Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
17. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si takto představujete běžné prezidentské menu? Pak vás možná překvapí, jak prostá a veskrze skromná jídla náš první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval.
Masarykovy dobroty
Tomáš Garrigue Masaryk se narodil v chudé rodině, jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Možná i proto byl Masaryk, co se týká jídla, velmi skromný a podle knihy První republika u stolu proslul tím, že jedl jen třikrát denně. K snídani mu stačilo trochu ovoce, zavařenina na topince a asi tak půl sklenice neslazeného čaje. K obědu pak jídával „několik lžic bílé polévky, malý kousek masa, víc zeleniny, kousek moučníku, ovoce a černou kávu“. Masaryk už tehdy před sto lety razil cestu racionální stravy a nepřejídání se. Zároveň byl známý tím, že se striktně vyhýbal alkoholu a k abstinenci dokonce občas „nutil“ i své hosty.
Mohlo by vás zajímat
Škubánky, makovec i hlávkový salát
Jak podle Muzea TGM vzpomínal Masarykův služebný Alois Kadlec, prezident si potrpěl na jednoduchost v jídle. Upřednostňoval obyčejné české pokrmy, jakými byly škubánky s mákem, makovec, topinky s česnekem, nebo na sladko se zavařeninou, či hlávkový salát. Tíhl k vegetariánské kuchyni a kromě toho, že skromně jedl, také denně cvičil, případně jezdil na koni. Byl přesvědčen o tom, že žít do sta let by nemělo být žádné umění, když má člověk zdravé návyky. Podle Masaryka měl každý jíst jen, když má hlad a až má hlad. Čemuž skutečně odpovídalo i to, že si sám moc nedopřával. Velmi častou byla na prezidentském stole již výše zmíněná bílá polévka. Její příprava byla jednoduchá: Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Masu Masaryk moc nedal, ale když už, volil spíše ryby. Měl rád například pstruha s mandlemi, nebo dušeného candáta s majonézou. Vždy si ale dal jen trochu a zejména s moučníky zacházel opatrně. Jednomu jídlu ale přece odolat nedokázal - a tím byly švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky
Alois Kadlec vzpomínal, že kdykoliv přišel po hlavním jídle za prezidentem s moučníkem, nechal si Masaryk dát pouze jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu, vzal si prezident nejprve tři a pak ještě tři. Miloval je posypané mákem a zapíjel je vodou. Recept, podle kterého se tehdy knedlíky dělaly, byl tento: 10 dkg másla utře se na misce, přidá se asi 20 vařených, nastrouhaných brambor a osolí. Dále 5 celých vajec, 3 žloutky a malounko smetany, po čemž se vše s moukou vypracuje, na vále rozválí a na malé čtverečky nakrájí. Na tyto čtverečky se pokládají švestky, uzavrou se, zakulatí a nechají se ve slané vodě uvařiti. Známé je i Masarykovo cukroví, vanilkové placičky s lískovými oříšky, které se v posledních letech „zabydlelo“ i v moderní gastronomii.
Mohlo by vás zajímat
Na prezidentském stole se samozřejmě při různých slavnostních příležitostech podávala i jídla honosnější, ale když neměl prezident vážené hosty, spokojil se třeba s česnečkou nebo s brynzovými haluškami.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami