.

Růžičky kapusty pak obsahují výrazné množství vitamínu K, ten je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů, které stojí za srážlivostí krve. Dalšími významnými složkami kapusty jsou vitamín B1, draslík, mangan a vlákninu. Zároveň ale mají minium tuků i kalorií, ve 100 gramech pouhých 36. To znamená, že po běžné porci se budete cítit dlouho plní, ale výměnou za méně kalorií. Proto je růžičková kapusta součástí mnoha dietních jídelníčků. Rovněž se hodí říct, že růžičková kapusta je výtečný antioxidant, protože obsahuje hned po brokolici nejvíce vitamínu E.

Zapečené batáty s růžičkovou kapustou a kozím sýrem

Růžičková kapusta je rozhodně správnou volbou pro toho, kdo chce být štíhlý a zdravý. Jak si ji chutně připravit? Inspirujte se naším osvědčeným receptem a nebudete litovat!

Co budeme potřebovat:

  • 500 gramů růžičkové kapusty
  • jeden velký batát (nebo dva střední)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítky tymiánu
  • sůl a pepř
  • čerstvý kozí sýr, který se dá drolit nebo strouhat

Postup: Kapustičky zbavíme tvrdého kořene a překrájíme je na půlky, větší na čtvrtky. Sladké brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Tip: Čím menší kostky, tím rychleji budou brambory měkké. Růžičkovou kapustu i batáty dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem a dobře promícháme. Poté směs přesypeme do pekáče, přidáme snítky tymiánu, opepříme a osolíme. Pečeme na 150°C asi 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Na talíři podáváme posypané čerstvým kozím sýrem. Barevné, dietní jídlo je dokonalou souhrou netradičních chutí. Určitě si jej zamilujete!

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více