Jedlík testuje nejbizarnější kuchyně: Italský Casu marzu je sýr jen pro odvážné
V dalším díle článkového seriálu, skrze nějž poznáváme bizarní pochutiny z různých koutů světa, se s Jedlíkem vydáme do Itálie, konkrétně na Sardinii. Tam je totiž za pochoutku považován speciální sýr jménem Casu marzu. Je neskutečně jemný a krémový, ale způsob jeho výroby i následné konzumace není pro slabé povahy.
Sýr plný bílkovin
Sýr patří k těm surovinám, o kterých se dá říct, že jsou opravdovým potěšením. Kombinace proteinů a tuků chutná skvěle rozpuštěná na těstovinách, namazaná na čerstvém chlebu, ale i jen tak samotná na zakousnutí třeba ke kvalitnímu vínu. A právě proto sýry obzvlášť dobře umí ve dvou evropských vinařských velmocích, ve Francii a v Itálii. V druhé jmenované zemi mají navíc jednu lokální sýrovou specialitu - jmenuje se Casu marzu a ačkoliv má opravdu jedinečnou chuť, není to zrovna... čokoládový dortík přelitý malinovou omáčkou.
Článek z magazínu
Casu marzu totiž v italštině znamená "shnilý sýr", což je poměrně přesné označení. Casu marzu se skutečně konzumuje ve vysokém stádiu rozkladu, to ale není vyvoláno stářím nebo špatným skladováním sýra - výrobce nechá v sýru, nejčastěji v typu pekorino (tedy v sýru z ovčího mléka) díru, aby se do něj dostaly samičky sýrové mouchy jménem sýrohlodka drobná. Ty do sýra nakladou vajíčka, přičemž "na jeden zátah" jich taková sýrohlodka dokáže naklást až 500. Z vajíček se vylíhnou larvy a ty se postupně prokusují sýrem ven.
A jak se jím prokusují, uvolňují do něj kyseliny ze svého trávícího traktu. Díky nim se rozpadají tuky v sýru obsažené, v důsledku čehož má pak tento sýr neuvěřitelně jemnou chuť a krémovou konzistenci. Nějaký čas to trvá, ale ve chvíli, kdy je sýr připraven ke konzumaci, obsahuje celé kolo tisíce larv sýrohlodky.
Dáte si k tomu červíky?
Samotná výroba Casu marzu ale není jedinou strašidelnou věcí, kterou musí překousnout ten, kdo chce sardinskou specialitu ochutnat. Když je sýr hotov, jí se pokrájený na velmi tenké plátky, které se kladou na typický italský domácí bílý chleba a k tomu všemu se pije silné červené víno z odrůdy cannonau. To všechno s tím, že larvy červů v sýru ještě žijí. A protože v případě, že se cítí ohroženy, dokážou natáhnout na dvojnásobnou délku a doskočí i 15 cm, strávníci často při konzumaci chleba s Casu marzu nad svačinkou drží ruku, aby jim ti červíci neutekli.
Článek z magazínu
Konzumovat Casu marzu s mrtvými larvami se nedoporučuje a může to vést k vážné otravě organismu, navíc to není tradiční. Někteří prodejci sýra dokonce ani neschvalují konzumaci Casu marzu skladovaného v lednici, kde larvy rovněž mohou částečně vymřít. Evropská unie již před časem výrobu Casu marzu z hygienických důvodů zakázala, přesto ale na Sardinii speciální pochoutku tajně dál tvoří. Prodává se na černém trhu někdy i za trojnásobnou cenu oproti standardu. A mezitím italské úřady vedou s EU diskuzi o tom, že Casu marzu je součástí lokálního folkloru, a jako takový by neměl podléhat regulím.
Přitom sýr, do něhož výrobci pouští larvy much i jiného hmyzu, se vyrábí i jinde v Evropě. Třeba ve Francii nechávají sýrohlodku drobnou klást vajíčka do sýra z kozího mléka, který se posléze naloží do bílého vína a medu a kromě jemné konzistence tím získá taky vlemi silné aroma. Ochutnali byste něco takového?
Témata: bizarní jídla, casu marzu, italská kuchyně, plísňový sýr
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?
Je to snad nejpoužívanější pomocník v domácnosti;… Číst více
Jak co nejlépe vyčistit lednici a zbavit ji zápachu? Pomůžou káva, vanilka, citron i soda!
Během vánočního úklidu byste rozhodně neměli… Číst více
14 nejmodernějších funkcí lednic: Bez vaší námahy zničí bakterie, zajistí čerstvou zeleninu nebo přehrají film
Plánujete nákup nové lednice? Pak byste se kromě… Číst více
Pohádkové buchty jako od babičky. Jak je správně zabalit, aby náplň nevytekla?
České buchty (balenky, honzovky) plněné mákem, tvarohem nebo povidly či dobrou domácí marmeládou známe ze spousty českých pohádek o hloupém Honzovi… Číst více
Jak šetřit mycí prostředek na nádobí. Jednoduchá metoda nám uspoří peníze
Když koupíme mycí prostředek na nádobí a postavíme vedle umyvadla na linku, každou chvíli trochu potřebujeme - např. na umytí hrnce či pánve a… Číst více
Jak připravit voňavou ořechovou náplň pro sladké pečení. Koláče, záviny či pletence s ní chutnají dokonale
Příprava samotné ořechová náplně je rychlá a snadná. Déle samozřejmě trvá vyloupání vlašských ořechů a kdekdo zná podzimní večery s louskáčkem v ruce… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Tvarohová náplň má široké využití. Můžeme ji použít na plnění koláčů a koláčků, je vhodná do závinů a žemlovek. Bude se nám hodit do mnoha moučníků a… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 2 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 14 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 16 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 17 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 17 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.