Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníčky světových lídrů: Vladimir Putin snídá syrová vejce. Vodku pije jenom na trávení
Zdroj: Дмитрий Осипенко, Pixabay.com

Stačí jeden rychlý pohled na ruskou hlavu státu bez trika a i nejzarytější odpůrce Ruska musí uznat, že na svých 68 let vypadá Vladimir Putin jako mladík. A jeho strava s tím má co dočinění. Jak vypadá jídelníček jednoho z nejmocnějších mužů světa?

Prezidentská snídaně

Jakto, že ruský vůdce Vladimir Putin i v 68 letech vypadá o 20 let mladší? K snídani jí totiž prezident Putin kaši, tvaroh s medem a také pije syrová křepelčí vejce. Tvrdí to novináři z kanálu NTV, kteří snídali s Vladimírem Putinem v roce 2012. Rovněž uvedli, že Putin rád pije koktejl z červené řepy a křenového džusu. O několik let později ruský vůdce médiím prozradil, že má rád rýži a pohanku, ale ne ovesné vločky. "Nemám moc času na jídlo," řekl tehdy. "Mám rád zeleninu: rajčata, okurky, salát. Ráno kaše, tvaroh, med. Pokud je na výběr mezi masem a rybou, mám raději ryby, také mám rád jehněčí,“ uvedl a dodal, že není moc na sladké, i když si občas pochutná na zmrzlině.

Oběd většinou na cestách

Putin hodně cestuje po celé zemi i mimo ni. Jeho stravovací návyky na cestách jsou tedy něco úplně jiného. "Když někam jedu, rád ochutnám místní kuchyni. Jsem zvyklý na zelený čaj. Obvykle nevečeřím, nemám čas. Odpoledne se snažím jíst ovoce, pít kefír, pokud je k dispozici. A pokud není, nejím vůbec nic," uvedl Putin v rozhovoru s ruským webem Kultura.

Před několika lety uvedla petrohradská restaurace Podvorye speciální menu pod názvem "Oběd Vladimira Putina", které nabídlo prezidentova oblíbená jídla. Osobně tam byl totiž mnohokrát a obvykle si objednal kombinaci masa zvanou "pánev", která zahrnuje hovězí langety, klobásu, řízek a domácí kotlety. Pokaždé, když Putin jí s novináři, o výběru jeho jídla mluví celé Rusko. Například v roce 2003 si prezident v kaliningradské kavárně By The Road objednal ukha (rybí polévku), koláč s červeným kaviárem, uzeného úhoře a palačinky s jahodami. A v roce 2008 se během cesty do Tatarstánu rozhodl pro salát, kuřecí polévku s nudlemi, hovězí maso s rýží a koláč.

Co ruský prezident pije?

V roce 2010 kremelský šéfkuchař Anatolij Galkin uvedl, že Putin dává přednost červenému vínu a pivu, některá média také tvrdí, že si pochutná i na šampaňském. Galkin rovněž se světem sdílel recept na speciální koktejl, který pijí hosté na oficiálních recepcích: spousta ledu, kapka citronové šťávy, máta a 50 mililitrů šampaňského. Galkin uvedl, že nápoj opravdu umí zahnat žízeň. Ruský prezident také prý rád po vydatném jídle panák vodky na trávení nebo trochu koňaku z Dagestanu.

Vzpomínky na dětství

Putin kdysi vzpomínal na svou matku, která mu "pekla koláče se zelím, masem nebo rýží, ale i vatrušky (to jsou koláče s tvarohem)", a které měl velmi rád. Možná to vysvětluje jeho dodnes přetrvávající zálibu v koláčích. A možná, že celý zápal ruského vůdce pro výživná jídla a dbaní na pořádný jídelníček pramení z jeho rodokmenu. V knize Putinova rodina od Alexandra Putina vydané v roce 2002 autor píše o Spiridonu Putinovi, dědečkovi ruského prezidenta. Pracoval jako kuchař v petrohradské restauraci poblíž námořního ministerstva. "V roce 1918 byl Spiridon pozván, aby pracoval v Moskvě ve vládní jídelně, kde vařil pro Lenina a sovětskou elitu. Říká se, že se později stal osobním kuchařem Stalina ve vládní rezidenci ve Valdaji," píše se v knize. Spiridon Putin zemřel, když jeho vnukovi Vladimírovi bylo dvanáct let. Naštěstí pro současného lídra Ruské federace to bylo dost na to, aby stihl ochutnat dědečkovu vyhlášenou rybí polévku i jeho recept na jehněčí s kavkazskými bylinkami.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více