Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat jedlou mochyni: Lampionky ukrývají sladkokyselé plody
Zdroj: Freepik - azerbaijan_stockers

Jedlou mochyni neboli mochyni peruánskou pěstujeme u nás jako jednoletou rostlinu, na které vyrůstají drobné lampionky ukrývající plody sladko-kyselé chuti. Tyto kuličky obsahují větší množství vitamínu C a také minerálních látek. Poradíme, jak mochyni pěstovat.

Plody mochyně sbíráme tehdy, když lampiony začínají usychat, plody uvnitř jsou zralé a sytě zbarvené. Ze zralých plodů můžeme připravit kompoty a džemy, nebo je konzumovat čerstvé. Usušené plody se skvěle hodí do čajových směsí

Jak pěstovat jedlou mochyni?

Pěstování této rostliny je velmi nenáročné. Sklizeň provádíme v září. Bobule můžeme uskladnit v suchu a chladu - vydrží ke konzumaci ještě pár měsíců. 

  • Semínka pro pěstování sazeniček je třeba vysévat v únoru nebo březnu. Máme také možnost koupit již předpěstované sazeničky.
  • Do zahrady rostliny vysazujeme až během května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
  • Mochyně mají rády hodně živin, tudíž bychom měli před sázením zeminu vždy prohnojit.
  • Místo vybíráme především na jižní straně, mochyně miluje teplo a sluníčko.
  • V průběhu července a srpna se mochyně rozroste a rozvětví a je třeba ji přivázat k opoře (třeba k bambusové tyčce), případně vyštipovat podobně jako rajčata, aby hlavní kmen zesílil.

Mochyně je velmi nenáročná rostlina k pěstování a její plody pro zpestření jídelníčku za to rozhodně stojí. Stala se jedlá mochyně vaším favoritem? Napište nám vaše zkušenosti do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více