Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat bylinkový salát tabouleh s bulgurem? Potřebujete hodně petrželky!
Zdroj: Šárka Adámková

Jestli nemáte čas na dlouhé vaření a zároveň milujete bylinky, je tohle jídlo přesně pro vás. Libanonský salát je plný petrželky a máty a parádně potěší všechny vaše chuťové buňky. Jak na to, aby se vám salát povedl na jedničku, dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Neobyčejná surovina

Jak v kuchařce Jeruzalém uvádějí její autoři, salát tabouleh vznikl v Libanonu a v Sýrii, ale během let si jej „přivlastnila“ i palestinská kuchyně. Každopádně, stále se považuje spíše za tradiční libanonské jídlo. Ostatně, tabouleh je vždy součástí mezze, neboli libanonské verze předkrmů. Ale zároveň jde i o jídlo celosvětově oblíbené, což podle portálu Theculturetrip.com dokládá i fakt, že v roce 2009 vytvořil tým 350 lidí největší mísu salátu tabbouleh na světě. To už by se mezi „malý předkrm“ skutečně zařadit nedalo. Mísa s taboulehem totiž vážila neuvěřitelných 4 324 kg a dostala se tak do Guinnessovy knihy rekordů. A v čem že kouzlo speciálního salátu spočívá? „V obyčejné listové petrželce,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny, která dodává, že petrželka musí být nasekaná na milimetrové kousky a musí jí být hodně.

Petržel, máta a bulgur  

Salát tabouleh je jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience. Stačí vám opravu jenom hodně petrželové natě, o něco méně máty, pak rajčata, bulgur, olivový olej, citronová šťáva a sůl,“ vyjmenovává Šárka s tím, že poměr množství petrželky k bulguru je variabilní. „V originální libanonské verzi byste museli bulgur pohledat, Palestinci jej naopak dávají více a mně osobně to taky tak chutná, takže se dá říct, že míchám petrželku s bulgurem zhruba půl na půl,“ vysvětluje Šárka Adámková a dodává, že bulgur by se měl uvařit jako italské těstoviny, tedy na skus, i přesto, že nejde o těstovinu, nýbrž o lámaná pšeničná zrna, která jsou předvařená a usušená. Případně lze bulgur, podobně jako kuskus, jen zalít vroucí vodou, přikrýt a nechat nabobtnat.

Jak na to

Šárka nám prozradila svoji verzi taboulehu. Na tu budete potřebovat: 50 g bulguru, 50 g velmi nadrobno nasekané hladkolisté petrželky (bez stonků), 250 g pevných zralých rajčat, 1 menší svazek máty, 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej a sůl. Postupujte následovně: Bulgur uvařte dle návodu na obalu. Jakmile je hotový, nechte jej vychladnout. Mátu nasekejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na malé kostičky. V míse smíchejte všechny suroviny a dochuťte je citronem, solí a olivovým olejem. „Množství citronové šťávy berte jako orientační. Citron do salátu sice patří, ale je jen na vás, jestli budete chtít výsledek více nebo méně kyselejší. Salát je vynikající příloha k pečeným masům, klasicky k jehněčímu, ale klidně i ke kuřeti. Anebo je také výborný jako malý předkrm, případě odpolední zdravá svačinka,“ vyjmenovává Šárka a dodává, že na taboulehu skoro není co zkazit. Nesmí se jen rozvařit bulgur a taky záleží na chuti rajčat. „V zimě nejsou tak sladká a šťavnatá jako teď, proto je lepší udělat si salát v letním období,“ uzavírá Šárka.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více