Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?

Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak vás možná překvapí, jak prostá a veskrze skromná jídla náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval.
Masarykovy dobroty
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v chudé rodině, jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Možná i proto byl Masaryk, co se týká jídla, velmi skromný a podle knihy První republika u stolu proslul tím, že jedl jen třikrát denně. K snídani mu stačilo trochu ovoce, zavařenina na topince a asi tak půl sklenice neslazeného čaje. K obědu pak jídával „několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu“. Masaryk už tehdy před sto lety razil cestu racionální stravy a nepřejídání se. Zároveň byl známý tím, že se striktně vyhýbal alkoholu a k abstinenci dokonce občas „nutil“ i své hosty.
Článek z magazínu
Škubánky, makovec i hlávkový salát
Jak podle Muzea TGM vzpomínal Masarykův služebný Alois Kadlec, prezident si potrpěl na jednoduchost v jídle. Upřednostňoval obyčejné české pokrmy, jakými byly škubánky s mákem, makovec, topinky s česnekem, nebo na sladko se zavařeninou, či hlávkový salát. Tíhl k vegetariánské kuchyni a kromě toho, že skromně jedl, také denně cvičil, případně jezdil na koni. Byl přesvědčen o tom, že žít do sta let by nemělo být žádné umění, když má člověk zdravé návyky. Podle Masaryka měl každý jíst jen, když má hlad a až má hlad. Čemuž skutečně odpovídalo i to, že si sám moc nedopřával. Velmi častou byla na prezidentském stole již výše zmíněná bílá polévka. Její příprava byla jednoduchá: Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.
Masu Masaryk moc nedal, ale když už, volil spíše ryby. Měl rád například pstruha s mandlemi, nebo dušeného candáta s majonézou. Vždy si ale dal jen trochu a zejména s moučníky zacházel opatrně. Jednomu jídlu ale přece odolat nedokázal - a tím byly švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky
Alois Kadlec vzpomínal, že kdykoliv přišel po hlavním jídle za prezidentem s moučníkem, nechal si Masaryk dát pouze jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu, vzal si prezident nejprve tři a pak ještě tři. Miloval je posypané mákem a zapíjel je vodou. Recept, podle kterého se tehdy knedlíky dělaly, byl tento: 10 dkg másla utře se na misce, přidá se asi 20 vařených, nastrouhaných brambor a osolí. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí. Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavrou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě uvařiti. Známé je i Masarykovo cukroví, vanilkové placičky s lískovými oříšky, které se v posledních letech „zabydlelo“ i v moderní gastronomii.
Na prezidentském stole se samozřejmě při různých slavnostních příležitostech podávala i jídla honosnější, ale když neměl prezident vážené hosty, spokojil se třeba s česnečkou nebo s brynzovými haluškami.
Témata: historie, zdravá strava, česnečka, Česká republika, první republika
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Jak na zdravé vánoční cukroví. Nebojte se netradičních surovin. Výsledek vás překvapí!
Oblíbené je pečení s použitím špaldové mouky nebo ovesných vloček. Za ochutnání stojí jáhlové nepečené kuličky. Kromě ořechů používáme často mák,… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 3 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 7 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 10 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 19 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.