Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
9. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu už téměř 100 let! Aby ne, když se jich ročně prodá několik desítek milionů... Lahodné oplatky se v opavské pekárně založené Theodorem Fiedorem začaly vyrábět v období první republiky a rychle si získaly pevné místo v srdcích tehdy ještě československých mlsounů, které si drží dodnes.
Kulaté zlato z Opavy
Červená je hořká, zelená lískooříšková, modrá s kokosem, žlutá s bílou čokoládou, hnědá s čokoládovou náplní. Barevné kulaté Fidorky milují české děti i dospělí už téměř 100 let. Začaly se totiž vyrábět v opavské továrně založené Theodorem Fiedorem na začátku 20. let 20. století, tedy v období první republiky, a rychle si získaly popularitu. Náplň kulatých slepovaných oplatek zalitých čokoládou tehdy ze 40 % tvořila jádra lískových oříšků, nové varianty a příchutě se přidaly až s postupem času. A odřezky, který vznikly při výrobě lahodné sladkosti, si přímo u vrat továrny mohli kolemjdoucí za korunu koupit napěchované v kornoutu.
Mohlo by vás zajímat
Dnes se Fidorky vyrábí i ve speciálních edicích, například valentýnské ve tvaru srdce nebo kávové. Jeden čas byly k dostání i ve formě běžnějších obdélníkových tyčinek. Tradiční sladkost zůstala věrná i místu svého zrodu a v Opavě se vyrábí dodnes. Odsud se jí do českých a slovenských obchodů ročně dodá přes 30 milionů. Fidorky nicméně znají i za hranicemi.
Rodinná tradice
Kde vlastně Fidorky vzaly svůj název? Bystré hlavy už se zřejmě dovtípily, že jej získaly po duchovním otci firmy, která je začala vyrábět, podnikateli Theodoru Fiedorovi. Ten se narodil na konci 40. let 19. století do rodiny soukeníka a oplatkáře Kašpara Fiedora, který v Opavě pekl oplatky již v roce 1840. K řemeslu ho přivedla jeho manželka Marie, když právě tehdy doma začala péct oplatky karlovarského typu a z okna je prodávala měšťanům. Recept přebrala pravděpodobně od některého ze svých příbuzných. A protože Kašparovi se ve velké konkurenci místních soukeníků nevedlo, rozhodl se v rámci pracovního působení přeorientovat a z manželčina "vedlejšáku" udělat rodinný byznys.
Mohlo by vás zajímat
Kašparův a Mariin syn Theodor původně v otcových šlépějích jít nechtěl. Proto se vyučil knihařem a na čas si založil i vlastní tiskařskou dílnu. Nakonec ale podlehl tradici a rodinnou firmu po otcově smrti převzal. Dal jí ale moderní punc a v Opavě vybudoval celou továrnu na výrobu oplatek. V ní dokonce jako první u nás zavedl strojovou výrobu. Bohužel ani ne deset let po slavnostním otevření fabriky, roku 1887, Theodor Fiedor, v některých pramenech už uváděný s počeštěným příjmením jako Fidor, zemřel.
Mohlo by vás zajímat
Poodnik převzala nejprve jeho manželka Marie Fidorová, která se projevila jako opravdu emancipovaná žena. Vdova kromě výchovy tří malých dětí zvládala fabriku vést na jedničku, dokonce ji vybavila velkokapacitními stroji, protože poptávka po oplatkách vysoce převyšovala možnosti původní výroby. Na začátku 20. století musela výrobu i přestěhovat do výrazně větších prostor, natolik se jim dařilo.
Později Marii s vedením firmy pomáhali již dospělí Fidorovi synové. Společnými silami přežili druhou světovou válku, ale po ní byli coby Němci odsunuti a po převratu roku 1948 jejich firma skončila znárodněním. Po sametové revoluci si prosperující výrobu rozdělili giganti Nestlé a Danone, dnes již Opavia. Po novém tisíciletí se tradiční tuzemská továrna dostala do amerických rukou a v současnosti ji provozuje jeden z největších světových výrobců cukrovinek, společnost Mondéz International. Jak je vidět, lidé odcházejí a přicházejí, ale tradiční a osvědčená chuť vydrží cokoliv.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 12 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 13 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 15 hodinami