Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!

29. 1. 2021 16:07

Vaření Marie Pokorná

Nudle s mákem si můžete vylepšit třeba trochou tvarohu a dušeným ovocem, viz foto. Zdroj: Toprecepty.cz, isindy Nudle s mákem si můžete vylepšit třeba trochou tvarohu a dušeným ovocem, viz foto. Zdroj: Toprecepty.cz, isindy
Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy se odehrává v období první republiky. Byla to éra plná optimismu a elegance, ale hlavně pro toho, kdo měl peníze. V chudších rodinách často museli vyjít s málem. O to nápaditější ale hospodyňky musely být, když měly rodině uvařit prakticky z ničeho. Jedním z nejběžnějších pokrmů se staly nudle s mákem. Chcete si je připravit podle tradičního receptu?

Tradiční nudle s mákem

Říkáte si, že udělat nudle s mákem je jednoduché? Samozřejmě - stačí uvařit kupované těstoviny podle vašeho výběru a dochutit je. My vám dnes ale poradíme, jak udělat těstoviny domácí; asi tak nějak, jak je vyráběly šikovné prvorepublikové hospodyňky.

Co budeme potřebovat na nudle:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetku soli

A dále:

  • 100 gramů másla
  • 100 gramů mletého máku
  • 100 gramů moučkového cukru
  • švestky, hrušky, jablka nebo jiné ovoce (volitelné)
  • 50 gramů tvrdého tvarohu (volitelné)

Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky

Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky

Na povrchu zlatá, uvnitř vláčná a hlavně plná marmelády - poctivá kobliha je lahodnou dobrotou,…

Postup: Na očištěnou linku nebo vál nasypeme mouku a doprostřed hromádky uděláme malý důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a jemně rozmícháme menší ruční metličkou. Těsto na nudle je nutné vypracovat ručně a nějakou chvilku to trvá. Až bude těsto kompaktní, zpracujeme jej do válečku, ten zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici.

Teď přichází na řadu výroba nudlí. Dnes existují různé přístroje, do nichž jen vložíme těsto, párkrát zatočíme kličkou a z mašinky vylezou úhledné nudle nebo jiný typ těstovin. Prvorepublikové hospodyňky ale nic takového samozřejmě neměly. Ty musely těsto pěkně vyválet, asi na tloušťku 1 milimetru. Pak placku opatrně přeložily z každé strany do středu, pak ještě jednou a nakonec jednu polovinu přiklopily na druhou. Z této mnohovrstevnaté sládačky pak odkrajovaly asi centimetr tlusté nudle. 

Jíst málo také škodí! Nejčastější chyby při hubnutí a jak se jich vyvarovat

Jíst málo také škodí! Nejčastější chyby při hubnutí a jak se jich vyvarovat

Nový rok je tu a s ním i to asi nejběžnější předsevzetí - zhubnout! Lidé, kteří se shazováním…

Nudle se musí nechat chvilku oschnout, a pak se vaří v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty. Když jsou hotové, slijeme vodu přes cedník, do talířů naložíme porce nudlí, ty posypeme mákem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.

Tip: Pokud si chcete nudle vylepšit, můžete v menším kastrůlku doměkka povařit pokrájené švestky, hrušky nebo třeba jablka s cukrem, a pak ovoce k nudlím přidat. Rovněž je skvělé nudle zasypat nadrobeným tvrdým tvarohem - a jídlo je hned ještě výživnější!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…