Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?

26. 3. 2021 18:10

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Pixabay, liwanchun, Pixabay License Zdroj: Pixabay, liwanchun, Pixabay License
Mango patří k těm druhům exotického ovoce, které se dá běžně koupit i v našich končinách. Vyjde sice trochu dráž, než třeba jablka či hrušky, určitě se ale vyplatí zainvestovat a zkusit jej. Je to vitamínová bomba s netradičním šmakem, která perfektně ozvláštní váš jídelníček.

Proč jíst mango?

Kromě výtečné chuti a šťavnatosti byste toto zvláštní ovoce měli do jídelníčku zařadit proto, že je zdravé. Podle knihy The Composition of Foods publikované Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency v roce 2008 najdeme ve 100 gramech manga průměrně 37 mg vitamínu C a 180 mg draslíku. Díky tomu mango umí posilovat naši obranyschopnost, a zároveň pomáhá odstraňovat z těla nejrůznější toxiny. Obsah vitamínu C spolu s obsahem vlákniny v mangu pomáhá také ke klidnému chodu trávení a snižování hladiny cholesterolu. Draslík k tomu reguluje průtok krve v celém nervovém systému a udržuje tlak i tepovou frekvenci v normě.

Jak ho správně vybrat?

Mango coby exotické ovoce je dovozová potravina, což znamená, že mezi momentem, kdy jej někdo utrhl ze stromu a chvíli, kdy si ho koupíte ve vašem místním supermarketu, uplynula nějaká, spíše delší, doba. Ne každé mango je tedy dobré. Jak poznáte ten pravý kus? V první řadě je třeba hledat měkčí, tedy již zralé plody. Poznáte je tak, že mají žluto-oranžově zbarvenou slupku. Zelená manga zralá nejsou, pokud je přesto koupíte, je potřeba nechat je doma v teple v klidu dozrát. Pozor ale na příliš měkká nebo přímo otlačená manga. Otlaky umožňují hnilobě dostat se do ovoce, takže takový kousek už by vám asi moc nechutnal. Pokud mango rozříznete a všimnete si nahnědlé dužiny, znamená to, že se mango při převozu nebo skladování tzv. nachladilo. Z hlediska chuti to není problém, ale takový plod už dále nedozraje a měli byste jej brzy sníst.

Když už jsme u toho krájení, to může být u manga trochu problém. Mango má tlustou slupku, kterou je třeba oloupat, a zároveň velkou plochou pecku, od které se dužina špatně odlupuje. Nejlepším způsobem, jak na to, je odkrojit oblé části manga na jeho plochých stranách, dužinu nožíkem nařezat na kostičky, a pak ji doslova vymáčknout (bude to vypadat tak, jako na hlavní fotografii tohoto článku). Zbývající dužinu kolem pecky pak už slupky snadno zbavíte a můžete ji buď okrájet, anebo přímo okousat.

Co z něj připravit?

Mango je sladké, ale chuťově zároveň trochu připomíná mrkev. S kořenovou zeleninou sdílí obsah betakarotenu, který zároveň může za krásnou barvu exotického ovoce. Mango chutná skvěle syrové, a to třeba přidané do chia pudinku nebo do jogurtu. Oceníte jej jako zvláštnění nejen ovocných, ale i zeleninových salátů, kam se pro netypický šmak dá rovněž zakomponovat. Z manga se dělá výborné pyré, které můžete zmrazit a vyrobit tak domácí sorbet. Nebojte se mango přidávat do smoothies a pokud rádi experimentujete, můžete ho zkusit zkombinovat s masem. Koneckonců, kuřecí steak s broskví je oblíbená česká klasika. Není důvod si myslet, že by chuťově i konzistenčně trochu podobné mango nemělo fungovat stejně dobře. Mango jde dobře dohromady se zázvorem a chilli.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce,…