Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?
Zdroj: Unsplash.com, Prudence Earl

Jídlo člověk potřebuje k vlastnímu přežití, umí si ho ale také užívat a vychutnávat. A to by bylo, aby se nad jídlem nezadumali slavní spisovatelé a nevzniklo o něm mnoho pořekadel a rčení, která se jako lidová slovesnost dědí z generace na generaci! Víte, co o jídle řekli třeba filosof Sokratés nebo Mark Twain, autor slavných Dobrodružství Toma Sawyera?

Nad jídlem dumali už v Antice

Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob,“ prohlásil stoický filosof Seneca, který mimo jiné vychovával císaře Nerona. Stoická filosofie byla orientována na střídmý životní styl a vymezovala hranice "správného" způsobu života. Seneca také velmi trefně podotknul, že to byl právě hlad, který donutil lidi zamýšlet se nad novými pokrmy. K problematice jídla se nezapomněl vyjádřit i moudrý král Šalamoun. „Je lepší pochutnávat si na zelenině tam, kde je láska, než na pečeném volovi tam, kde je nenávist,“ zní jeho velmi často zmiňovaný citát.

Antickou přehlídku mouder zakončíme Plautem, slavným autorem komedií, jimiž se inspirovali anglický Shakespeare i francouzský Moliére. Ten si ve slavném výroku postěžoval, že nemůže jíst, kdy se mu zamane: „Buď zatracen, kdo vymyslel jsi hodiny a první z nás zřídil orloj sluneční. Za mého mládí orloj byl žaludek. Když hlad měls, kázal jíst - když ovšem bylo co! Však dnes smíš jíst až uráčí se sluníčku...“

I vy si jistě vzpomenete na mnoho rčení spojených s jídlem a vařením, které říkaly už vaše prababičky. Často navíc bývají velmi univerzální a lze je přenést na další životní situace. Známé „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne,“ se často používá v kontextu opakované troufalé činnosti, kterou dřív nebo později někdo prokoukne. A když se ucho utrhne, nechalo by se říct: „Co sis nadrobil, to si taky sněz.“ Každý si totiž musí sám nést následky svých činů.

„Žízeň je věčná“ a „S jídlem roste chuť“ jsou rčení komentující nenasytnost těch, kdo baží po moci a majetku, a která by tedy pasovala na nejednoho politika. „Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“ lze také nahradit známým rčením z kuchyňského prostředí – „Pozdní hosti jedí kosti.“ A pro milovníky sladkého je tu i jedno lužické přísloví: „Čím více se sladí, tím hůře se vstává od stolu.“ Důležité je také zmínit, že „hlad je nejlepší kuchař“ není přísloví ryze české. Ví se, že ho jako jeden z prvních použil v knize španělský spisovatel Miguel de Cervantes.

Mudrovat o jídle je ovšem mezinárodní záležitost. Nejsme to totiž samozřejmě jen my, Češi, kteří vědí, že hlad je nejlepší kuchař. Třeba polské lidové přísloví například říká, že „máme jíst chléb, pít vodu a nepřijdeme na chudobu“. Docela snadný trik jak ušetřit, nemyslíte? I Egypťané vědí, že přejídání může způsobit vážné zdravotní potíže. „Polovina z toho, co sníme, udržuje na živu nás, ta druhá lékaře,“ praví velmi staré egyptské přísloví. Naproti tomu stojí albánské přísloví „Pracuj jako otrok, jez jako pán,“ které dodává kuráž všem tvrdě pracujícím, aby v jídle nebyli střídmí, protože se potřebují řádně nasytit, a navíc si to mohou za dlouhé hodiny v práci dovolit.

I Hašek řečnil o vaření

Spisovatelé často musí rozumět mnoha sférám běžného života, aby byli schopni napsat dobrou knihu. Jídlo není výjimkou. Oscar Wilde, autor slavného Obrazu Doriana Graye, trošku cynicky poznamenal: „Po dobrém obědě lze odpustit každému i vlastním příbuzným.“ A jemu se připisuje i další slavný výrok týkající se kvality pohoštění návštěvy: „Je slabou útěchou vědět, že ten, kdo nám servíroval špatnou snídani nebo nás uctil levným vínem, vede zcela bezúhonný život. Ani nejvyšší ctnosti nás neodškodní za studené předkrmy.“ A českému spisovateli Václavu Duškovi sezase nelíbí ceny v restauracích, což naznačil svou vtipnou slovní hříčkou: „Restaurant je gastronomické zařízení s astronomickými cenami.“

Autor klasického Švejka, hrdiny, který sám velmi rád jí a pochutnává si na všemožných dobrotách české kuchyně, Jaroslav Hašek velmi dobře věděl, jak důležité je vařit s láskou. Prohlásil totiž: „Nezáleží na tom, jak se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady.“ Mark Twain, autor Dobrodružství Toma Sawyera, které se do značné míry stalo inspirací pro české Pány kluky, byl realista. Věděl, že bez diety, odříkání a pravidelného cvičení si člověk zdraví nezachová: „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více