Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
29. 1. 2021 Vaření
Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy se odehrává v období první republiky. Byla to éra plná optimismu a elegance, ale hlavně pro toho, kdo měl peníze. V chudších rodinách často museli vyjít s málem. O to nápaditější ale hospodyňky musely být, když měly rodině uvařit prakticky z ničeho. Jedním z nejběžnějších pokrmů se staly nudle s mákem. Chcete si je připravit podle tradičního receptu?
Tradiční nudle s mákem
Říkáte si, že udělat nudle s mákem je jednoduché? Samozřejmě - stačí uvařit kupované těstoviny podle vašeho výběru a dochutit je. My vám dnes ale poradíme, jak udělat těstoviny domácí; asi tak nějak, jak je vyráběly šikovné prvorepublikové hospodyňky.
Co budeme potřebovat na nudle:
- 500 gramů hladké mouky
- 4 vejce
- špetku soli
A dále:
- 100 gramů másla
- 100 gramů mletého máku
- 100 gramů moučkového cukru
- švestky, hrušky, jablka nebo jiné ovoce (volitelné)
- 50 gramů tvrdého tvarohu (volitelné)
Mohlo by vás zajímat
Postup: Na očištěnou linku nebo vál nasypeme mouku a doprostřed hromádky uděláme malý důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a jemně rozmícháme menší ruční metličkou. Těsto na nudle je nutné vypracovat ručně a nějakou chvilku to trvá. Až bude těsto kompaktní, zpracujeme jej do válečku, ten zabalíme do fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici.
Teď přichází na řadu výroba nudlí. Dnes existují různé přístroje, do nichž jen vložíme těsto, párkrát zatočíme kličkou a z mašinky vylezou úhledné nudle nebo jiný typ těstovin. Prvorepublikové hospodyňky ale nic takového samozřejmě neměly. Ty musely těsto pěkně vyválet, asi na tloušťku 1 milimetru. Pak placku opatrně přeložily z každé strany do středu, pak ještě jednou a nakonec jednu polovinu přiklopily na druhou. Z této mnohovrstevnaté sládačky pak odkrajovaly asi centimetr tlusté nudle.
Mohlo by vás zajímat
Nudle se musí nechat chvilku oschnout, a pak se vaří v osolené vroucí vodě 3 až 4 minuty. Když jsou hotové, slijeme vodu přes cedník, do talířů naložíme porce nudlí, ty posypeme mákem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Pokud si chcete nudle vylepšit, můžete v menším kastrůlku doměkka povařit pokrájené švestky, hrušky nebo třeba jablka s cukrem, a pak ovoce k nudlím přidat. Rovněž je skvělé nudle zasypat nadrobeným tvrdým tvarohem - a jídlo je hned ještě výživnější!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jíst málo také škodí! Nejčastější chyby při hubnutí a jak se jich vyvarovat
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Kvíz na téma tradiční dorty: Znáte je opravdu dobře? Vyzkoušejte svoje znalosti