Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem
Zdroj: Archiv Michala Dlouhého, použito se svolením

Prvorepublikoví strážci zákona se snažili chránit bezpečí lidí ve svém rajonu, jak jen to šlo. A o četnické jistoty, alespoň v kuchyni a jídelně, se zase staraly kuchařky, které to často neměly jednoduché. Připravit jídlo pro několik hladových chlapů z dobrých, ale co nejlevnějších surovin, bylo občas nad lidské síly. A tak mohlo dojít i ke kuriózním situacím, jako třeba v roce 1930 v Brodku u Přerova...

Kradené slepice na talíři četníků

Na jídelníčku četnické stanice v Brodku se u Přerova se v roce 1930 začala podivně často objevovat jídla ze slepice. Osazenstvo kasáren si toho samozřejmě všimlo, ale spokojilo se s vysvětlením, že jsou slepice zrovna levné a každý ušetřený halíř se hodí. Zanedlouho se ale situace opakovala, a to už se začalo všechno spojovat dohromady. Z nedaleké vesnice Císařov totiž přišlo hlášení, že tam bylo nedávno ukradeno 16 slepic, a to bylo v souvislosti s náhlým snížením jejich ceny víc než podezřelé. Brzy se proto četníci potkali s místním kovářským pomocníkem Horákem, s nímž měli z minulosti už své zkušenosti. Neminuli…

Jak četníci zjistili, skončilo v Horákových nenechavých rukou nejen více než sto kilo kradené mouky, ale také hledané slepice, které potom prodal místnímu obchodníkovi a ten je pod obvyklou cenou prodával zase dál. A právě tak se dostaly i k hospodyni a kuchařce v četnických kasárnách v Brodku. Strážci zákona tedy, ač nevědomky, hodovali na kradených slepicích. A co jim z nich kuchařka tehdy připravila?

Posilující slepičí polévka za pár korun

Na silnou slepičí polévku stačí jedna starší slepice, kořenová zelenina, sůl, máslová jíška, muškátový květ, petržel a samozřejmě také domácí nudle. Vykuchanou slepici je potřeba opařit a důkladně proprat. Po rozčtvrcení se slepice uvaří, ale neměli bychom spěchat: 2 - 3 hodiny v hrnci by měla slepice určitě pobýt. Uvařené maso obereme a odložíme, do polévky rozkrájíme vnitřnosti, polévku zahustíme máslovou jíškou, dochutíme kořením a zavaříme do ní nudle.

Slepice na paprice

Maso, které jsme ze slepice obrali, pak poslouží jako hlavní chod. Bude stačit navíc trochu másla, cibule, hrnek kyselé smetany, paprika, sůl a hladká mouka na zahuštění. Na zpěněnou cibulku dáme papriku. Maso podusíme asi čtvrt hodiny a pak vše podlijeme vodou. Po chvíli vše zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Na talíř pak dáme obrané maso a zalijeme ho omáčkou.

A co k tomu? Třeba noky! Na přípravu noků budeme potřebovat 40 gramů másla, 2 vejce, 125 ml mléka, 260 gramů hrubé mouky a sůl. Pak už stačí jen utřít máslo se solí, přidat vejce, mléko a mouku. Z hmoty vykrájíme lžící noky, které budou po 10 minutách ve vroucí vodě hotové.

Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více