Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
11. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do hodiny - to je možné jen a hlavně díky geniálnímu vynálezu matematika a fyzika Denise Papina. Jeho tlakový hrnec, který všichni známe právě díky jeho vynálezci jako “papiňák”, šetří čas při vaření už od druhé poloviny sedmnáctého století. Ale nebyl to první tlakový hrnec na světě…
Proč papiňák funguje?
V dokonale utěsněném prostředí, které nedovoluje vznikající páře unikat, vzniká vyšší tlak než v prostředí okolo - a to i téměř trojnásobný. Ve škole jsme se učili, že s klesajícím tlakem klesá také bod varu, a proto se ve vysokohorských podmínkách vaří voda i při teplotě nižší, než je běžných 100 °C. Opačně pak na bod varu působí tlak vyšší, kterého v papiňáku dosáhneme. Potraviny, co do něj uzavřeme, se tedy nevaří při 100 °C, ale dokonce až při 130 °C, což dobu nutnou k jejich změknutí značně zkracuje. Jde o jednoduchý princip, jen přijít na to, že by to mohlo fungovat. A od toho jsou tady vynálezci.
Mohlo by vás zajímat
Ještě před Denisem Papinem sestrojila přístroj fungující na stejném principu žena, alchymistka Marie Židovka, a to podle historiků už ve 2. století našeho letopočtu. Stalo se to v Africe a její vynález vešel ve známost pod názvem kerotakis. O co šlo? Stejně jako v případě dnešního papiňáku se jednalo o zařízení k ohřevu nejrůznějších látek, tehdy ale pouze pro účely alchymické praxe. Marie sestrojila vzduchotěsnou nádobu s meděným víkem, v níž by při správném spojení mělo být možné vytvořit podtlak stejně jako tlak naopak zvýšit. Přístroj snad měl sloužit k pokusu o výrobu zlata za vysokého tlaku a teploty, čímž napodoboval podmínky v útrobách Země.
Papiňák není časovaná bomba
Papinova hrnce se hospodyně v minulosti často bály. Zvěsti o nešťastných explozích přebily mnohdy výhody tohoto vynálezu. Dnes je to ale jinak. Bezpečnostní ventil umožňuje upouštět přebytečnou páru, a tím udržuje tlak uvnitř hrnce na takové úrovni, kterou je schopen jeho plášť vydržet bez roztržení - to víme. Papiňáky mají ale ještě jednu pojistku, která nám většinou zůstává utajena. Jde o pojistku tepelnou, malou součástku, která se při nebezpečném zvýšení tlaku a tedy i teploty jednoduše roztaví a páru z hrnce tak vypustí. Moderním papiňákům ale ani tohle nestačí, a tak je v nich skryta ještě poslední jistina, která skutečně nedovolí žádnou havárii - jde o pojistku přetlakovou, kterou poznáme podle malého otvoru v pokličce. Při použití papiňáku se tedy určitě nemusíme obávat o život nebo o vybavení kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
I když jsou dnešní papiňáky opravdu bezpečné, je dobré vědět, jak se k nim chovat, abychom předešli případným problémům, za které bychom si mohli jen my sami. Rozhodně se nedoporučuje papiňáky přeplňovat, v každém moderním hrnci je ryska, která značí maximální výši, do níž bychom měli přidávat suroviny. Další radou je omezení množství naťové zeleniny, která by mohla ucpat otvory pojistek. Opravdu stačí jen základní dodržování pokynů výrobce a můžeme si být jisti, že díky vynálezu Denise Papina uvaříme oběd mnohem rychleji a také bezpečně. Papiňák rozhodně nemá zájem páchat na kuchaře atentát.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více