Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
Zdroj: Pixabay, pixel1

Tuhle skvělou lehkou přílohu jedni milují, druzí se jí vyhýbají. Přitom v druhém případě za tím dost možná stojí špatná příprava. Jak na heboučký, nadýchaný kuskus nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny. 


Seznamte se, prosím…

Pro začátek krátké připomenutí. Kuskus, couscous neboli cous cous, je slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Podobně jako u nás brambory je kuskus v severní Africe základem tamní kuchyně. Ovšem připravuje se zcela jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Nezalévá se horkou vodou, ale pomalu a dlouho se napařuje ve speciálním hrnci, takzvaném kuskusiéru. „Ten se skládá ze dvou nádob. Ve spodní se vaří omáčka, v horní, nad párou, se připravuje kuskus. Postupně se tak vlastně malinké kuličky zvětšují a nabývají na objemu a zároveň do sebe vstřebávají chuť i vůni omáčky, která se vaří pod nimi,“ vysvětluje Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a lektorka kurzu vaření Arabská kuchyně severní Afriky. Jenže, co když kuskusiér nemáte? Klid, dobrý kuskus se dá připravit i bez něj!

Chce to čas

Já jsem si vyzkoušela oba dva způsoby přípravy kuskusu a musím uznat, že ten vařený nad párou je opravdu lepší. Ale s trochu péče se tomuto výsledku můžete přiblížit i v české kuchyni bez speciálního vybavení,“ říká Šárka. Ovšem, paradoxně je potřeba nepostupovat podle návodu na obalu. Mnoho lidí má potíž s tím, že připraví kuskus suchý, anebo naopak skoro „na kaši“. Při vaření v páře se tomu dá předejít, ale stejně tak to zvládnete i bez kuskusiéru. „Rozdíl v chuti i konzistenci kuskusu sice bude, ale pokud mu dáte správnou péči, tak to bude rozdíl jen nepatrný,“ dodává Šárka s tím, že základ chutného, šťavnatého kuskusu tvoří africká omáčka ze zeleniny, protlaku, harissy a koření, které se někdy říká podle barvy prostě „červená omáčka“. Na tu najdete recept v našem předchozím článku. Možná ale budete chtít ochutit kuskus jinak, proto si vysvětlíme základ přípravy.

Ve slané verzi budete potřebovat: kuskus, vroucí vývar, sůl, olivový olej a koření dle chuti (papriku, česnek, kurkumu…). „Kuskus dejte do hrnce, osolte a zakápněte olivovým olejem. Čistýma rukama nebo vidličkou vše dobře prohrábněte, aby se olej a sůl dostaly všude. Pak zalijte kuskus vroucím vývarem, ale použijte jen dvě třetiny z doporučeného množství na obalu. Kuskus přikryjte a nechte pracovat páru asi pět minut,“ vysvětluje Šárka. „Následně kuskus odkryjte, znova prohrábněte, opět dolijte trochou vývaru a zase zakryjte a nechte stát v teple,“ dodává Šárka s tím, že takto snadno uhlídáme krásně kyprou konzistenci kuskusu. Vývar můžete dolévat po troškách opakovaně a mít tak pod kontrolou, že kuskus nebude ani suchý, ani úplně rozvařený. „Ostatně, i při klasické přípravě v kuskusiéru hospodyňky kuskus nejdříve zalijí trochou horké vody, ochutí jej, prohrábnou, nechají nějakou dobu napařovat a poté jej opět dolijí vodou nebo omáčkou a znova nechají napařit,“ vypočítává tradiční metody Šárka, která před časem na svůj instagramnový profil Holka u plotny nahrála krátké video, na kterém můžete vidět rozdíl mezi kuskusem dělaným nad párou a zalévaným horkou vodou či vývarem.

A jak postupovat, když chcete kuskus nasladko? „Úplně stejně, jen místo vývaru zvolte vroucí šťávu z kompotu nebo jinak sladce ochucenou horkou tekutinu,“ radí Šárka. Zkuste podle našeho receptu třeba kuskus s mandlemi a ovocem.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat