Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Zdroj: Freepik, Freepik.com

Často se honíme za exotickými superpotravinami, abychom si zlepšili zdraví. Přitom ale zapomínáme na to, že spousta takových produktů nabitých zdraví prospěšnými látkami roste i u nás. Jednou z nich je právě mák, tak trochu opomíjená plodina, kterou bychom ovšem měli vyvažovat zlatem. Víte proč?

Maková superpotravina

Specifická chuť máku ho staví do poněkud kontroverzního světla. Jedněmi je milován a druhými zatracován, ale v české kuchyni se i přesto používá už od nepaměti. Stačí si vzpomenout na škubánky s mákem, švestkové knedlíky, makové buchty, ale také třeba na slané pečivo posypané mákem, který mu dodá příjemně oříškovou dochuť. Je trochu škoda, že méně rozšířeným produktem je makový olej, který ve studené kuchyni velmi dobře nahradí u nás zdomácnělý „oliváč“. Další z možností uplatnění máku v kuchyni je makové mléko, které je dnes už běžně dostupné v obchodech, anebo si ho můžete vyrobit doma sami.

Označení superpotravina si mák plně zaslouží, protože obsahuje až třikrát více vápníku než sýr, a dokonce dvanáctkrát víc než mléko. Je tedy obzvlášť prospěšný zejména pro ženy, které trápí osteoporóza. To ovšem není všechno. Z dalších minerálů je důležitý hořčík, který přispívá ke správné funkci nervové soustavy, lepšímu soustředění a rovněž zlepšuje potíže se spánkem. Pokud jde o vitamíiny, je důležité zmínit vitamín E, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Nejenom, že zpomaluje stárnutí buněk, ale má rovněž pozitivní vliv na nervovou soustavu a příznivě působí na pleť a vlasy. V máku se rovněž nacházejí vitamíny skupiny B, které pozitivně ovlivňují řadu procesů v těle, a to nejenom fyzických, ale i psychických.

Hubnete? Zkuste mák

Mák je rovněž vynikajícím zdrojem bílkovin. Ty jsou důležité při budování svalové hmoty, proto by je měli přijímat nejenom sportovci a fyzicky pracující lidé, ale také všichni ostatní, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho, že dostatečné množství bílkovin snižuje touhu večer postávat u lednice a bezhlavě mlsat, spolu s pravidelným cvičením podporuje růst svalové hmoty, jejíž množství pak napomáhá další redukci hmotnosti.

Jak nakupovat a uchovávat mák

Česká republika patří k největším producentům takzvaného potravinářského máku. Přesto se k nám mák dováží a v takovém případě se může objevit problém s přimícháním technického druhu, který výslednou chuť dost podstatně kazí a u citlivějších jedinců může způsobovat zdravotní potíže. V ideálním případě proto hledejte mák přímo od českých pěstitelů. Je lepší ho kupovat celý, nemletý. Pozor na dobu trvanlivosti i to, kde mák skladujete. Je totiž plný tuků, které v uzavřeném nevětratelném prostoru rády žluknou.

Maková panenka s červenou sukní

V pozdním jaru lze často v přírodě zahlédnout červený vlčí mák. Jenže ten nemá s mákem, který se používá v kuchyni, nic společného. Je sice vizuálně přitažlivý a jen málokomu by nepřipomněl pohádku O makové panence, ale jinak je to zcela obyčejný plevel. Jiná věc je, pokud na polích zahlédnete bílé květy modrého máku, jenž se dále zpracovává ke kuchyňské úpravě.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více