Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Psí polévka – tradiční pokrm Kimů a Stalinovy šestihodinové večeře. Jak jedli světoví diktátoři?
Zdroj: Jaké jídlo měl rád severokorejský vůdce Kim Čong-il? Zdroj: Wikimedia Commons, Mark Fahey from Sydney, Australia - DSCF3016, CC BY 2.0

Kobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak podivné chutě měli diktátoři jako Kim Čong-il nebo Benito Mussolini. I ta největší monstra jsou totiž stále jen lidmi a musí něco jíst. Našli byste se v gustu některého z nich?


Kim Ir-sen miloval psí a žraločí polévku

Naši přehlídku začneme v Severní Koreji. Části poloostrova nad 38. rovnoběžkou přes 70 let vládne dynastie Kimů, kteří zemi kompletně odizolovali a udělali z ní jednu z nejchudších zemí světa. I přes nedostatečné informace, jak to vlastně v zemi doopravdy vypadá, uniklo pár peprností z kuchyně vůdcovské dynastie. Její zakladatel Kim Ir-sen miloval polévku ze psího masa. Tu doporučoval konzumovat i svým "poddaným", a to obzvláště v horkém počasí. Kim Ir-sen věřil, že díky tomuto pokrmu člověk získá sílu a vybuduje si neprůstřelnou imunitu. Kim Ir-senův syn Kim Čong-il, tedy v pořadí druhý totální vládce Korejské lidově demokratické republiky, měl psí polévku rovněž v oblibě, chutnal mu ale také vývar ze žraločích ploutcí a podle dostupných informací byl rovněž  fanouškem sushi. Říkalo se o něm, že je největším zákazníkem firmy Hennessy, francouzského producenta koňaků.

Předpisy u stolu: I když zbytek země trpěl hladomorem, Kim neváhal najmout celý tým žen, který kontroloval, aby jemu podávaná zrnka rýže byla identická. Tedy všechny o stejné velikosti, tvaru a barvě.

Hitlerovo vegetariánství

Hitlerovo vegetariánství, k němuž se vůdce Třetí říše uchýlil v průběhu války, je známá věc. Pro úplné vyřazení masa z jídelníčku se Hitler rozhodl na radu lékaře, který věřil, že bezmasá strava může zmírnit führerovu chronickou plynatost a zácpu. Na konci války Hitler jedl pouze bramborovou kaši a čirý vývar. Až na pár málo opravdu výjimečných situací nepil a striktně nekouřil. Hitler je notoricky známým zločincem, který ve 30. letech 20. století zmanipuloval Německo zmítané finanční krizí a se sliby o nadvládě německého národa nad zemí přebral kontrolu. Stojí za nejděsivější válkou v historii a zároveň za vyvražděním 2/3 evropského židovského obyvatelstva.

Předpisy u stolu: Hitler byl tak paranoidní a bál se otravy jídlem, že měl k dispozici ne jednoho, ne dva, ale rovnou patnáct ochutnávačů jídla. Pouze pokud žádný z nich po 45 minutách nepadl mrtvý k zemi, začal vůdce předložené jídlo konzumovat.

Stalin Gruzii v krvi při jídle nezapřel

Stalin miloval tradiční gruzínské suroviny, kterými jsou ořechy, víno, švestky, česnek a granátová jablka. Vedl Sovětský svaz od poloviny 20. let 20. století až do své smrti v roce 1953. Stojí za rychlou industrializací a kolektivizací, která se překlopila v masový hladomor a chudobu a svých nepřátel se zbavoval v pracovních táborech – gulazích, přičemž pobyt v některém z nich znamenal nezřídka smrt.

Předpisy u stolu: Stalin si užíval alkoholové picí hry a miloval dlouhé večeře, které často trvaly až 6 hodin a byly připravovány jeho osobními kuchaři. Zajímavostí je, že jedním z nich byl dědeček současného ruského prezidenta Vladimira Putina, Spiridon Putin.

Podle Mussoliniho byla francouzská kuchyně k ničemu

Mussolini miloval jednoduchý salát z hrubě nasekaného česneku zalitého olejem a čerstvou citronovou šťávou. Často tvrdil, že francouzské jídlo je „bezcenné“. Benito Mussolini založil a vedl italskou Fašistickou stranu od 20. let 20. století, upevňoval moc a vytvořil totalitní stát. Spojil se s Hitlerem během druhé světové války, ale byl později svržen a popraven. Zajímavé je, že v mládí pro něj byli vzorem Jan Hus a Jan Žižka.

Předpisy u stolu: Mussolini nejraději jedl doma s manželkou Rachele a jejich pěti dětmi. Typické jídlo v Mussoliniho domácnosti bylo podáváno v přesný čas a všichni museli být nachystáni a připraveni k jídlu ještě před otcovým příjezdem.

Pol Potův kobří guláš

Pol Pot byl nelítostný vůdce Rudých Khmérů, kambodžské nacionalistické organizace, která obyvatelstvo asijského království mučila tvrdou diktaturou mezi lety 1975 a 1979. Pol Potova politika si za tu dobu vyžádala 1,7 milionů lidských životů. O tom, že tento chlapík byl opravdu „z jiného těsta“, svědčí i jeho chutě. Pol Potovým nejoblíbenějším pokrmem byl totiž kobří guláš, který zapíjel čínským vínem nebo luxusní brandy. Měl ale rád i zvěřinu a čerstvé ovoce.

Předpisy u stolu: Zatímco Pot se u stolu cpal vybranými exotickými pokrmy, jeho sluhové dostávali pouze perlivou vodu a suchou vařenou rýži. Koho přistihli jíst cokoliv jiného, ten byl tvrdě potrestán.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat