Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Zdroj: Congerdesign "Pixabay"

Když je cuket požehnaně, rostou vám doslova rychlostí blesku a úrodu již nestíháte spotřebovat, využijte tajný trik našich babiček. Cukety můžete zavařit s okurkovým nálevem a budete mít pochoutku takřka k nerozeznání od typických nakládaček. Po celý zimní čas se vám bude hodit do různých pokrmů nebo na doplnění jídel.

Cuketa je zelenina, ve které najdete plno prospěšných vitamínů i minerálů a v jídelníčku by vám neměla chybět. V kuchyni má všestranné využití pro svoji chuťovou variabilitu a v článku vám ukážeme, že i cukety lze zavařovat jako kyselé okurky. Rozdíl mezi nimi nejspíš nenajdete.

Příprava a plnění sklenic

Na zavařování se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovacím uzávěrem. K zavařování si také připravte kleště a teploměr.

  1. Do každé sklenice vložíme zeleninu a koření jako základ - 3 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, špetku hořčičného semínka a větší snítku čerstvého kopru.
  2. Poté si cukety libovolně nakrájíme, buď na kolečka nebo menší hranoly, a vkládáme je do připravených sklenic tak, aby byly sklenice dostatečně zaplněné.

Co budeme potřebovat k nálevu pro 14 sklenic

Připravíme si 3 l vody, 1 l octu, 1 kg cukru krystal, 4 polévkové lžíce soli, dále 5 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 10 ks hřebíčku a také na špičku nože mletý pepř a skořici.

  1. Ve větším hrnci smícháme vodu s cukrem a solí a přivedeme k varu.
  2. Než voda dojde k varu, přidáme do nálevu veškeré koření.
  3. Jakmile jsou cukr a sůl dostatečně rozpuštěné, je ideální čas pomalu vmíchat ocet, poté hrnec odstavíme z plotny.

Zavařování sklenic

Blížíme se do finále, zbývá nám každou sklenici zalít připraveným horkým nálevem a pevně zavíčkovat. Hotové sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme zhruba 30 minut na teplotu 90 °C. Na závěr po vytažení z hrnce nechte sklenice chvíli odpočívat dnem vzhůru.

Pokud zatím sběr cuket na vaší zahradě není u konce, máme pro vás na závěr tip na rychlou a výtečnou večeři. Ve videu vám totiž ukážeme jak si připravit cuketové bramboráky. Napište nám do komentářů, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více