Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?

Jídlo člověk potřebuje k vlastnímu přežití, umí si ho ale také užívat a vychutnávat. A to by bylo, aby se nad jídlem nezadumali slavní spisovatelé a nevzniklo o něm mnoho pořekadel a rčení, která se jako lidová slovesnost dědí z generace na generaci! Víte, co o jídle řekli třeba filosof Sokratés nebo Mark Twain, autor slavných Dobrodružství Toma Sawyera?
Nad jídlem dumali už v Antice
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob,“ prohlásil stoický filosof Seneca, který mimo jiné vychovával císaře Nerona. Stoická filosofie byla orientována na střídmý životní styl a vymezovala hranice "správného" způsobu života. Seneca také velmi trefně podotknul, že to byl právě hlad, který donutil lidi zamýšlet se nad novými pokrmy. K problematice jídla se nezapomněl vyjádřit i moudrý král Šalamoun. „Je lepší pochutnávat si na zelenině tam, kde je láska, než na pečeném volovi tam, kde je nenávist,“ zní jeho velmi často zmiňovaný citát.
Antickou přehlídku mouder zakončíme Plautem, slavným autorem komedií, jimiž se inspirovali anglický Shakespeare i francouzský Moliére. Ten si ve slavném výroku postěžoval, že nemůže jíst, kdy se mu zamane: „Buď zatracen, kdo vymyslel jsi hodiny a první z nás zřídil orloj sluneční. Za mého mládí orloj byl žaludek. Když hlad měls, kázal jíst - když ovšem bylo co! Však dnes smíš jíst až uráčí se sluníčku...“
Článek z magazínu
I vy si jistě vzpomenete na mnoho rčení spojených s jídlem a vařením, které říkaly už vaše prababičky. Často navíc bývají velmi univerzální a lze je přenést na další životní situace. Známé „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne,“ se často používá v kontextu opakované troufalé činnosti, kterou dřív nebo později někdo prokoukne. A když se ucho utrhne, nechalo by se říct: „Co sis nadrobil, to si taky sněz.“ Každý si totiž musí sám nést následky svých činů.
„Žízeň je věčná“ a „S jídlem roste chuť“ jsou rčení komentující nenasytnost těch, kdo baží po moci a majetku, a která by tedy pasovala na nejednoho politika. „Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“ lze také nahradit známým rčením z kuchyňského prostředí – „Pozdní hosti jedí kosti.“ A pro milovníky sladkého je tu i jedno lužické přísloví: „Čím více se sladí, tím hůře se vstává od stolu.“ Důležité je také zmínit, že „hlad je nejlepší kuchař“ není přísloví ryze české. Ví se, že ho jako jeden z prvních použil v knize španělský spisovatel Miguel de Cervantes.
Článek z magazínu
Mudrovat o jídle je ovšem mezinárodní záležitost. Nejsme to totiž samozřejmě jen my, Češi, kteří vědí, že hlad je nejlepší kuchař. Třeba polské lidové přísloví například říká, že „máme jíst chléb, pít vodu a nepřijdeme na chudobu“. Docela snadný trik jak ušetřit, nemyslíte? I Egypťané vědí, že přejídání může způsobit vážné zdravotní potíže. „Polovina z toho, co sníme, udržuje na živu nás, ta druhá lékaře,“ praví velmi staré egyptské přísloví. Naproti tomu stojí albánské přísloví „Pracuj jako otrok, jez jako pán,“ které dodává kuráž všem tvrdě pracujícím, aby v jídle nebyli střídmí, protože se potřebují řádně nasytit, a navíc si to mohou za dlouhé hodiny v práci dovolit.
Článek z magazínu
I Hašek řečnil o vaření
Spisovatelé často musí rozumět mnoha sférám běžného života, aby byli schopni napsat dobrou knihu. Jídlo není výjimkou. Oscar Wilde, autor slavného Obrazu Doriana Graye, trošku cynicky poznamenal: „Po dobrém obědě lze odpustit každému i vlastním příbuzným.“ A jemu se připisuje i další slavný výrok týkající se kvality pohoštění návštěvy: „Je slabou útěchou vědět, že ten, kdo nám servíroval špatnou snídani nebo nás uctil levným vínem, vede zcela bezúhonný život. Ani nejvyšší ctnosti nás neodškodní za studené předkrmy.“ A českému spisovateli Václavu Duškovi sezase nelíbí ceny v restauracích, což naznačil svou vtipnou slovní hříčkou: „Restaurant je gastronomické zařízení s astronomickými cenami.“
Autor klasického Švejka, hrdiny, který sám velmi rád jí a pochutnává si na všemožných dobrotách české kuchyně, Jaroslav Hašek velmi dobře věděl, jak důležité je vařit s láskou. Prohlásil totiž: „Nezáleží na tom, jak se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady.“ Mark Twain, autor Dobrodružství Toma Sawyera, které se do značné míry stalo inspirací pro české Pány kluky, byl realista. Věděl, že bez diety, odříkání a pravidelného cvičení si člověk zdraví nezachová: „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“
Témata: rčení o jídle, citáty o jídle, tradice
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou. Jak vařit… Číst více
Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?
Bývalý prezident České republiky, světově… Číst více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Máte k čočce od dob školní jídelny negativní… Číst více
Novoroční čočka: Víte, jak ji správně připravit a kterými bylinkami dochutit?
Nezáleží na tom, jestli uvaříme čočkovou polévku,… Číst více
Osvědčené luštěninové recepty
Luštěniny v kuchyni Pod název "luštěniny" řadíme skupinu rostlin, jejichž plody dozrávají v luskách. Pro nás, z hlediska kuchyňského využití, jsou… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou… Číst více
Majonéza patří nejen na hranolky. Tuto geniální omáčku si oblíbil už kardinál Richelieu
Jednodušší už to být nemůže. Na přípravu majonézy… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jižní Čechy na talíři: Připravte si kočičí tanec, bosáky nebo pucánkovou polévku z hub!
Kraj rybníků není proslulý pouze lovem ryb.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ztracená vejce podle šéfkuchaře Romana Pauluse: Díky fintě s vidličkou se vám odteď už vždycky povedou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Sýrová pomazánka se šunkou a uzenou paprikou
Přidáno před 4 hodinami

Kuřecí směs s játry, pórkem a paprikou
Přidáno před 5 hodinami

Topinky se sýrovou pomazánkou a slaninou
Přidáno před 18 hodinami

Bramborák s lilkem
Přidáno před 18 hodinami

Javornický guláš z divokého kance
Přidáno před 19 hodinami

Bezlepkový ovocný koláč
Přidáno 1. 4. 2023 13:48
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.